• 30 Απριλίου 2024,

Δηλώσεις του Αντώνη Μιτζάλη για τους Ρουμάνους και τους άλλους τουρίστες σε Καβάλα- Θάσο

 Δηλώσεις του Αντώνη Μιτζάλη για τους Ρουμάνους και τους άλλους τουρίστες σε Καβάλα- Θάσο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης περιέγραψε την τουριστική κατάσταση σήμερα, τόσο στη Θάσο όσο και στην Καβάλα.

Τα λόγια του είναι θετικά, αισιόδοξα. Ρεαλιστικά και προσγειωμένα. Απαντά σε ερωτήσεις ειδικότερα για τη συμπεριφορά των Ρουμάνων τουριστών.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι εικόνα έχετε; Έφυγαν τελικά  οι Ρουμάνοι; Έμειναν τελικά οι Ρουμάνοι;

Απ: Είναι σε εξέλιξη. Είχαμε ένα Σαββατοκύριακο μεγάλων αναχωρήσεων αλλά και μεγάλων αφίξεων. Υπήρξαν κάποιες μικροακυρώσεις, κάποιοι άνθρωποι φύγανε εσπευσμένα, κάποιοι θέλησαν να δουν τι θα γίνει και να αποφασίσουν αργότερα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επειδή και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν είναι εμβολιασμένοι και αυτό το μέτρο αφορά τους ανεμβολίαστους, δεν είχε μεγάλη επίπτωση. Βέβαια οι φήμες οργιάζουν. Θεωρώ ότι επειδή ακριβώς είμαστε στον Αύγουστο και επειδή το μεγάλο κύμα κορυφώνεται τον Αύγουστο, δεν θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Ακόμη και αν η εξέλιξη δεν είναι τόσο καλή.

Ερ: Λέτε ότι θα καλυφθεί αυτή η αποχώρηση των Ρουμάνων αν γίνει αυτή, επειδή έχουμε και πολλούς Έλληνες;

Απ: Θέλω να πω ότι δεν θα φανεί τόσο μεγάλο όσο αν θα ήτανε αρχές Ιουλίου. Υπάρχουν οι Έλληνες από πίσω, υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή. Δε βλέπουμε κάτι συγκλονιστικό. Υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ακυρώσεις και αυτό ήταν. Ο ρυθμός των κρατήσεων έχει πέσει αυτή τη στιγμή αλλά και αυτό είναι λογικό γιατί περνάμε στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού, ήδη ο Ιούλιος είναι πίσω μας, ήδη ο Αύγουστος είναι σχεδόν πουλημένος μέχρι και τα ¾ του μήνα οπότε ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να περιμένουν τον ίδιο ρυθμό κρατήσεων που είχαμε πριν 2-3 εβδομάδες. Η εξέλιξη είναι φυσιολογική, όλοι περιμένουμε να έχουμε ένα δυνατό κύμα αυτές τις τρεις εβδομάδες του Αυγούστου. Ελπίζουμε να αντέξουνε οι υποδομές.  Και πραγματικά οι υποδομές και μεταφορικά οι άνθρωποι.

Ερ: Αν σας λέγαμε να κάνουμε μια σύγκριση ποσοστιαία της φετινής χρονιάς με τη χρονιά του 2019, που θα την τοποθετούσατε τη φετινή χρονιά;

Απ: Υπάρχουν περιοχές που έχουν φτάσει στο 70% ακόμη και 75% ίσως. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες κινούνται στο 50% με 60%. Εξαρτάται από το χώρο και από το είδος της περιοχής και του καταλύματος. Θεωρώ ότι το αστικό κομμάτι της Καβάλας, τα ξενοδοχεία  της πόλης  βρίσκονται γύρω στο 50% σε σχέση με το 2019. Κάποιοι τυχεροί λίγο παραπάνω από το 50% αλλά εκεί γύρω. Υπάρχουν όμως καταλύματα στο νησί ας πούμε, μικρά καταλύματα η ακόμη μεγαλύτερα τα οποία έχουν ξεπεράσει το 70% του 2019. Άρα εξαρτάται, εξαρτάται πολύ.

