• 16 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις του προέδρου της «Αλληλεγγύης» Φιλήμονα Ξουλόγη για το πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης παιδιών

 Δηλώσεις του προέδρου της «Αλληλεγγύης» Φιλήμονα Ξουλόγη για το πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης παιδιών

Ξεκίνησε χθες για 50 περίπου παιδιά το πρόγραμμα Καλοκαιρινής φύλαξης – απασχόλησης παιδιών από τη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη». Με αυτήν την αφορμή ο πρόεδρος Φιλήμονας Ξουλόγης μίλησε στην Πρωινή για όλα τα θέματα του δημοτικού νομικού προσώπου. ΚΑΠΗ αλλά και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η συνέντευξη

Ερ: Ξεκινά το παραδοσιακό πρόγραμμα φύλαξης, απασχόλησης, μικρών παιδιών το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία. Κάθε χρόνο από τη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη»

Απ: Ακριβώς. Σήμερα(χθες) ξεκινάει η καλοκαιρινή φύλαξη. Μια καλοκαιρινή απασχόληση και θα διαρκέσει για δυο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.

Ερ: Πως ακριβώς το έχετε οργανώσει; Όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια;

Απ: Όχι, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια, λόγω του κορωνοϊού.  Τα τμήματα είναι πλέον μόνο μέχρι 15 ατόμων όπως  προβλέπεται. Κανόνες ασφαλείας περισσότεροι. Θερμομετρήσεις των παιδιών την ώρα που μπαίνουν και την ώρα που βγαίνουν.  Υγιεινή πολύ υψηλού επιπέδου για να είναι ασφαλή τα παιδιά . Τα τρόφιμα δεν μπορούμε να ζεσταίνουμε, οπότε θα τρώνε μόνο ξηρά τροφή και φρούτα τα παιδιά και κυρίως γεύματα όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους. Το ωράριο θα είναι από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι.

Ερ: Είχαμε δεχτεί και ένα παράπονο από μια μητέρα που είπε ότι στις 2.30 το μεσημέρι είναι νωρίς.

Απ: Δεν θα μπορούσε λόγω του κορωνοϊού να γίνει διαφορετικά. Επειδή ακριβώς δεν μπορούν να  συμπτυχτούν τμήματα κάτι που γινόταν. Κατά την προσέλευση και την αποχώρηση που μένουν τα μισά παιδάκια,  γινόταν περισσότερα τμήματα με την σύμπτυξη τμημάτων. Τώρα δεν μπορεί να πάει ένα παιδάκι σε άλλο τμήμα με τίποτα.

Αυτός είναι ο λόγος και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Είναι για την πρόληψη και ότι γίνεται, γίνεται για την ασφάλεια των παιδιών.

Ερ: Πέρσι πόσα παιδιά πήρε το πρόγραμμα και φέτος πόσα μπορεί να πάρει το πρόγραμμα;

Απ:  Το πρόγραμμα είχε τη δυνατότητα να πάρει μέχρι 60 παιδιά.  Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 50 η 52.  Τόσο ήταν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Παίζει ρόλο η οικονομική κρίση. Σαφώς κάποιοι γονείς φοβούνται. Είναι θεμιτό. Ξεκινάμε με 4 τμήματα που θα είναι αυτά τα 50-52 παιδάκια. Θα είναι όλα κάτω από 15 άτομα όπως προβλέπεται.  Προχωράμε και βλέπουμε. Δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Αν υπήρχαν και άλλα παιδιά θα παίρναμε και άλλους εκπαιδευτικούς για να μπορεί να προχωράει. Με βάση τις αιτήσεις πήραμε και τους εκπαιδευτικούς.

Ερ: Οι παιδικοί σταθμοί τώρα λειτουργούν;  Θα λειτουργούν και τον Ιούλιο;

Απ: Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά, μέχρι τέλος Ιουλίου και αυτοί πάλι με τους ίδιους περιορισμούς.  Το ωράριο εκεί είναι κατά μια ώρα λιγότερο. Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε για την καλοκαιρινή φύλαξη είναι ότι παρόλο τις δύσκολες συνθήκες έχουμε δυναμώσει πάρα πολύ τα τμήματα. Πέρα από τους 4 δασκάλους που θα είναι επικεφαλής σε κάθε τμήμα, υπάρχει ένας γυμναστής που θα κάνει τα παιδιά ότι γυμναστική επιτρέπεται. Έχουμε αποσπάσει υπαλλήλους των ΚΑΠΗ, τον εργοθεραπευτή μας που θα κάνει κάποιες δράσεις, δυο φυσικοθεραπευτές που θα μάθουν τα παιδιά σωστή στάση σώματος και τρεις κοινωνικούς λειτουργούς που θα βοηθάνε στην είσοδο, στην έξοδο και ότι άλλο χρειαστούν.  Θέλουμε τα παιδιά να φεύγουνε και να έρχονται την άλλη μέρα με μεγάλη χαρά. Να περνάνε υπέροχα.

Ερ :Για τα ΚΑΠΗ έχουν ρεκόρ διακοπής λειτουργίας και δεν φαίνεται ότι θα ανοίξουν έτσι εύκολα.

Απ: Για τα ΚΑΠΗ αυτό που ισχύει είναι ότι επειδή τα μέλη τους είναι σε ευπαθείς ομάδες δεν φαίνεται να ανοίγουν.  Υπάρχει το μέτρο απαγόρευσης των ευπαθών ομάδων. Δεν πάνε ούτε στις δουλειές τους αυτές οι ομάδες, έχουν άδεια.

Αν αρθεί αυτό θα ανοίξουμε και τα ΚΑΠΗ. Δεν φαίνεται όμως να ανοίγουν. Δυστυχώς για τους συμπολίτες μας.  Δεν έχουμε κάποιο νεότερο. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει έτσι.

Ερ: Λέτε να μην ανοίξουν καθόλου το 2020 τα ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα;

Απ: Θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η νόσος.  Αν εξαλειφθεί, αν βγει το εμβόλιο κτλ, είναι πολλά. Δεν μπορεί να απαντήσει η κεντρική διοίκηση σε όλα αυτά, πόσο μάλλον εμείς.

 

Διαβάστε επίσης