Διπλή προσπάθεια από Γιάννη Πασχαλίδη και Υπουργείο Ναυτιλίας- Θολό τοπίο με τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου

 Διπλή προσπάθεια από Γιάννη Πασχαλίδη και Υπουργείο Ναυτιλίας- Θολό τοπίο με τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Γιάννης Πασχαλίδης μίλησε αναλυτικά στην Πρωινή για την προσπάθεια του να «ανοίξει» η γραμμή του Πρίνου. Καταλαβαίνουμε ότι θα υλοποιηθεί μια διπλή προσπάθεια.

Του Υπουργείου και του βουλευτή. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επανέλθει η επιδότηση. Υπάρχει και το σενάριο επιβολής εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας. Το τοπίο παραμένει θολό αν και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Η συνέντευξη Γιάννη Πασχαλίδη

Ερ: Τι γίνεται με τα δρομολόγια στον Πρίνο;

Απ: Γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Θάσιοι του νότιου τμήματος, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Προσπαθούσα εδώ και καιρό να μπει η γραμμή σε επιδότηση. Άσχετα αν είχα απέναντι μου πολλές φωνές που ήταν εναντίον αυτής της επιδότησης.

Προέκυψε λοιπόν ένα θέμα και σταμάτησε εδώ και ένα μήνα αυτή η επιδότηση όχι φυσικά για τη γραμμή Καβάλα-Πρίνου αλλά για όλες τις γραμμές που είχαν βγει στο ΦΕΚ. Επισκέφτηκα για αυτό το λόγο τον Υπουργό για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Μέχρι στιγμής του Υπουργείο Ναυτιλίας έχει ξοδέψει για επιδοτήσεις γύρω στα 67 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επιδοτήσεις είναι έκτακτες λόγω covid. Θέλουν να εξυπηρετούνται όλα τα νησιά για να μην υπάρχει το πρόβλημα και για τη τροφοδοσία αλλά και για τη διακίνηση των επιβατών.

Λόγω covid είναι για όλα τα λιμάνια, δεν είναι μόνο για το Καβάλα-Πρίνος. Υπήρχε επιδότηση και για τη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένα. Αυτό που συζήτησα με τον Υπουργό ήταν το πώς θα μπορέσουμε πάλι να ξανά επιδοτηθεί η γραμμή.

Γίνεται προσπάθεια για να μπορέσουμε να μπούμε πάλι σε επιδότηση.  Του πήγα μάλιστα όλες τις τοπικές εφημερίδες και αυτά που γράφονται περί του θέματος σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Ερ: Στην ανάρτηση σας γράφεται ότι θα απευθυνθείτε και στις εταιρίες;

Απ: Ο Υπουργός μου ανέφερε ότι φέρουν ευθύνες και οι Ναυτιλιακές Εταιρίες.  Θα πρέπει και αυτές να βοηθήσουν στην διατήρηση των δρομολογίων. Από Δευτέρα (σήμερα) θα ζητήσω ραντεβού με τις εταιρίες για να μπορέσομε να δούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση.

Ερ: Ο Μηνάς Βλαστάρης ο πρώην Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου, νομίζω ήσασταν και συνάδελφοι τότε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί το να υποχρεωθούν οι εταιρίες σε δρομολόγια με τη διαδικασία της εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό το εξετάζει το Υπουργείο;

Απ: Για αυτό σας είπα ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι φέρουν ευθύνες και οι Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Ερ: Ναι αλλά όταν καλομαθαίνεις στην επιδότηση τις Ναυτιλιακές Εταιρείες έστω και αν είναι επιδότηση 20 ημερών, πως μετά να τις πιέσεις αφού προηγουμένων της άνοιξες την όρεξη;

Απ: Το Υπουργείο θέλει λόγω covid να διατηρήσει όλα τα λιμάνια ανοιχτά και για αυτό το λόγο αναγκάζεται και διατηρεί αυτή την επιδότηση. Αυτή η επιδότηση είναι για όλο το χρόνο, δεν είναι μόνο για τον τελευταίο μήνα. Θα επισκεφτώ τις εταιρείες από Δευτέρα (σήμερα) για να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να βοηθήσουμε το τμήμα της Νότιας Θάσου.