Ερ: Με βάση όσα προσδοκούσατε, είστε ικανοποιημένοι από αυτά τα ποσοστά;

Απ: Είχαμε βάλει τόσο χαμηλά και συντηρητικά τον πήχη που νομίζω ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό που βλέπουν τώρα. Όχι ότι θα ήταν ευχαριστημένοι αν ήταν μια φυσιολογική χρονιά, θα οδυρόταν θα κλαίγανε. Από την άλλη πλευρά έχοντας ζήσει το 2020, θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα. Μια καλή επανεκκίνηση.

Ερ: Πως μπορείτε να εξηγήσετε την αθρόα προσέλευση Ρουμάνων; Ήταν κάτι ξαφνικό; Ήταν κάτι που κλιμακώνονταν και θα κλιμακωθεί και τα επόμενα καλοκαίρια; Τι λέτε για αυτό το φαινόμενο;

Απ: Η αγορά της Ρουμανίας είναι αυτή τη στιγμή πλέον ώριμη. Αυτό που βλέπαμε φέτος, το είχαμε ζήσει και το 2019. Πιστεύω ότι η κλιμάκωση θα φαινόταν το 2020. Οι προβλέψεις που είχαμε κάνει από τις επισκέψεις του 2020 κατά την έκθεση της Ρουμανίας, μιλούσαν για διψήφια ποσοστά ανόδου. Οι Ρουμάνοι γνωρίζουν την περιοχή μας. Είναι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε  ένα επίπεδο οικονομικής άνθισης, θέλουν να ξοδέψουν λεφτά για τον ελεύθερο χρόνο τους, για τις διακοπές τους, έχουν διαθέσιμο εισόδημα, έχουν αγοράσει όλοι καινούρια αυτοκίνητα και θέλουν να κάνουν το ταξίδι έξω από τη χώρα τους. Είναι σίγουρα μια χώρα η οποία αναπτύσσεται όπως αναπτυσσόταν η Ελλάδα τη δεκαετία του 2000, βλέπουμε το αντίστοιχο φαινόμενο τώρα με τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Ελπίζουμε ο κύκλος των Ρουμάνων να διαρκέσει. Αυτή τη στιγμή είναι ο τροφοδότης του τουρισμού στην περιοχή μας. Εύχομαι να μην πέσουμε πάλι στην παγίδα της μονοκαλλιέργειας. Το λέμε, το ξαναλέμε, ελπίζω κάποια στιγμή να το μάθουμε.

Ερ: Η κατάσταση που έχουν φέτος οι θάλασσες μας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έλευση των Ρουμάνων και γενικότερα των επισκεπτών μας;

Απ: Δε νομίζω. Είναι άλλα τα κριτήρια. Είναι πολύ διαφορετικά τα κριτήρια των διακοπών φέτος. Όπως καταλαβαίνετε όλοι έχουμε  περάσει δύσκολα και μέσα στα σπίτια μας. Είναι μεγάλη η ψυχολογική πίεση που νιώθει ο καθένας και η θέληση για διακοπές. Το λιγότερο που τους απασχολεί είναι το χρώμα και η διαύγεια του νερού. Το βλέπω και στον Έλληνα που είναι ακόμη πιο απαιτητικός πελάτης. Παρόλα αυτά δεν είναι εκεί το ζήτημα, όλοι ανησυχούμε και όλοι θέλουμε να κάνουμε ασφαλείς διακοπές και να γυρίσουμε σπίτια μας υγιείς. Νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο της χρονιάς του 2021. Λίγο να ξεφύγουμε, να φύγει αυτή η πίεση από το κεφάλι μας, από το μυαλό μας και να γεμίσουμε λίγο τις μπαταρίες μας για τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης