Δύο δίκες τον Σεπτέμβρη για τα δίμηνα του Δήμου Παγγαίου

 Δύο δίκες τον Σεπτέμβρη για τα δίμηνα του Δήμου Παγγαίου

Τόσο την Τρίτη 4 όσο και την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Θράκης δύο υποθέσεις με ίδιο θέμα, τα γνωστά δίμηνα του Δήμου Παγγαίου.

Η πρώτη υπόθεση, την ερχόμενη Τρίτη, προέρχεται από δύο αναβολές. Η δεύτερη δίκη είναι πρωτοείσακτη. Αφορά 70 κατηγορούμενους που ως μέλη διοικήσεων του νομικού προσώπου του Δήμου και της ΔΕΥΑ Παγγαίου αποφάσισαν πρώτοι την πρόσληψη εποχιακών εργατών. Αμέσως μετά οι αποφάσεις αυτών των διοικήσεων εγκρίθηκαν και από το δημοτικό συμβούλιο.

Η δεύτερη ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος υπήρξε σε συνέχεια της πρώτης.

Η πρώτη υπόθεση και δίκη αφορά αιρετούς και πρώην αιρετούς από το 2011 έως το 2016. Αντίστοιχο είναι το διάστημα των μελών των διοικήσεων.
Στη δίκη της ερχόμενης Τρίτης οι κατηγορούμενοι είναι 56. Ανάμεσα τους ο πρώην Δήμαρχος Παγγαίου και ο νυν. Τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι προσλήψεις κρίθηκαν παράνομες, όλα ξεκίνησαν από καταγγελία που έκανε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ο κ. Ξουλόγης.

Χωρίς προφανώς να υπολογίσει ότι η έρευνα θα αρχίσει από τη δική του θητεία, από τις δικές του προσλήψεις.
Προ λίγων ημερών ο κ. Αναστασιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα επιδιώξει αθώωση του ίδιου και των συνεργατών του με μια διαφορετική υπερασπιστική γραμμή από αυτήν του προκατόχου του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Αναστασιάδη θα ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι: Οι προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών του 2015. Υπήρχαν πραγματικές ανάγκες στο Δήμο Παγγαίου.

Υπήρχε και το πρόβλημα της φιλοξενίας προσφύγων.
Για τις προσλήψεις επί ημερών Ξουλόγη λέγεται στο Δημαρχείο ότι είναι πιο δύσκολη περίπτωση αφού υπάρχει απόσταση χρόνου ανάμεσα στην απόφαση πρόσληψης και στην πρόσληψη. Πάντως και ο κ. Ξουλόγης έχει ισχυριστεί ότι επί των ημερών του οι προσλήψεις ήταν νόμιμες.

Είναι κατηγορηματικός σε αυτό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι στη δίκη της Τρίτης, η οποία θα επιδιωχθεί να γίνει κανονικά, άπαντες στοχεύουν σε αθώωση.

Αμέσως μετά, με την αθωωτική απόφαση ως γεγονός: α) Θα σταματήσουν τη διαδικασία καταλογισμού των δαπανών β) Θα ζητήσουν αθώωση των κατηγορούμενων της δεύτερης δίκης. Αν και μέχρι τώρα υπήρχε απαισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης, τελευταία ο ένας μετά τον άλλον οι κατηγορούμενοι αισιοδοξούν. Τονίζουν άλλωστε ότι δεν υπήρχε δόλος από την δική τους πλευρά.
Λόγω του πλήθους των κατηγορούμενων υπάρχουν ένα σωρό συνήγοροι υπεράσπισης εμπλεκόμενοι. Είναι δηλαδή και πρακτικά αρκετά δύσκολο να είναι οι περισσότεροι παρόντες στο δικαστήριο (κατηγορούμενοι, μάρτυρες, δικηγόροι) ώστε να αποφευχθεί μία ακόμη αναβολή.

Διαβάστε επίσης