• 6 Μαΐου 2024,

Διεθνής διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση

 Διεθνής διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση

Σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν για το θέμα προχθές, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αξιοποίηση των δύο κτιρίων του παλιού Νοσοκομείου. Θα προετοιμαστεί για να γίνει εντός του Καλοκαιριού διεθνής διαγωνισμός.

Θα αναζητηθούν εταιρίες (ελληνικές ή του εξωτερικού) που είτε θα μισθώσουν για πολλά χρόνια το ακίνητο (50 και πλέον), είτε θα το αγοράσουν. Επικρατέστερο το πρώτο σενάριο. Οι όροι του διαγωνισμού θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.

Βασικότερο και δυσκολότερο σημείο της υπόθεσης αυτό που θα μπορεί να κάνει στο παλιό Νοσοκομείο ο μισθωτής ή ο αγοραστής. Δυστυχώς και πέραν των επιθυμιών που μπορεί να έχει ο κάθε ένας, υπάρχουν δεσμεύσεις για το τι μπορεί να υλοποιηθεί. Η αλλαγή των αυτών των δεδομένων θα καθυστερήσει τα επόμενα βήματα και δεν θα προτιμηθεί.

Σενάριο πώλησης σε ιδιώτη των κτιρίων του παλιού Νοσοκομείου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (24/4) ήταν ειδική. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας από την αρχή του χρόνου, σε σχέση με την πρώτη και προηγούμενη η συζήτηση αυτή τη φορά ήταν πιο αναλυτική και ο διάλογος που αναπτύχθηκε πιο πλούσιος.

Για αυτό και η συνεδρίαση διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες! Σχολιάζοντας τη διαδικασία η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ευαγγελία Δρακονάκη είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια ωραία συνεδρίαση, ένα εξαιρετικό επίπεδο διαλόγου. Ρωτήσαμε, απάντησε η διοίκηση. Μάθαμε πράγματα».

Από τις ειδήσεις που προέκυψαν σημαντικότερη είναι αυτή για την αξιοποίηση των κτιρίων του παλιού νοσοκομείου. Πρώτη φορά η διοίκηση Μουριάδη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τα δύο κτίρια είτε να πουληθούν, είτε να ενοικιαστούν σε ιδιώτη.

Με μια μίσθωση 50 και πλέον ετών. Πρόκειται για ενδεχόμενα που προέκυψαν από την ενασχόληση με το θέμα εταιρείας real estate. Η οποία αφού ερεύνησε συνολικά την υπόθεση, εκτιμά (και προτείνει) ότι ο Δήμος Καβάλας μπορεί να εξετάσει και αυτά τα σενάρια.

Αφήνοντας στον αγοραστή ή εκμισθωτή των ακινήτων την απόφαση για το πώς θα τα αξιοποιήσει. Πιθανότερο είναι η πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού, το περιεχόμενο του οποίου θα αποφασιστεί έγκαιρα και το επόμενο διάστημα.

Είδηση είναι επίσης στο γεγονός ότι για την αξιοποίηση του «Διόνυσου» θα χρειαστεί να λυθούν και άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα που αναφέρονται στη χρήση γης στην περιοχή. Ερωτήσεις για το παλιό νοσοκομείο και το «Διόνυσο» κατατέθηκαν και συζητήθηκαν από την παράταξη του Χαράλαμπου Χρυσανίδη.

Σχετικά με την πεσμένη γέφυρα η συζήτηση συνεχίζεται στη γνωστή βάση. Αν πρέπει να ξανακατασκευαστεί ή όχι. Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει λάβει οριστική απόφαση. Φαίνεται ωστόσο ότι είναι υπέρ της επανακατασκευής της γέφυρας.

Ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι μετρήθηκε πρόσφατα η κίνηση των αυτοκινήτων στο δρόμο, διαπιστώθηκε ότι από την οδό διέρχονται καθημερινά περίπου 9.000 αυτοκίνητα. Πριν τη λήψη απόφασης είναι πολύ πιθανό να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη για την ίδια περιοχή.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα Λασπόλουτρά την προσεχή περίοδο ο Θόδωρος Μουριάδης απάντησε αρνητικά. Κατηγορηματικά και οριστικά. Είπε ότι είναι τέτοιο το έργο που γίνεται που πρέπει να μην λειτουργήσουν τα λουτρά για ένα έτος.

Καθώς αν λειτουργήσουν μερικώς τότε θα επηρεαστεί και το έργο και δεν θα εκτελεστεί με τον σωστό τρόπο. Έγινε αναφορά σε ένα ακόμη που θα κάνει η ΔΕΥΑΚ, για τη σύνδεση των λουτρών με το αποχετευτικό της δίκτυο.

Περί της ενεργειακής κοινότητας που δημιούργησε ο Δήμος Καβάλας ο Θόδωρος Μουριάδης απάντησε όπως πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Ναι μεν η νομοθεσία αλλάζει και η αρμοδιότητα περνά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η πρωτοβουλία ωστόσο του Δήμου Καβάλας είτε δεν επηρεάζεται καθόλου είτε επηρεάζεται ελάχιστα.

Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί. Στο περιθώριο της συνεδρίασης την Τετάρτη (24/4) έγινε γνωστό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει μία ακόμη φορά πριν το Πάσχα. Τη Μεγάλη Τρίτη. Για να κάνει δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Αναλυτικότερα θέματα του πρόσφατου ταξιδιού του Δημάρχου στην Αθήνα όπως για παράδειγμα η συζητήσεις του με την ΕΤΑΔ δεν απασχόλησαν τη συνεδρίαση.

Διαβάστε επίσης