• 26 Απριλίου 2024,

Διήμερες Πανηγυρικές-Λατρευτικές Ακολουθίες και Κτητορικό μνημόσυνο στη μνήμη του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ Καραχρήστου (φωτογραφίες)

 Διήμερες Πανηγυρικές-Λατρευτικές Ακολουθίες και Κτητορικό μνημόσυνο στη μνήμη του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ Καραχρήστου (φωτογραφίες)

Αποστολή στο Άγιον Όρος: Μπάμπης Παναγιωτίδης


Σε κλίμα κατάνυξης τιμήθηκε ο Προφήτης Ηλίας στη φερώνυμη Σκήτη στο Άγιον Όρος, στην Βορειοανατολική πλευρά του Άθωνα που έχει ως ιδρυτή τον Όσιο Παΐσιο Βελιτσόφσκυ και σαν Κτήτωρα των νεότερων χρόνων τον Μακαριστό Γέροντα μας Ιωακείμ Καραχρήστο, για τον οποίο τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο.με την συμπλήρωση ενός έτους από την επέτειο μνήμης προς Κύριον εκδημείας του.

Η Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού αποτελεί εξάρτημα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παντοκράτορος και μέχρι την μετατροπή της σε Σκήτη ήταν Κελλί. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος -ο οποίος ήρθε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από την Γερμανία- προεξήρχε των πανηγυρικών- λατρευτικών ακολουθιών της λαμπρής Πανηγύρεως της Σκήτεως.

Μαζί του συν λειτούργησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Γέροντας Γαβριήλ, ο Δικαίος της Σκήτης Γέροντας Φιλήμων, καθώς και μεγάλος αριθμός Πατέρων και Μοναχών – που ήρθαν την παραμονή της εορτής του Πύρινου Προφήτου Ηλιού για την Αγρυπνία -ως Αντιπρόσωποι Μονών και Κελλιών απ’ όλη την Αθωνική Πολιτεία.

Παραβρέθηκαν επίσης οι τοπικές πολιτειακές Αρχές αντιπροσωπείες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και οι Εξωτερικοί επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο πρώην Βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης.

Περί του διακόσιους πενήντα (250) ήταν οι ευλαβείς Χριστιανοί που ήρθαν από το Εξωτερικό και διάφορα μέρη της Ελλάδας (Ντίσελντορφ-Στουτγάρδη-Χανιά-Αίγιο-Αθήνα-Χαλκίδα-Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Δράμα-Καβάλα).

Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε μεθέορτος εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο. Στις ακολουθίες στον δεξιό χορό υπήρχαν Πατέρες από Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους ενώ τον αριστερό χορό διηύθυνε ο Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης που ήρθε -όπως άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια- με την εκλεκτή ομάδα ψαλτών από την Καβάλα.

Ο Μέγιστος των Προφητών, ο Πύρινος Προφήτης Ηλίας ας μας προστατεύει, ώστε με την Χάρη του να ανταμώσουμε και του χρόνου στην Πανήγυρη της αγαπημένης μας Ιεράς Κοινοβιακής Παντοκρατορινής Σκήτης.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

Διαβάστε επίσης