Διευκρινήσεις για τον αντικαπνιστικό ζήτησαν οι επαγγελματίες από τους αρμόδιους στην σημερινή σύσκεψη

 Διευκρινήσεις για τον αντικαπνιστικό ζήτησαν οι επαγγελματίες από τους αρμόδιους στην σημερινή σύσκεψη

Αναστατωμένη για ακόμη μια φορά η κοινότητα των καταστηματαρχών μαζικής εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης, αλλά και γενικότερα των περισσότερων ανθρώπων της αγοράς, με το νέο αντικαπνιστικό νόμο. Κι αυτό γιατί ενώ θα έπρεπε ο συγκεκριμένος νόμος να είναι ολοκληρωμένος και να διασφαλίζει με σαφήνεια τις διατάξεις του σε ελεγκτές και ελεγχόμενους, χρήζει διευκρινιστικών εγκυκλίων, όπως σαφώς παραδέχτηκαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών που προσπάθησαν να τον ερμηνεύσουν.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι ενημερωτική σύσκεψη για την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας.

Παρόντες, για να δώσουν διευκρινήσεις, ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας νομού Καβάλας Δημήτρης Χίζαρης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας ο αστυνόμος Α΄Μιλτιάδης Καρακολίδης και εκ μέρους της δημοτικής αστυνομίας ο Τάσος Γιαμαλίδης.

Τον Σύλλογο Καφεζυθοπωλών Καβάλας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιώργος Βαφείδης, ενώ την αίθουσα γέμισαν τα μέλη του Συλλόγου Καφεζυθοπωλών που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος που εκπροσωπούσε και αρκετά μέλη των επαγγελματιών.

Πολλά ακούστηκαν, αυτό που έμεινε πάντως είναι ότι πολλά θέματα χρειάζονται διευκρινήσεις. Το σίγουρο είναι ένα. Αν βλέπεις ουρανό κι έχεις δυο πλευρές ανοιχτές στον εξωτερικό χώρο που εκμεταλλεύεσαι, τότε οι πελάτες σου θα μπορούν να καπνίζουν. Σε όλα τα υπόλοιπα απαγορεύεται το κάπνισμα ή θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις. Ρητή απαγόρευση στο εμπορικό κέντρο, η στοά Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να διευκρινιστεί, στη στοά του Νότη καπνίζεις ελεύθερα. Αν υπάρχει τέντα από πάνω, όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ανοιχτές, ενώ θα μπορεί να τοποθετηθεί ένα χώρισμα ύψους 50-60 εκατοστών. Αν έρθουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, αστυνομία και διεύθυνση υγείας υποσχέθηκαν να ενημερώσουν τους επαγγελματίες. Μέχρι τότε ζητήθηκε κάποια ελαστικότητα που απ’ ό,τι καταλάβαμε, αν και δεν ειπώθηκε ανοιχτά, μάλλον θα υπάρξει.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος σημείωσε ότι στο νέο αντικαπνιστικό νόμο υπάρχουν διάφορες ερμηνείες.

«Κάθε φορά που ψηφίζεται έναν νόμος, θα πρέπει να δίνεται και ερμηνευτική εγκύκλιος, τόνισε ο κ. Γραμμένος. Κι αυτό γιατί κάθε κατάστημα είναι μια διαφορετική περίπτωση. Κι εμείς με τη μια προσπαθούμε να πάμε από την μια άκρη του καπνίσματος ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους στην άλλη άκρη, την απαγόρευση ακόμη και σε εξωτερικούς. Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από τις ομοσπονδίες, ώστε στους εξωτερικούς χώρους, που όπως λέμε βλέπουν ουρανό και τα πλαϊνά να είναι αυστηρά σε ένα ορισμένο ύψος, να επιτραπεί το κάπνισμα. Αλλά αν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις ακόμη και οι ελεγκτικές αρχές έρχονται σε δύσκολη θέση. Πάντως από την μέχρι στιγμής συζήτηση υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές».

Η ουσία σύμφωνα με τον κ. Γραμμένο είναι να ερμηνευτεί σωστά ποιος είναι εξωτερικός χώρος και ποιος κλειστός.

Βέβαια αυτό έπρεπε ήδη να το έχει προβλέψει ο νόμος εξ αρχής, εκτός κι αν δεν υπήρξε η σωστή διαβούλευση από όσους εμπλέκονται.

 

 

Διαβάστε επίσης