• 29 Μαρτίου 2024,

Δωρεά του ΤΑΡ για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λιμένα

 Δωρεά του ΤΑΡ για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λιμένα

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε τέλος Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, αποδέχεται τη δωρεά του αγωγού ΤΑΡ. Οι εταιρίες του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ολοκληρώνεται τόσο στην περιοχή όσο και στην χώρα, θα πληρώσουν 9.000 ευρώ περίπου για να αποκτήσει σύστημα ψύξης και θέρμανσης το κτίριο που βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι και προορίζεται να φιλοξενήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα. Με αφορμή αυτή τη δωρεά ξαναγίνεται επίκαιρη η πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, η Καβάλα να αποκτήσει πάλι μία υπηρεσία που είχε αλλά στην πορεία απώλεσε. Πρόκειται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα.

Οι ενέργειες για να επανέλθει η υπηρεσία στην Καβάλα άρχισαν το 2013, συνεχίστηκαν το 2014 αλλά και πιο πρόσφατα. Έχουν προηγηθεί ενέργειες που έκανε αρχικά ο Γιάννης Πασχαλίδης, στη συνέχεια μετείχε στην προσπάθεια ο Κώστας Μορφίδης ενώ χρήσιμη και καθοριστική για το κτιριακό ήταν η εμπλοκή και του Οργανισμού Λιμένα. Ο οργανισμός στην προοπτική να δημιουργηθεί από την αρχή η υπηρεσία και να εδρεύει μέσα στο κεντρικό λιμάνι,  παραχώρησε σε αυτήν κτίριο του. Αυτό μάλιστα έγινε και με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία η Καβάλα περίμενε καιρό αφού νόμιζε ότι έλυνε κάθε σχετικό θέμα.

Ενώ το κτίριο ανακαινίστηκε και προετοιμάστηκε (μεσολάβησαν κι άλλες δωρεές ιδιωτών), διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε σύστημα ψύξης και θέρμανσης. Το σύστημα δεν δέχονταν να πληρώσει η Π.Υ. Δεν μπορούσε να πληρώσει ο ΟΛΚ. Τελικά εξασφαλίζεται με τη δωρεά του αγωγού ΤΑΡ. Το κτίριο είναι τόσο καιρό έτοιμο αλλά και κλειστό. Προσωρινά φιλοξένησε προ ετών τους εθελοντές που στο λιμάνι υποδέχονταν τους πρόσφυγες.

Παρά ταύτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας δεν δείχνει σημάδια επανόδου. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα: 1) η έλλειψη προσωπικού (κάτι που μπορεί να λυθεί μόνο με μεταθέσεις από άλλα σημεία της Ελλάδος) και 2) η έλλειψη πυροσβεστικού πλοίου.  Υποτίθεται ότι πιο δύσκολο είναι το θέμα της έλλειψης πυροσβεστικού πλοίου.

Θυμόμαστε προ έτους περίπου ότι πυροσβεστικό πλοίο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας,  το αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησε να αποκτήσει με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχουν νεότερα για την υπόθεση και την προσπάθεια. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Καβάλα χρειάζεται -λόγω αυξημένης κίνησης στο λιμάνι της- λιμενικό πυροσβεστικό σταθμό. Αυτός έχει έτοιμο κτίριο και περιμένει προσωπικό και πλοίο.

Για την πολυετή εκκρεμότητα φέρεται να επαναδραστηριοποιείται ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει πρόσφατη ενημέρωση και σκοπό να επισκεφθεί την κεντρική διοίκηση της Π.Υ. στην Αθήνα.

(Στην φωτογραφία του Γενάρη του 2014 οι εκπρόσωποι του ΟΛΚ και της Π.Υ. μαζί με τον Γιάννη Πασχαλίδη, στην αυτοψία που έκαναν μέσω της οποίας το κτίριο κρίθηκε κατάλληλο).

 

Διαβάστε επίσης