• 21 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις Γιάννη Προμούσα λίγο πριν αποχωρήσει από την παράταξη της πρώην Δημάρχου

 Δηλώσεις Γιάννη Προμούσα λίγο πριν αποχωρήσει από την παράταξη της πρώην Δημάρχου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα ο Γιάννης Προμούσας διαχώρισε τη θέση του, δεν αποχώρησε όπως έκαναν τα άλλα μέλη της δημοτικής παράταξης της κ. Τσανάκα.

Στην Πρωινή εξήγησε το λόγο, μίλησε για το δικό του σκεπτικό στη λειτουργία τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και του δημοτικού συμβουλίου. Η συνέντευξη του δόθηκε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από την παράταξη της πρώην Δημάρχου.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι τρέχει με το Γιάννη Προμούσα και την παράταξη της κ. Δήμητρας Τσανάκα;

Απ: Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θεωρώ ότι τρέχει τουλάχιστον όσον αφορά τη δικιά  μου στάση απέναντι στην παράταξη. Κοιτάξτε είναι γεγονός ότι χθες(προχθές) αποφασίστηκε από τις παρατάξεις «Ανάσα για τον Δήμο», «Τόπος της ζωή μας» καθώς και του κ. Ξανθόπουλου  να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

Εγώ σέβομαι όπως και στο δημοτικό συμβούλιο τις αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβούλων, ιδιαίτερα των συναδέλφων μου στην παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» όσο παραπάνω βέβαια σέβομαι και εκτιμώ την κ. Τσανάκα την οποία θεωρώ ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα της πόλης μας.

Ωστόσο εδώ υπήρχε μια διαφωνία η οποία δεν μου επέτρεπε να συνταχθώ με την γραμμή της παράταξης μας γιατί θεωρώ ότι σαφώς υπάρχουν τα προβλήματα, σαφώς και έχουν γίνει λάθη αλλά ιδού πεδίο λαμπρό στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να αντιπαρατεθούμε με ένα ουσιαστικό τρόπο, να έχουμε μια γόνιμη αντιπολίτευση και αν θέλετε εδώ είναι το σημείο που μπορούμε να αναζητήσουμε συνεργασίες σύμπραξης, συμπόρευσης πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου μας, το καλό της πόλης μας.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να δηλώσω την παρουσία μου θέλοντας να δείξω με τον τρόπο αυτό μια στάση και να περάσω ένα μήνυμα σε παλαιότερους δημοτικούς συμβούλους ότι υπάρχουν και άτομα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι λειτουργούν διαφορετικά και έχουν μια διαφορετική νοοτροπία.

Ερ: Δεν σημαίνει κάτι γενικότερο στη σχέση σας με την παράταξη της κ. Δήμητρας Τσανάκα;

Απ: Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Σας είπα ότι ήταν μια στάση και ένα δείγμα που ήθελα να περάσω προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ακολουθώ μια γραμμή γιατί η γραμμή αυτή είναι που θεωρώ εγώ προσωπικά μια πιο παλιάς κοπής τρόπου πολιτικής.

Είναι ενάντια στις δικές μου τις ιδέες και τις αξίες.

Ερ: Ευθύνες πάντως υπάρχουν και στα δύο μέρη και στη διοίκηση και στην αντιπολίτευση. Το πιο φυσιολογικό είναι αυτό.

Απ: Σαφώς. Συμφωνώ απόλυτα. Ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στο δημοτικό συμβούλιο έχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν οι αρχηγοί των παρατάξεων και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασίες.

Κανείς δεν είπε ότι φταίει μια συγκεκριμένη παράταξη. Εδώ έχουμε έναν εκλογικό νόμο τον «Κλεισθένη» που ουσιαστικά δεν δίνει αυτοδυναμία όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους και δεν δίνει πλειοψηφίες. Υπάρχει μια πολυφωνία μέσα και ίσως αυτή να είναι και η φιλοσοφία του νόμου. Η πολυφωνία και δημοκρατικότητα.

Αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες στην Ελλάδα και στους δημοτικούς συμβούλους αυτή τη στιγμή να λειτουργούν στα πλαίσια αυτού του νόμου. Από την άλλη στον αντίποδα αυτού έχουμε έναν άλλο νόμο που δίνει εξουσία στο Δήμαρχο. Εξουσία μέσω των επιτροπών όπως της οικονομικής επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας νόμος τον οποίο τον τηρούνε και είναι κάτι το σύνολο. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει συνεργασίες σε συνδυασμό με τη στάση των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων προβλήματα μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

Για να μιλήσω για το δικό μας δημοτικό συμβούλιο έχουνε φέρει μια κατάσταση που αντί να ηρεμούν τα πράγματα, συνεχώς οξύνονται. Αντί να πάμε σε μια συνεργασία και σε μια σύμπραξη, πάμε σε  αντιπαλότητες και ενώ ουσιαστικά μπαίνουμε όλοι μας σε ευχολόγια και σε δηλώσεις στα τοπικά ραδιόφωνα, δεν γίνεται τίποτα και αντί να πηγαίνουμε μπροστά , πηγαίνουμε πίσω.

Ερ: Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θα συνεργαστούν ποτέ. Είναι παραμύθι αυτό που λέγεται, ότι είμαστε με τη συνεργασία. Δεν το λέμε για πολλούς, το λέμε για συγκεκριμένους.

Απ: Προφανώς κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά όλο αυτό. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις τεχνητές προκειμένου να ωφεληθούν ψηφοθηρικά. Το θέμα είναι πως αντιλαμβάνεται κάποιος την συνύπαρξη του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχω δείξει και όχι μόνο τώρα ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και παλαιότερα σε συνεργασίες που είχα μέσω συλλόγων. Θεωρώ ότι μέσω των συνεργασιών μπορούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στην πόλη μας.

Δεν μπαίνω σε διαδικασίες, έχω σαφώς πολιτική άποψη αλλά δεν έχω καμία κομματική ταυτότητα και ούτε μπορώ να συμπορευθώ με τέτοιου είδους κομματικές και παραταξιακές πρακτικές και ουσιαστικά να επωφεληθώ πολιτικά. Εμένα πάνω απ` όλα τα κριτήρια μου είναι το καλό του Δήμου και να πράξουμε ότι μπορούμε καλύτερο για τον τόπο μας.

Ερ: Είχατε ενημερώσει την παράταξη και την κ. Τσανάκα για τη στάση σας;

Απ: Ναι είχα ενημερώσει με μήνυμα. Είχα διαβάσει στα email μου την πρώτη επιστολή όπως και τη δεύτερη επιστολή. Φυσικά ενημερωθήκαμε. Η κ. Τσανάκα είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί πάντα μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια στην παράταξη. Δεν γίνεται κάτι εν αγνοία των άλλων.

Διαβάζοντας εγώ τις επιστολές, διαφώνησα, γενικώς διαφώνησα με αυτή τη στάση. Ενημέρωσα γραπτώς την ομάδα ότι εγώ δεν συμφωνώ και ότι  θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση. Σαφώς και το έκανα και όφειλα να το κάνω.

Ερ: Είχατε κάποια αντίδραση;

Απ: Όχι δεν υπήρχε κάποια αντίδραση προς το παρόν και δεν ξέρω αν θα υπάρξει. Δεν θα ήθελα να μπω σε μια συζήτηση αντιδράσεων γιατί θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να παρεξηγηθεί στην παρούσα στιγμή. Εγώ έπραξα αυτό που λέει η συνείδηση μου και αυτό που θεωρώ σωστό να κάνω και αυτό έκανα.

Διαβάστε επίσης