• 25 Απριλίου 2024,

Δράμα: Συγκινητικές στιγμές και θύμησες στην παρουσίαση του βιβλίου του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ (φωτογραφίες)

 Δράμα: Συγκινητικές στιγμές και θύμησες στην παρουσίαση του βιβλίου του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Δράμας, η παρουσίαση του βιβλίου με την βιογραφία του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ Ιερομόναχου, την επιμέλεια του οποίου φέρει η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού, με τον Δικαίο Γέροντα Φιλήμων και την συνοδεία αυτού.

Η εκδήλωση τελέστηκε με την ευλογία και την παρουσία του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος, ο οποίος τελεί και καθήκοντα Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων θυμήθηκε βήμα – βήμα την πορεία του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ και την καταξιωσή του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου, από τον Άγιο Ιωάννη – στην Αγία Τριάδα (Στρατόπεδο Ασημακοπούλου) – Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών – Άγιο Σίλα και εν συνεχεία την πορεία του στο Άγιον Όρος από την Μονή Ξενοφώντος και το Κελλί των Ταξιαρχών μέχρι την Σκήτη του Προφήτου Ηλιού και το τέλος της εδώ παρουσία του.

Ρίγη συγκίνησης προκλήθηκαν στους ευλαβείς Χριστιανούς που κατέκλεισαν την αίθουσα όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα κοινά ταξίδια τους στη Ρωσία – σε καιρούς δύσκολους και επικίνδυνους – στην Τουρκία , σε εποχές που δεν μπορούσαν οι Ιερομένοι να κυκλοφορούν με τα ράσα τους, καθώς και στο ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Με κάθε λεπτομέρεια θυμήθηκε καταστάσεις που έζησε με τον Μακαριστό Γέροντα, αναφέρθηκε στον δυναμισμό του και τα έργα που άφησε στο διάβα του καθώς και τα μυριάδες Πνευματικοπαίδια του -και άλλοι λαϊκοί-  που βρήκαν αγαλλίαση στο πετραχήλι, που δεν τον ξέχασαν και όπως χαρακτηριστικά τόνισε βλέποντας την κατάμεστη αίθουσα ” Ξεχνιέται κάποιος όταν δεν τον μνημονεύουμε και εσείς εδώ αποδεικνύεται με την αθρόα παρουσία σας ότι δεν ξεχάσατε στιγμή τον Μακαριστό Γέροντα Ιωακείμ Καραχρήστο”.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, που ήταν ο οικοδεσπότης και αυτός που είχε τη σκέψη στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στον σύντομο χαιρετισμό του την χαρακτήρισε ως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στον Δημαρχιακό θώκο και ότι παρόμοιες πρέπει να πραγματοποιούνται και στο μέλλον.

Εξήρε το έργο του νέου Δικαίου της Σκήτης Γέροντος Φιλήμονος, τονίζοντας παράλληλα ότι η γνωριμία τους και η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους ” πατάει ” σε στέρεες βάσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ θυμήθηκε στιγμές απο την παρουσία του Γέροντος Ιωακείμ στη Δράμα την περίοδο κοντά στους Δ’ Χαιρετισμούς και τα κηρύγματα του που καθήλωναν τους ευλαβείς Χριστιανούς στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων.

Ο Δικηγόρος Δημήτριος Τόλιος εκπροσωπώντας την Εστία Θεολόγων της Σχολής της Χάλκης θυμήθηκε προσωπικές στιγμές με τον Μακαριστό Ιωακείμ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ” Ο Ιωακείμ ήταν η πιο ηχηρή φωνή του Πατριαρχείου μέσα στο Άγιον Όρος “, ενώ θυμήθηκε και την πρώτη Λειτουργία μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στο Όρος Μελά στην Τραπεζούντα όταν συν λειτούργησαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ιωακείμ.

Ο Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία του Ιωακείμ ως Στρατιωτικού ιερέα στις μονάδες του Κιλκίς και της ΧΙΜΠ ( 11ης Μεραρχίας Πεζικού ) , το πόσο ωφέλιμη ήταν εκείνα τα χρόνια για τους οπλίτες, ενώ θυμήθηκε παράλληλα την περίοδο της επιστράτευσης όταν ο Γέροντας Ιωακείμ έλαβε θέση στο ποτάμι του Νέστου και από κει απέκτησε  “το  πρώτο παράσημο” , – όπως και ο ίδιος έλεγε – ένα δυνατό κρύωμα που επηρέασε από τότε τις φωνητικές του χορδές, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.

Ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, θυμήθηκε λεγόμενα του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αλεξίου, τα οποία ειπώθηκαν κατά την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, για τους κόπους και τις θυσίες που έκανε, διαμορφώνοντας το Κελλί των Αρχαγγέλων από ένα εγκαταλελεειμένο οίκημα σε ένα πραγματικό στολίδι, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα και όταν του ζητήθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να πάει στην Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού – δείχνοντας τα γενναία αποθέματα ψυχής – δίχως να το πολυσκεφθεί υπάκουσε και χωρίς χρονοτριβή άφησε το όμορφο Κελλί των Ταξιαρχών και πήγε στην Σκήτη, την οποία με την σειρά της, την διαμόρφωσε σε ένα αξιοζήλευτο συγκρότημα της Ορθοδοξίας, που όσοι το επισκέπτονται μιλούν με τα πλέον κολακευτικά λόγια για το Ιερό Ησυχαστήριο.

