• 18 Απριλίου 2024,

Δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύντριας του εργοστασίου Θ. Κουλουρά: «Κάναμε μετρήσεις κι είμαστε κάτω των ορίων»

 Δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύντριας του εργοστασίου Θ. Κουλουρά: «Κάναμε μετρήσεις κι είμαστε κάτω των ορίων»

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε το πρωί στο ραδιόφωνο της Πρωινής η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργοστασίου των λιπασμάτων κ. Θεοδώρα Κουλουρά. Λίγες ώρες πριν την λαϊκή συνέλευση της Νέας Καρβάλης, μετέφερε τις απόψεις των εταιριών. Τις απαντήσεις τους σε επίκαιρα ζητήματα του περιβάλλοντος, τα οποία προκάλεσαν τόση συζήτηση. Ακολουθεί μια αναφορά των σημαντικότερων σημείων των δηλώσεων της κ. Κουλουρά.

Γενικά για τα ζητήματα της ΒΦΛ αυτές τις ημέρες:  « Οι εταιρίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε βιομηχανοστάσια που βρίσκονται στο σημείο πάρα πολλά χρόνια. Μέλημα της εταιρίας είναι να βελτιώνει όλες τις εγκαταστάσεις. Να προσέχει την ασφάλεια των εργαζόμενων, να φροντίζει το περιβάλλον και φυσικά να μετρά πάντοτε όλες τις ενέργειες. Μεταξύ των οποίων και ότι κανείς μπορεί να εκπέμψει από ένα εργοστάσιο στο περιβάλλον έτσι ώστε να εφαρμόζει πλήρως τις απαιτήσεις όλων των νόμων και αδειών».

Για τις μετρήσεις της εταιρίας τη Μεγάλη Εβδομάδα:  «Υπάρχουν μετρήσεις για όλα τα διαστήματα, μεταξύ των οποίων και για το επίμαχο. Όλες οι μετρήσεις δεν είναι απλώς κάτω από τα όρια. Είναι πολύ χαμηλά. Δεν δείχνουν καμία διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενες ή αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος. Επειδή ακούγαμε, μας έλεγαν διάφορα κτλ ελέγχαμε και ξαναελέγχαμε τον εξοπλισμό μας για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν συμβαίνει κάτι με το εργοστάσιο. Αυτό μας το επιβεβαίωναν και οι μετρήσεις».

Για τις καταγγελίες πολιτών ότι υπήρχε και ενοχλητική μυρωδιά: «Στο εργοστάσιο μπήκα και την Κυριακή του Πάσχα. Ήμουν εκεί 2 με 2,5 ώρες. Δεν αισθανθήκαμε κάτι (μυρωδιά), δεν παρατηρήσαμε κάτι. Να πούμε ότι σε μια περιοχή – σε οποιαδήποτε περιοχή- η ρύπανση που μπορεί να υπάρχει και οι μυρωδιές δεν προέρχονται από μία μόνο πηγή. Μπορεί να προέρχονται από πολλές άλλες. Επομένως δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τόσο απλά την πηγή μιας μυρωδιάς».

Περί του πυκνού καπνού που ξεκινούσε από τις καμινάδες του εργοστασίου:  «Ο πυκνός καπνός που λένε κάτοικοι της Νέας Καρβάλης, δεν ξέρω τι μπορεί να ήταν. Εγώ δεν τον είδα. Μπορεί να ήταν από θερμοκρασιακές καταστάσεις στην ατμόσφαιρα. Από υγρασία στην ατμόσφαιρα. Κι εγώ από το μπαλκόνι του σπιτιού μου στην Καβάλα τη Δευτέρα του Πάσχα μου φαινόταν ότι ήταν λευκός καπνός πάνω από τη θάλασσα. Δεν ήταν. Ήταν υγρασία. Αυτό που λέτε ότι υπάρχει και σε φωτογραφίες, αυτό βλέπουμε στις περισσότερες από τις καμινάδες της εταιρίας είναι ατμός που βρίσκεται κοντά στο σημείο κορεσμού. Με αυτό το άσπρο υποχρώμα. Αυτό κάθε επιστήμονας που γνωρίζει, καταλαβαίνει ότι κάθε υγρασία που βγαίνει στην ατμόσφαιρα γίνεται αυτό το άσπρο χώμα λόγω του ότι ψύχεται. Το οποίο επειδή είναι πιο βαρύ από την ατμόσφαιρα φαίνεται ότι μεταφέρεται. Δηλαδή δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί».

