Διήμερες εκδηλώσεις χωρίς λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Παύλου (φωτογραφίες)

 Διήμερες εκδηλώσεις χωρίς λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Παύλου (φωτογραφίες)

Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη (χθες και προχθές) κορυφώθηκαν στην Καβάλα οι εορταστικές εκδηλώσεις τόσο για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης όσο και για τον πολιούχο Απόστολο Παύλο.

Κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις ενώ το βράδυ της Δευτέρας τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Στέφανο.

Η λιτανεία της εικόνας του Αγίου τελικά ήταν κάτι διαφορετικό, ήταν μια πορεία από την εκκλησία του Αγίου Παύλου έως το μνημείο που βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα έχουν ως εξής:

Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στον Άγιο Παύλο ο Μητροπολίτης Στέφανος βγήκε από την εκκλησία και μίλησε στους παρευρισκόμενους.

Εξήγησε ότι το αίτημα για κατ’ εξαίρεση πραγματοποίησης της λιτανείας δεν απαντήθηκε καν από τον κ. Χαρδαλιά. Προς τον οποίο διατύπωσε σχετικό παράπονο. Στη συνέχεια κάλεσε τους πιστούς και τους επισήμους να περπατήσουν μαζί του ως το μνημείο του Αποστόλου Παύλου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτή η άτυπη διαδικασία έγινε μεν αλλά δεν ήταν λιτανεία δε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο Πασχαλίδης και άλλοι επίσημοι δεν ακολούθησαν αν και προσκλήθηκαν. Κινήθηκαν χωριστά προς το σημείο του μνημείου αποφεύγοντας την πομπή κληρικών και πολιτών.

Σε αυτήν αντίθετα εντάχθηκε ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος από ένα σημείο και μετά κράτησε στα χέρια του την εικόνα του Αποστόλου Παύλου. Άπαντες συναντήθηκαν εκεί όπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε.

Ο Μητροπολίτης τίμησε τον Υπουργό κι ο Παναγιωτόπουλος χάρηκε αφού όπως είπε ήταν η πρώτη φορά που βραβεύτηκε στον τόπο του.

Χθες το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία μετά δοξολογίας στον Άγιο Παύλο.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με την παραμονή της γιορτής. Στο θείο κήρυγμα έγινε αναφορά στην πανδημία κι ειδικότερα ειπώθηκε ότι από τα λίγα καλά της ήταν το ότι για 15 μήνες οι οικογένειες ήταν μαζί στο σπίτι. Στη διάρκεια της δοξολογίας ηλικιωμένη γυναίκα δεν αισθάνθηκε καλά.

Ο γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Πολίτης της πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Η γυναίκα στηριζόμενη από αστυνομικό και τον κ. Πολίτη βγήκε από τον ιερό ναό. Και τις δύο ημέρες στις εκδηλώσεις μέσα κι έξω από την εκκλησία τα μέτρα ασφαλείας ήταν έντονα. Η είσοδος των πιστών στον ιερό ναό ελέγχονταν για την αποφυγή συνωστισμού. Καρέκλες υπήρχαν και στο προαύλιο προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι δεν μπορούσαν να μπουν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Μετά τη χθεσινή δοξολογία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων στο Δημοτικό Κήπο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Κρυσταλλίδης» που από το απόγευμα της Κυριακής ήταν στο κεντρικό λιμάνι.

Χθες το μεσημέρι παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν των τοπικών αρχών.

Διαβάστε επίσης