Δήμος Θάσου: Ολοκληρώθηκε το Τελικό Διεθνές Συνέδριο του έργου “Destinations for all” σε συνεργασία με το Δήμο του Γκάρμεν

 Δήμος Θάσου: Ολοκληρώθηκε το Τελικό Διεθνές Συνέδριο του έργου “Destinations for all” σε συνεργασία με το Δήμο του Γκάρμεν

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, το Τελικό Διεθνές Συνέδριo, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο: “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area” και ακρωνύμιο “Destinations for all”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Δήμο Θάσου, σε συνεργασία με το Δήμο του Γκάρμεν (Municipality of Garmen), επικεφαλής δικαιούχο του έργου.  Σε μια στοχευμένη προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), προωθώντας έτσι την τουριστική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή, το Συνέδριο εστίασε στη ζωτικής σημασίας βελτίωση της προσβασιμότητας στις τουριστικές υποδομές. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ισπανία και με σημαντικό αριθμό συμμετοχόντων.

Τον κύκλο των ομιλιών ξεκίνησε ο κος. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ» Κομοτηνής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτο-φροντίδας, μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού των ΑμεΑ.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Mr. Catalin Serbu, EU Project Manager specialized on European Projects for Persons with Disabilities in Spain. Ο Mr. Serbu έθιξε το ζήτημα της γενικευμένης προσβασιμότητας των ΑμεΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη μέριμνας της ΕΕ για πλήρη προσβασιμότητα, ιδίως στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσέλευση αλλά και η προσπελασιμότητα των χώρων, σε όλες τις δομές της παραλίας.

Συνεχίζοντας, η κα. Τσιαμπέρα Κατερίνα, Νομικός και Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στο Δίκαιο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε έμφαση στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Κατόπιν τούτων, η κα. Tanya Ivanova, Εκπρόσωπος Τουριστικού Πράκτορα στη Βουλγαρία, παρουσίασε αναλυτικά το έργο “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area” με ακρωνύμιο “Destinations for all” και τους στόχους του.

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του κου. Πετρετζίκη Ευάγγελου, Ψυχολόγου (Msc) και Εκπροσώπου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργικής απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρία μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετεχόντων καθώς και με τα συμπεράσματα όσων συζητήθηκαν. Τα πεπραγμένα έγιναν στην ελληνική, την αγγλική και βουλγαρική γλώσσα.

Το έργο “Destinations for all” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης