• 19 Απριλίου 2024,

Προβληματισμός διοίκησης – αντιπολίτευσης για τα ποσοστά αύξησης των δημοτικών τελών 2020

 Προβληματισμός διοίκησης – αντιπολίτευσης για τα ποσοστά αύξησης των δημοτικών τελών 2020

Την Τρίτη το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης συνάντησε στο γραφείο του τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την επικείμενη και βέβαιη αύξηση των δημοτικών τελών. Για το περιεχόμενο της συζήτησης δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε δελτίο τύπου.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε το πρωί της Τετάρτης τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν από πλευράς αντιπολίτευσης ο Ηλίας Καλανταρίδης, ο Κώστας Κουνακος και ο Μανώλης Κελαιδακης (μέλη της επιτροπής) ενώ τη συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών τελών παρακολούθησε και ο Μπάμπης Δράκος. Ήταν παρόντες επίσης, εκτός από τους εκπροσώπους της διοίκησης, αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Η συνεδρίαση διακόπηκε καθώς ήταν φανερός ο προβληματισμός όλων των πλευρών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και η διοίκηση του Δήμου κάνουν προσπάθεια για όσο το δυνατό μικρότερη αύξηση των δημοτικών τελών. Όπως είπε ο κ. Μουριάδης εξετάζονται ακόμη και σήμερα διάφορα σενάρια. Η αντιπολίτευση συμμετέχει στον ίδιο προβληματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταθέτει προτάσεις τουλάχιστον ενδιαφέρουσες.

Επειδή τα στοιχεία που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν ήταν όλα στη διάθεσή τους, η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί με λήψη απόφασης την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο Θόδωρος Μουριάδης που εισηγείται το θέμα, εξηγεί ότι η αύξηση των δημοτικών τελών οφείλεται στο ότι πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Μία υπηρεσία που παρέχεται ανταποδοτικά, είπε στη συνεδρίαση. Το αρχικό του σενάριο(πρόταση της διοίκησης) φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει. Με τη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων οι αυξήσεις θα υπάρξουν άλλα θα είναι μικρότερες και διαφορετικές. Ο Δήμος Καβάλας αναζητά πόσο 1.800.000 ευρώ επιπλέον των χρημάτων που εισέπραξε από τα δημοτικά τέλη το 2019. Τα χρήματα αυτά μειώνονται ελαφρώς με μεγάλη μείωση δαπανών. Τελικά- έγινε γνωστό από τη διοίκηση- αναζητείται 1,5 εκατομμύριο ευρώ επιπλέον. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση η προηγούμενη αύξηση των δημοτικών τελών έγινε το 2007, ενώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2013 ήταν απόφαση μείωσης των δημοτικών τελών. Εν τω μεταξύ τα έξοδα της Καθαριότητας του Δήμου έχουν αυξηθεί, γεγονός που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Διαπιστώνεται για παράδειγμα αύξηση μισθοδοσίας λόγω νέου προσωπικού άνω των 800 χιλιάδων ευρώ. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις του Κώστα Κουνάκου προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας περαιτέρω ώστε τα χρήματα που θα αναζητηθούν να μειωθούν και αυτά. Ο κ. Κουνακος έφερε ως παράδειγμα τις δαπάνες για τη συντήρηση των ακτών αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα μπορούσε να μην υπολογίζονται ως δαπάνες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σημείωσε επίσης ότι χρήση των ακτών το Καλοκαίρι κάνουν χωρίς να πληρώνουν και οι επισκέπτες της πόλης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ξεκαθάρισε ποιος θα αποφασίσει επί της τελικής πρότασης που θα περιλαμβάνει σίγουρα αύξηση των δημοτικών τελών. Θα αποφασίσει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή; Το θέμα τελικά θα εισαχθεί προς συζήτηση και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Αυτή η σημαντική διαδικαστική λεπτομέρεια είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις που δεν θα είναι οι ίδιες ως προς τους δημότες της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Σήμερα όσοι κατοικούν στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων πληρώνουν σαφώς λιγότερα δημοτικά τέλη. Αυτή διαφορά σε σχέση με όσους κατοικούν στην Καβάλα, θα επιδιωχθεί να μικρύνει.  Άρα εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι οι αυξήσεις των δημοτικών τελών στη δημοτική ενότητα Φιλίππων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές της Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης