• 18 Μαΐου 2024,

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

 Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

25 Νοεμβρίου 2016, 7.57πμ. Ξύπνησα απότομα, σήμερα δεν είχα να κάνω δουλειές και είχα τη δυνατότητα να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, δεν ήταν ούτε ο Γιώργος εδώ οπότε θα ήταν ένα γαλήνιο πρωινό. Αφού πλύθηκα και έφτιαξα καφέ ασυναίσθητα θυμήθηκα την ημερομηνία. Η αδελφή μου γιορτάζει σήμερα, σκέφτηκα και είπα στον εαυτό μου να της τηλεφωνήσω σε λίγη ώρα. Ξαφνικά έρχονταν μηνύματα από παντού για την σπουδαιότητα της ημέρας. Μα τι είναι σήμερα αναρωτήθηκα, γιατί είναι σπουδαία; Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μία έρευνα να μάθω τι συμβαίνει…

Η 25η  Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε αυτή την ημέρα στις 17 Δεκεμβρίου το 1999 με σκοπό να τονίσει τη διάσταση αυτού το προβλήματος σε ολόκληρη τη γη. Ωστόσο, είχε ήδη καθιερωθεί το 1981από γυναικείες οργανώσεις εις μνήμη των αδελφών Μιραμπαλ. Οι τρεις αδελφές Μιραμπαλ ήταν πολιτικές ακτιβίστριες, που δολοφονήθηκαν με εντολή του Δικτάτορα Τρουχίλο στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960.

Τελικά είναι σημαντική η σημερινή μέρα, αλλά αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε τέτοια φαινόμενα μία φορά το χρόνο; Μόνο σήμερα είναι σημαντικό; Συνεχίζοντας να διαβάζω, είδα πολλούς να εξηγούν ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τη βία μία φορά το χρόνο αλλά η 25η Νοεμβρίου είναι η μέρα που μας δίνει το βήμα να αφυπνίσουμε θύτες και θύματα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. 25 Νοεμβρίου είναι η ευκαιρία να μάθουμε την εξέλιξη μαζί με την πρόληψη και τη θεραπεία του φαινομένου όλου του προηγούμενο έτους και συγχρόνως είναι η ημερομηνία που σηματοδοτεί μία μεγαλύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της βίας για το επόμενο έτος.

Η ώρα περνούσε και για κάποιο ανεξήγητο λόγο συνέχιζα να διαβάζω, ήμουν τόσο ξυπνητή και χωρίς να πιω ούτε γουλιά καφέ. Όσο διάβασα τόσο περισσότερα ερωτήματα ξυπνούσαν μέσα μου. Σε κάποια στιγμή σταμάτησα το διάβασμα και προσπάθησα να σκεφτώ αν ξέρω κάποιον που να έχει μιλήσει για την κακοποίηση του και κανείς δε μου ήρθε στο μυαλό, πόσο μόνα μπορεί να αισθάνονται τα θύματα άραγε; Αφού άφησα αυτές τις σκέψεις μου να παλεύουν με τα συναισθήματα μου, φόρτωσε μία ιστοσελίδα η οποία έδειχνε κάποια από τα στατιστικά στοιχεία. Ήταν σχεδόν απίστευτο στην μικρή πόλη που ζω σε διάστημα πέντε ετών υπήρξαν 108 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και 111 θύματα. Το 81% των θυμάτων ήταν γυναίκες και το 88% των δραστών ήταν άνδρες (Petropoulos et al., 2016). Που βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Αυθόρμητα σκέφτηκα ότι ο γάμος δημιουργεί προβλήματα αλλά τότε συνειδητοποίησα ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει να κάνει με το γάμο. Ο νόμος (ν 3.500/2006) το λέει καθαρά  «Κάθε σωματική, σεξουαλική η ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος  του θύματος από τον νυν η πρώην σύζυγο η από σύντροφο  η άλλα μέλη της οικογένειας»

Αν στη πόλη μου, στην Καβάλα είναι τόσα τα θύματα και οι θύτες, πόσοι περισσότεροι είναι σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο; Τρομοκρατήθηκα, μα τι μπορούν να κάνουν τα θύματα; Πως είναι δυνατόν να ξεφεύγουν, πως πρέπει να σκέφτονται για να κάνουν το βήμα απόδρασης; Τότε όλες αυτές οι σκέψεις με κατέκλεισαν και απογοητεύτηκα. Δεν μπορώ να διαβάζω άλλο. Άρχισα λοιπόν να κλείνω μία μία τις σελίδες που πλέον δεν έπαιζαν με το μυαλό μου αλλά με τα συναισθήματα μου. Δεν ξέρω τι ήθελα, να κλάψω; Να στεναχωρηθώ; Να αγανακτήσω; Που είναι όλοι αυτοί που γράφουν όλα αυτά τα θεωρητικά να πουν σε ένα θύμα πως πραγματικά να δραπετεύσει από ένα φαύλο κύκλο;

Η τελευταία σελίδα που είχα αφήσει ανοιχτή με τράβηξε Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων- «Βία-Stop». Τι είναι αυτό; Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός στην Καβάλα που ασχολείται με θέματα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και κάθε μορφής βίας. Μάλιστα, λέω, ακόμη ένα μέρος που σου εξηγεί πολύ καλά τη θεωρία σιγά μη… Ααα δες τι γράφει;

Σταμάτα να ενοχοποιείς τον εαυτό σου!

Βγες από το βίαιο περιβάλλον!

Δεν είσαι αδύναμος/η!

Μπορείς να βοηθήσεις των εαυτό σου!

Ζήτα βοήθεια!

Ασχολούνται και με τον δράστη, του δίνουν τη δυνατότητα να μην επιδείξει επιθετική συμπεριφορά στον/στην σύντροφό του και να καταλάβει τα κίνητρα του, τις συνέπειες των πράξεων του, τι είναι η βία και γιατί έφτασε σε αυτό. Μα πως το κάνουν αυτό; Με Ποινική Διαμεσολάβηση. Μα τι είναι αυτό; Συναντήσεις ειδικευμένου ψυχολόγου με δράστες και θύματα. Δίνουν νομική, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι λειτουργεί. Δεν γίνεται.

2510 211103… Καλημέρα με λένε Μαρία είμαι 25 ετών και ο Γιώργος με έχει κλειδωμένη στο σπίτι. Δεν είναι κακός αλλά χρειάζεται βοήθεια κι εγώ το ίδιο. Μπορώ να σας μιλήσω; Ευχαριστώ, ίσως να το έχω ανάγκη, όλα ξεκίνησαν…

Το «Βία-Stop» είναι εδώ για να ακούσει το πρόβλημα σου είτε είσαι το θύμα είτε είσαι ο θύτης είτε είσαι μάρτυρας. Κάνε το βήμα να σπάσεις την αλυσίδα που σε κρατάει, θα συνειδητοποιήσεις ότι δίπλα σου βρίσκονται άνθρωποι που περνάν ότι κι εσύ και μπορούν να σε καταλάβουν. Ξεκίνα με ένα τηλέφωνο ή μία επίσκεψη στο «Βία-Stop» κάνε αυτή την ημέρα, ημέρα αφύπνισης και μίας καινούργιας αρχής. Όλη η ομάδα είναι εδώ Ομονοίας 117, στην Καβάλα στο 4ο όροφο ή στο τηλέφωνο 2510 211103

 

 

Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων

 

Διαβάστε επίσης