«Δώρο» της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων η διακοπή εργασιών για την κεραία!

 «Δώρο» της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων η διακοπή εργασιών για την κεραία!

Σταμάτησαν χθες το πρωί -όπως φαίνεται σταμάτησαν για καιρό-  οι εργασίες στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Αιμιλιανού για την εγκατάσταση και λειτουργία κεραίας (ή κεραιών) κινητής τηλεφωνίας. Η εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη αφού παρά την κινητοποίηση και την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής η εργασία που άρχισε νωρίς χθες το πρωί είχε την προβλεπόμενη άδεια. Αυτή παρουσιάστηκε στους αστυνομικούς που κλήθηκαν στο σημείο.

Τα δεδομένα άλλαξαν όταν στην υπόθεση παρενέβη η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Με έγγραφό της προκάλεσε  την διακοπή των εργασιών. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ήταν στο σημείο ενώ το σχετικό έγγραφο της παρελήφθη το μεσημέρι από το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας. Η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων σημειώνει στο έγγραφό της ότι δεν ρωτήθηκε για την εγκατάσταση της κεραίας παρά το ότι σε απόσταση 35 μέτρων από το σημείο βρίσκεται το «Σουηδικό Σπίτι» και ο περιβάλλοντας χώρος του.

Με ΦΕΚ το «Σουηδικό Σπίτι» και το οικόπεδο πέριξ του έχουν κηρυχθεί «έργο τέχνης».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ακόμη και για κεραία κινητής τηλεφωνίας, όταν αυτή είναι στη φάση της αδειοδότησης, εφόσον υπάρχει τόσο μικρή απόσταση του σημείου της κεραίας από ένα «έργο τέχνης» πρέπει να ερωτηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οι εταιρείες που θα διευκολυνθούν με τη λειτουργία των κεραιών θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία αρχίζοντας ουσιαστικά από την αρχή όλη τη διαδικασία Είναι γνωστό ότι η υπηρεσία μελετά και καθυστερεί πολύ τέτοιες υποθέσεις .Συχνά χρειάζεται να αποφανθεί για το σωστό ή όχι του εγχειρήματος ακόμα και το προβλεπόμενο από το νόμο αρχαιολογικό συμβούλιο.

Νωρίς χθες το πρωί άρχισαν να δουλεύουν στην ταράτσα του ακινήτου εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ήταν φανερό ότι προετοίμαζαν την εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας ή των κεραιών.

Οι κάτοικοι της περιοχής τους αντιλήφθηκαν αμέσως. Βρέθηκαν στην είσοδο του κτιρίου και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Όσο περνούσε η ώρα οι κάτοικοι ήταν και περισσότεροι ενώ σύντομα έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας Δίας.

Τότε οι εκπρόσωποι των εταιρειών έδειξαν την άδεια που διαθέτουν στους αστυνομικούς. Οι εργασίες δεν ήταν εύκολο να σταματήσουν και δεν θα σταματούσαν αν δεν υπήρχε η καταγγελία προς την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας μίλησε με τους αστυνομικούς. Σε συνέχεια όσων αυτός ισχυρίστηκε, το αστυνομικό τμήμα Καβάλας έλαβε το σχετικό έγγραφο.

Οι εργασίες σταμάτησαν και δεν φαίνεται ότι θα ξαναρχίσουν σύντομα. Όσοι διαφωνούν με την εγκατάσταση της κεραίας (ή των κεραιών) στη συγκεκριμένη ταράτσα ετοιμάζουν τις επόμενες τους κινήσεις.

Καταρχήν θα ενημερώσουν την Πολεοδομία Καβάλας και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για το γεγονός ότι οι άδειες που χορήγησαν δεν περιελάμβαναν τη γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.  Με λίγα λόγια Θα επιχειρηθεί να ανακληθούν οι υφιστάμενες άδειες κι όλα να γίνουν από την αρχή.

Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το ποτέ η υπηρεσία θα αποφανθεί υπέρ ή κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας της κεραίας. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται είναι βέβαιο ότι προς το παρόν κερδίζουν χρόνο για να ετοιμάσουν κι άλλα επιχειρήματα που φαίνεται ότι ερευνούν.

Διαβάστε επίσης