Dark Mode Light Mode

Δηλώσεις Χριστόδουλου Τοψίδη περί του νέου αναπτυξιακού νόμου

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Έβρου και ως επικεφαλής του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, μίλησε στην Πρωινή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αυτόν που όπως φαίνεται ψηφίζεται εντός των ημερών στη Βουλή. Επιβεβαίωσε ότι στα άρθρα του δεν υπάρχει διαχωρισμός κινήτρων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παντού στην Περιφέρεια μας τα κίνητρα- δηλώνει- είναι ίδια. Διαφωνεί αφού θα ήθελε μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης στις λεγόμενες παραμεθόριες περιοχές της ΑΜΘ. Καθώς έχει μελετήσει τον νόμο, κάνει κι άλλες παρατηρήσεις.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλετε να σχολιάσετε το περιεχόμενο του καινούριου αναπτυξιακού νόμου;

Απ: Σαν Επιμελητήριο και εγώ προσωπικά, ασχοληθήκαμε με το νέο αναπτυξιακό νόμο και  κάναμε τις παρατηρήσεις μας. Τις οποίες στείλαμε την περασμένη Παρασκευή στην Βουλή. Ήταν η τελευταία ημερομηνία που μπορούσαμε να στείλουμε τις παρατηρήσεις μας γιατί την Τετάρτη(αύριο) αν δεν κάνω λάθος τελειώνει η διαβούλευση και πάει για ψήφιση ο αναπτυξιακός νόμος. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει θετικά πράγματα όπως η αύξηση της επιδότησης στη δική μας Περιφέρεια. Βέβαια θέτει διάφορα κριτήρια. Φθάνει μέχρι 80% στη δική μας Περιφέρεια. Πολύ σωστό είναι ακόμη ότι έβαλε 13 επί μέρους κλάδους ενώ στον προηγούμενο νόμο ήταν 4. Βέβαια υπάρχουν οι άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα και είναι συνέχεια σε επικοινωνία με τα μέλη μας. Θα υπάρχουν οι παρατηρήσεις, οι  μικροαστοχίες. Όπως π.χ. ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία. Πλέον δεν θα ανταγωνίζονται άλλους κλάδους. Είναι ξεχωριστό το κομμάτι αυτό αλλά έχει βάλει ότι μπορούν να ενταχθούν ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Στη δική μας Περιφέρεια υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία τα οποία είναι μικρά. Κάτω των 4 αστέρων. Γιατί να αποκλείσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Δεν μπορούν να μπουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ερ: Τα κίνητρα είναι ίδια σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Απ: Τα κίνητρα είναι ίδια, δεν έχουν βάλει ειδικά κριτήρια. Για μένα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν. Επιδότηση σε απομακρυσμένες περιοχές όπως στο Βόρειο τμήμα στο Νομό Έβρου, στο Παρανέστι, στο Νευροκόπι κτλ. Δεν υπάρχουν όμως, είναι τα ίδια σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από εκεί και πέρα δεν μπήκανε οι ατομικές επιχειρήσεις. Γιατί να μην μπει μια ατομική επιχείρηση στον Αναπτυξιακό Νόμο, η οποία έτσι θα μεγαλώσει και θα γίνει ανταγωνιστική;

Ερ: Υπάρχει ήδη μια διαμαρτυρία από τα ενοικιαζόμενα δώματα τα οποία δεν μπορούν να μπουν στο αναπτυξιακό νόμο.

Απ: Δεν μπορούν να μπουν γιατί δεν είναι πάνω από 4 αστέρια. Δεν μπαίνουν μέσα τα τουριστικά λεωφορεία, είδα μια σχετική διαμαρτυρία σε άλλη Περιφέρεια.Τα τουριστικά λεωφορεία δεν προσφέρουν στο τουρισμό; Δεν είναι ένα μεγάλο κόστος ένα τουριστικό λεωφορείο; Ο νέος νόμος έχει τα θετικά του, το μεγάλο ποσοστό επιδότησης αλλά όλα τα επιμέρους κριτήρια έχουν δυσκολίες.  Ένα θέμα είναι ότι θα πρέπει να έχεις την έγκριση του δανείου από την αρχή. Που σημαίνει ότι μια τράπεζα πρέπει να σε εγκρίνει ότι τα καταθέτεις. Πριν δεν γινόταν αυτό.

Χρειαζόταν μόνο μια υπεύθυνη δήλωση κτλ. Τώρα λέει ότι η τράπεζα θα αξιολογεί από την αρχή.

Γιατί να αξιολογεί η τράπεζα το σχέδιο; Μπορούν να το αξιολογήσουν οι αξιολογητές που υπάρχουν στο Υπουργείο ή σε κάθε Περιφέρεια. Το θετικό είναι ότι μέσα σε 45 ημέρες θα έχεις μια προέγκριση και θα ξέρεις τι γίνεται. Ως τώρα υπήρχαν 2 χρόνια που πήγαιναν οι εγκρίσεις στον αναπτυξιακό νόμο και όπως είδατε στο τελευταίο χρονικό διάστημα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, όλα τα προϊόντα πήραν επάνω γύρω στο 15%. Φανταστείτε να έκανες μια επένδυση 10 εκατομμυρίων και να έμπαινε στο νέο αναπτυξιακό νόμο αφού εν τω μεταξύ υπήρχε η αύξηση 15%. Αμέσως- αμέσως ήσουν χαμένος. Πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιημένος οικονομολόγος ο οποίος θα πιστοποιεί για το ιδιοκτησιακό σχέδιο. Αυτό είναι ένα έξτρα κόστος. Δε ξέρουμε πως θα κινηθεί. Υπήρχε μέχρι τώρα στο μητρών των μηχανικών και κόστιζε περίπου 1000 ευρώ. Στο μητρώο αυτό είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Ερ: Έχει τα καλά του, έχει και τα αρνητικά του τελικά ο νέος αναπτυξιακός νόμος;

Απ: Πιστεύω ότι επειδή έκαναν πολλά Επιμελητήρια προτάσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος εκτιμώ και πιστεύω ότι θα είναι σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό σε μια κατεύθυνση ενισχυτική  θα έλεγα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο.

Σχολιασμός κι άλλων θεμάτων

Σχετικά με τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας ο Χριστόδουλος Τοψίδης είπε στην ίδια συνέντευξη ότι υπάρχει νεότερη ενημέρωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Με αυτόν μίλησε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ και τον διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η εφορία θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στους συμψηφισμούς μέσω της πλατφόρμας. Λύνοντας και το πρόβλημα όσων δικαιούνται την επιδότηση εργασίας αλλά δεν έχουν εκκρεμότητες (χρέη) είτε προς την εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είπε επίσης ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης προχώρησε τη διαδικασία κι έτσι από τις 7 Ιανουαρίου και μετά και ξανάρχισαν και μάλιστα γίνονται πολλές πληρωμές για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Σχετικά με τα θέματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ο κ.Τοψίδης είπε ότι η κοινωνία δικαιώνει τη δουλειά που κάνει η παράταξη  του. Ο κόσμος μας στέλνει μηνύματα νίκης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης.

Προηγούμενο άρθρο

Νέα δεδομένα για τη διαδικασία επανασύνδεσης του ρεύματος σε κατοικίες- Συνέντευξη Λεωνίδα Παππά

Επόμενο άρθρο

Αργότερα οι εκλογές στον Σκακιστικό Όμιλος Καβάλας