• 6 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις του Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη για τουρισμό, σχολεία και άλλα

 Δηλώσεις του Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη για τουρισμό, σχολεία και άλλα

Ο Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη γκάμα επίκαιρων θεμάτων όταν χθες το πρωί μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τουρισμό, τις σχολικές καθαρίστριες, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα εγκαίνια αύριο του ΚΕΠ στα Λιμενάρια.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Τι καταλαβαίνετε εσείς ως Δήμος Θάσου για τον τουρισμό το Καλοκαίρι του 2020;

Απ: Αναμφίβολα ήταν μια άσχημη, πάρα πολύ άσχημη χρονιά η οποία είχε ξεκινήσει καλά, θα τολμούσα να πω. Είχε ξεκινήσει πάρα πολύ καλά για το νησί της Θάσου, ωστόσο μετά αφενός το κλείσιμο  των συνόρων στη Νυμφαία, αφετέρου την υποχρεωτικότητα του τεστ  αυτά τα δυο κυρίως τα μέτρα, νομίζω ότι λειτούργησαν ανασταλτικά στην πορεία του τουριστικής χρονιάς και είχαμε τελικά μια κακή χρονιά. Αυτή είναι η   πραγματικότητα η οποία είναι αδιαμφισβήτητη.

Ερ:  Πως έχετε ρυθμίσει το θέμα της καθαριότητας των σχολείων; Αρκούν οι θέσεις που σας έδωσε το υπουργείο εσωτερικών;

Απ: Όχι. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη σύμφωνα με το νόμο  σε αυτές που μας έδωσε τη δυνατότητα το υπουργείο εσωτερικών και ήδη αύριο(σήμερα) συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή προκειμένου να αυξήσει τις ώρες των καθαριστριών σε κάποια σχολεία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και αυτές στα καθήκοντα τους γιατί δεν είναι δυνατό για παράδειγμα  ένα δημοτικό  σχολείο να έχει μια καθαρίστρια και αυτή μερικής απασχόλησης.  Σε τρεις ώρες δηλαδή δεν είναι δυνατό να μπορεί να καθαριστεί σωστά ένα σχολείο. Για αυτό προχωρήσαμε αρχικά στην πρόσληψη αυτών που μπορούσαμε και είδαμε τα κενά, είδαμε τα προβλήματα και αύριο(σήμερα) κιόλας προχωρούμε στην αύξηση των ωρών σε συγκεκριμένα σχολεία στα οποία έχουν διαπιστωθεί τα κενά αυτά.

Ερ: Έχετε υπολογίσει τι δαπάνη δημιουργείται στο Δήμο Θάσου σε μηνιαία βάση με αυτή την ενέργεια σας;

Απ:  Για να είμαι ειλικρινής όχι ακριβώς. Όση και να είναι αυτή, θα πρέπει η δαπάνη να γίνει προκειμένου  να έχουμε σωστά, καθαρά σχολεία.

Ερ: Τι γίνεται με τις μάσκες; Εμείς πληροφορηθήκαμε από μια άλλη υπηρεσία ότι οι μαθητές στο Ποτό και στο Θεολόγο, δεν τις πολυφορούνε και δεν πηγαίνουν τα παιδιά εκεί.

Απ: Εμείς ως Δήμος είχαμε την υποχρέωση να τις μοιράσουμε στα σχολεία. Από εκεί και πέρα υπάρχει αυτός ο νόμος, υπάρχει αυτή η διάταξη, υπάρχουν οι γονείς, υπάρχουν οι δάσκαλοι, υπάρχουν οι καθηγητές, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τη διαδικασία αυτή. Εμάς η ευθύνη μας σταμάτησε στο να μοιράσουμε έγκυρα τις μάσκες που μας προμήθευσε το υπουργείο μέσω της ΚΕΔΕ.

Ερ:  Πάμε στο πως θα προετοιμασθεί ο Δήμος για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Έχετε το πρόσφατο στα Λιμενάρια και πριν από ένα χρόνο στην Ποταμιά. Θα μπορέσετε να προλάβετε να γίνουν κάποια έργα πρόληψης;

Απ:  Μεγάλα έργα πρόληψης όπως αντιλαμβάνεστε σε μικρό χρονικό διάστημα δεν γίνονται.  Αυτό που πιέζουμε προς την Περιφέρεια είναι να στείλει μηχανήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων που είναι και δική της ευθύνη από το 2018.

Από εκεί και πέρα και εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό μας ήδη δεσμεύσει χρήματα για μηχανήματα, για αγροτικούς δρόμους, για οτιδήποτε χρειαστεί, για να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Υπάρχουν έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη όπως  για παράδειγμα ένα μεγάλο τοιχίο στη σκάλα Ποταμιάς το οποίο η χρηματοδότηση του πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε από το υπουργείο.  Αντιλαμβάνεστε ότι το έργο ήταν αδύνατο να εκτελεστεί τόσο γρήγορα άλλα άμεσα και αυτό θα μπει στη διαδικασία προκήρυξης και εκτέλεσης. Το ίδιο φυσικά ένα έργο στις Μαριές, ένα έργο στον Πρίνο  στο δρόμο του Καζαβιτίου. Περιμένουμε  από μέρα σε μέρα την έγκριση ενός άλλου έργου. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας κάνουμε αυτό που μπορούμε. Από εκεί και πέρα πρέπει η Περιφέρεια να μισθώσει μηχανήματα για το έγκυρο καθαρισμό των ρεμάτων. Έχω πληροφορηθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που την προηγούμενη χρονιά είχαν κινήσει τη διαδικασία στην Περιφέρεια, έχουνε υπογράψει τις συμβάσεις τους και από μέρα σε μέρα θα μπούνε στα ρέματα για να κάνουν έναν καθαρισμό.

Ερ:  Οι ναυτιλιακές εταιρίες χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζουν αυτή τη γραμμή Καβάλα- Πρίνου και Πρίνου- Καβάλα. Πρόσφατα είχαμε και μια ανακοίνωση της Θασιακής Ενωσης και πάντα η Θασιακή Ένωση είναι ευαίσθητη σε αυτά τα θέματα. Εσείς τι κάνετε εν όψει και του Χειμώνα, σαν Δήμος;

Απ:  Από την πρώτη στιγμή από την ανάληψη των καθηκόντων μας σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση, λέμε ότι η γραμμή Πρίνου- Καβάλας πρέπει να είναι μια γραμμή με όσο το δυνατό περισσότερα δρομολόγια καθώς αυτό συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Θάσου. Αυτό  έχουμε φυσικά και για φέτος διαμηνύσει προς  το υπουργείο ναυτιλίας, πλέον νησιωτικής πολιτικής.  Θέλω να σας πω ακόμη ότι έχουμε τα εγκαίνια του ΚΕΠ Λιμεναρίων. Ένα μεγάλο έργο για μας, ένα κενό που κλείνει, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων ιδιαίτερα της νότιας πλευράς της Θάσου. Αναβαθμίζονται πλέον οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού και ιδιαίτερα της νότιας πλευράς. Για να είμαστε ειλικρινής ήταν κάτι που έπρεπε να υπάρχει.  Είμαστε ωστόσο ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι που μπορέσαμε και το κάναμε πραγματικότητα.

Προς το παρόν θα απασχοληθούνε δυο άτομα.

 

 

Διαβάστε επίσης