Ερ: Δύσκολα τα βλέπουμε τα πράγματα κ. Πασχαλίδη. Έτσι όπως μας τα λέτε δηλαδή και ο Υπουργός μπορεί να επιδοτήσει και ο Πασχαλίδης να πιέσει τις εταιρίες. Το βλέπουμε δύσκολο.

Απ: Πάντα ήταν δύσκολα. Αυτή η γραμμή Καβάλα-Πρίνου πάντα ήταν δύσκολη. Κάθε φορά κάτι κάναμε. Πιστεύω ότι και τώρα κάτι μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον πρέπει να σκεφτόμαστε τους κατοίκους της Νότιας Θάσου που ταλαιπωρούνται.

Για να βγει κάποιος από το Θεολόγο πρέπει σε μια ώρα να πάει στον Λιμένα, να περάσει Κεραμωτή, λεωφορεία δεν υπάρχουν. Τα λεωφορεία τα υπεραστικά και αυτά έχουν πρόβλημα. Να βρεθεί στην Καβάλα και να ξαναγυρίσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπους να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Ερ: Η Νυμφαία θα ανοίξει;

Απ: Επισκέφτηκα και τον Υπουργό Τουρισμού και συζητήσαμε αυτό το θέμα. Με διαβεβαίωσε ότι η Νυμφαία θα ανοίξει.

Θα το ανακοινώσει ο ίδιος πότε θα ανοίξει. Όπως μου εξήγησε και έχει δίκαιο, αν θα βάλει στόχο μια ημερομηνία μπορεί εκείνο το χρονικό διάστημα να έχουμε έξαρση της πανδημίας. Οπότε δεν μπορεί να βάλει έναν συγκεκριμένο στόχο τώρα.

Μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Πάντως θα το ανακοινώσει ο ίδιος. Στις προθέσεις του είναι να ανοίξουν όλες οι πύλες. Θα επισκεφτεί όλες τις Βαλκανικές χώρες όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Να έρθει σε επαφή με τους Υπουργούς  Τουρισμού προκειμένου να βοηθηθεί ο Ελληνικός τουρισμός. Αυτοί οι τουρίστες που θα έρχονται θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο. Να έχουν περάσει μοριακό τεστ.

Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε όλες τις πύλες με τεστ μοριακά, δειγματολογικά. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε όλοι να βοηθήσουμε τον τουρισμό και να υπάρχει ασφαλής έλευση έλεγχος των επισκεπτών.

Να μην έχουμε προβλήματα και εμείς που θα τους υποδεχτούμε. Επίσης θα εμβολιαστεί όλο το προσωπικό που ασχολείται με τον τουρισμό.  Αν τελειώσει ο εμβολιασμός με τα ηλικιακά κριτήρια και τις ευπαθείς ομάδες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ανθρώπων του τουρισμού.

Επίσης θα γίνει και μια διαφήμιση του Υπουργείου Τουρισμού σε όλο τον κόσμο και θα συμπεριλαμβάνεται και το νησί της Θάσου.

Ερ: Μας επισήμανε ένα πρόβλημα ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Κωστίδης και μας επισήμανε ένα πρόβλημα το οποίο πιθανώς να το ξέρετε και εσείς. Είναι η αδυναμία να εξυπηρετηθούν πολλοί τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία στα σύνορα των Κήπων. Αυτό το θέμα είναι βασικό.

Απ: Ο Υπουργός το ξέρει αυτό  το πρόβλημα. Θα προσπαθήσει να βοηθήσει με τα προηγούμενα μέτρα που σας είπα.

Διαβάστε επίσης