Το λόγο στο κλείσιμο της όμορφης και ξεχωριστής εκδήλωσης πήρε ο Δικαίος και συνεχιστής του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, ο Γέροντας Φιλήμων , ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του, τις χρυσές παρακαταθήκες που άφησε στη συνοδεία, στον δραστήριο και δυναμικό χαρακτήρα του.

Συγκεκριμένα είπε:

” Με όλη την συναίσθηση της ευθύνης μας ενώπιον του Θεού και του Χριστοεπωνύμου λαού δηλώνουμε πως ότι γράφεται σ’ αυτό το βιβλίο είναι η ιστορική αλήθεια. Κυρία πηγή  –  για την βιογραφία   –  ήταν η χωρίς σχεδόν χρονική διακοπή, οι ημερολογιακές σημειώσεις του Μακαριστού Γέροντος και άλλα γραπτά κείμενά του όπως επιστολές  – βιβλιοκρισίες  – καθώς και οι απομαγνητοφωνημένοι λόγοι του ( ομιλίες  –  κηρύγματα  –  νουθεσίες προς Μοναχούς ).

Συναντήσαμε μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια ” να δαμάσουμε ” τον όγκο του υλικού που είχαμε στην διάθεσή μας. Είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν στις σελίδες ενός βιβλίου όλα τα στοιχεία της Οσιακής ζωής και διακονίας του Πατρός Ιωακείμ.

Το βιβλίο χωρίστηκε πρακτικά σε ενότητες των παιδικών  –  φοιτητικών  –  ιερατικών  –  στρατιωτικών  –  καλογερικών  –  Αγιορειτικών χρονών της ζωής του. Αναφερθήκαμε στα καρποφόρα χρόνια της διακονίας του, μέσα από το κήρυγμα, την συγγραφή 25 στον αριθμό βιβλίων, την εξομολόγηση, την αλληλογραφία, τη ζωή του, την καθημερινότητα του στο Ναό, στο γραφείο, στο διακόνημα, μέσα στο Κοινόβιο.

Γέροντα μας πιστεύουμε ότι στο ουράνιο θυσιαστήριο –  στο οποίο παρεδρεύεις  –  δεν παύεις να ικετεύεις τον Δεσπότη Χριστό για την εκκλησία, τα Πνευματικά σου τέκνα και για όλο τον κόσμο. Με την παρρησία του κόσμου είθε να οφεληθούμε πνευματικά όσοι διαβάζουν τη ζωή και τους λόγους σου και να ενισχυθούν στην ανηφορική πορεία  προς την Άνω Ιερουσαλήμ.

Εύχου να γίνουμε μιμητές της Αγιοτάτης ζωής σου, που ήταν όλη ευωδία Χριστού στο πέρασμα σου από τη γη. Ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στο να στεφθεί με πλήρη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου, ξεκινώντας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων, τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, για την εγκάρδια φιλοξενία και συνείσφορά του -ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η εκδήλωση, τον Στρατηγό Ηλία Λεοντάρη, τον Αδελφό Πατέρα Θεόφιλο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος -όπου ανήκει η Σκήτη – τον Δικηγόρο Δημήτρη Τόλιο πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δίπλα αρωγός σε ότι και αν του ζητήθηκε, τον εκδότη Λουκά Λίλιο που με την εμπειρία του σε τέτοιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και επίσης σ’ όλη την εκλεκτή ομάδα των Πνευματικών παιδιών της Ιεράς Κοινοβιακής Σκήτης του Προφήτου Ηλιού οι οποίοι σαν μια καρδιά ρυθμίζουν και τελειώνουν αισίως κάθε επιθυμία και ανάγκη.

Σας ευχαριστώ πάλιν και πολλάκιν όλους “.

Στις καρδιές των Πατέρων της Σκήτης – των Πατέρων από τα χρόνια της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – όλων των Πατέρων που συν λειτούργησε επί εξήντα και πλέον έτη – των Μοναζουσών γυναικών στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών – των μυριάδων Πνευματικών του παιδιών – όλων γνωστών – φίλων και αγνώστων θα είναι πάντοτε χαραγμένες οι νουθεσίες του και οι προτροπές του , που μόνο αντικείμενο είχαν την κατά ΘΕΟΝ πολιτεία μας.

Συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου της βιογραφίας του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ ήταν ο Δημοσιογράφος και Πνευματικό τέκνο του, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Παναγιωτίδης.

Ευχόμαστε καλή αντάμωση πολυαγαπημένε Γέροντα μας Ιωακείμ.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

Διαβάστε επίσης