Για τις μετρήσεις της εταιρίας:  «Οι μετρήσεις μας τις επίμαχες μέρες στάλθηκαν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπως είμαστε υποχρεωμένοι. Μεταξύ των οποίων και η Π.Ε. Καβάλας. Στο εργοστάσιο εφαρμόζουμε τρία επίπεδα μέτρησης. Είναι η μέτρηση στη πηγή εκπομπής, στον εργασιακό χώρο (αποστέλλονται στις υπηρεσίες όταν μας τις ζητούν) και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Αν και αυτό δεν είναι υποχρέωση των εταιριών. Η εταιρία μας διαθέτει σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Και αυτές τις μετρήσεις για το επίμαχο διάστημα τις στείλαμε στις υπηρεσίες της Π.Ε.».

Για τον έκτακτο έλεγχο από υπηρεσίες της Π.Ε. : «Έγινε έκτακτος έλεγχος της Π.Ε. την περασμένη εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη. Μας κοινοποιήθηκε πόρισμα ότι αυτό που μετρήθηκε, ότι ζήτησαν να δουν ήταν εντός των ορίων. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Και ο επιτόπιος έλεγχος και από τις μετρήσεις δεν έδειξε κάτι. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Για το ποιοι είναι σήμερα οι επικεφαλής των εταιριών:  «Σήμερα στο εργοστάσιο δραστηριοποιούνται δύο εταιρίες. Τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης με διευθυντή τον κ. Τσάρα κι αναπληρώτρια διευθύντρια είμαι εγώ. Η PFIC με διευθυντή τον κ. Γιαννίκο».

Για το αν ο Δήμος Καβάλας καθυστέρησε και καθυστερεί αδειοδότηση επιπλέον περιβαλλοντικού συστήματος:

«Σωστά ο Δήμος Καβάλας διαψεύδει κάτι τέτοιο αφού κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όπως σας είπα οι βιομηχανίες προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν όλες τους τις εγκαταστάσεις. Έχει γίνει αίτημα προς την Π.Ε. Καβάλας για άδεια εγκατάστασης νέου περιβαλλοντικού εξοπλισμού. Ο οποίος θα περιλαμβάνει και πλυντήρια. Έχει εγκριθεί το αίτημα. Προχωρούμε στα επόμενα βήματα. Στην παραγγελία και παραλαβή του εξοπλισμού. Θα χρειαστεί και άδεια της Πολεοδομίας. Όταν θα έρθει η ώρα της εγκατάστασης θα ζητηθεί αυτή η άδεια. Δεν έχει κατατεθεί κάτι τέτοιο. Τα πλυντήρια όπως τα λέμε είναι εξοπλισμός που θα μειώνει περισσότερο- υπό κάποιες συνθήκες κι όταν χρειάζεται- τις εκπομπές αερίων. Συνδέεται με την μονάδα της PFIC. Πρόκειται για τις βελτιώσεις που συνεχώς προκύπτουν από επιστημονικής άποψης παγκοσμίως. Οι εταιρίες προσπαθούν να τις ακολουθούν. Δεν μπορεί να το πει φίλτρο. Είναι πλυντήρια. Βοηθούν να μειωθούν κάποιες εκπομπές».

Για τους πρώην απολυμένους και τους εργαζόμενους γενικά:  «Όλα τα άτομα είναι μέσα στο εργοστάσιο. Όλα τα άτομα σταδιακά μπαίνουν στις δουλειές που προβλέπεται. Υπάρχει μια περίοδος για να μπουν σταδιακά. Για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας δεν γνωρίζω κάτι. Αυτό ξεπερνά τα όρια του εργοστασίου. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι το κλίμα σήμερα στο εργοστάσιο είναι αρκετά ήρεμο, καλό και βαίνει συνεχώς βελτιούμενο. Κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας θα βγει. Για να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχουν πολλά άτομα που να είναι κοντά στη σύνταξη. Αυτήν την στιγμή δεν βλέπω να υπάρχει ανάγκη προσλήψεων».

 

Διαβάστε επίσης