• 25 Απριλίου 2024,

Δύο ποιητικές ολονυκτίες στο Φρούριο

 Δύο ποιητικές ολονυκτίες στο Φρούριο

Στο roof garden του Galaxy Hotel δόθηκε η συνέντευξη τύπου για τη φετινή διήμερη εσωτερική παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου με το γενικό τίτλο «Έως όρθρου βαθέως», αφιερωμένη στην ποίηση. Εξάλλου το μοτό του φετινού θεσμού είναι «Εφτά: Γιατί η Ποίηση είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου… +Δύο: Γιατί είναι η παντοτινή μας συντροφιά-παρηγοριά». Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο της Καβάλας τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιουλίου, με ώρα έναρξης στις 21:30 και γενική είσοδο 10 ευρώ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης είχε στο πλάι του τον καβαλιώτη ποιητή και δημοσιογράφο Κώστα Καναβούρη, ο οποίος επιμελήθηκε το ποιητικό ανθολόγιο που συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο πρόγραμμα και συνεργάστηκε στενά με την ομάδα του ΦΦΘ. Δίπλα βρισκόταν και η εμψυχώτρια του ΚΕΘΕΑ κ. Παπαδημητρίου, αφού στην προσπάθεια μετέχουν νέοι του φορέα και μέρος των εσόδων θα παραχωρηθεί στην κοινότητα ΚΕΘΕΑ – Κιβωτός. Βεβαίως στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο διοργανωτής πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης καθώς και κινητήριος μοχλός όλων, ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Ο κ. Γκόνης μίλησε για τους φετινούς «φύλακες» της Καβάλας, τους ποιητές, τα πορτραίτα των οποίων έχουν αναρτηθεί στις διάφορες γωνιές της πόλης κι ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο και τη φετινή διοργάνωση.

Ο Κώστας Καναβούρης ευχαρίστησε διπλά το φεστιβάλ αφού εκτός όλων των υπολοίπων φέτος γιορτάζει τα τριάντα έτη από την πρώτη του έκδοση, που είχε κυκλοφορήσει στις προθήκες των καβαλιώτικων βιβλιοπωλείων. Διαβάζοντας εκ νέου τα ποιήματα των φετινών τιμώμενων ποιητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, θυμήθηκε το μεγαλείο τους. Η συγκίνηση του είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι τους περισσότερους από τους τιμώμενους ποιητές τους γνώριζε προσωπικά, οι δύο δε ήταν επιστήθιοι φίλοι του. Ο Γιάννης Βαρβέρης και ο Αργύρης Χιόνης. Ο Κώστας Καναβούρης θυμήθηκε πως είχε επί σειρά ετών την ευκαιρία να μετέχει στο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης, θεσμό που θα ήθελε να δει να αναβιώνει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.. Καναβούρη, είναι πλέον ιδιαιτέρως ευδιάκριτο εντός του εσωτερικού ιστού της πόλης το σημάδι του θεσμού κι αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη του επιτυχία.

Θερμές ήταν οι ευχαριστίες της κ. Παπαδημητρίου για τη στήριξη των διοργανωτών στο ΚΕΘΕΑ μέσω του τμήματος των εσόδων που θα παραχωρηθεί. Άκρως σημαντική είναι και η εθελοντική συμμετοχή των μελών της κοινότητας στη διαδικασία, γεγονός που βοηθά και στην επανένταξη τους. Για τη δουλειά τους στο πλαίσιο του διήμερου ποιητικού αφιερώματος μίλησαν η Γεωργία Τριανταφυλλίδου και ο σύζυγός της Αργύρης Μπακιρτζής που θα τραγουδήσει, η Δήμητρα Κονδυλάκη και η Δέσποινα Παπάζογλου. Σταδιακά καταφθάνουν στην Καβάλα όλοι οι συντελεστές που ανέλαβαν να στελεχώσουν τη φετινή προσπάθεια των διοργανωτών του ΦΦΘ.

Να θυμίσουμε ότι το ποιητικό αφιέρωμα περιλαμβάνει επιμέρους εργασίες πάνω στις δουλειές σημαντικών δημιουργών όπως είναι ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καρούζος, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Μάτση Χατζηλαζάρου, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Αργύρης Χιόνης και βεβαίως οι καβαλιώτες Ιωάννης Κωνσταντινίδης και Γ.Ξ. Στογιαννίδης. Οι δουλειές έχουν προετοιμασθεί με αποκλειστικό γνώμονα να παρουσιαστούν στο Κάστρο της Καβάλας. Καθεμία ενότητα, καθένα αφιέρωμα έχει το δικό του θεματικό άξονα, έχει τους δικούς του συντελεστές και φυσικά θα απεικονίσει τη δική τους οπτική. Κοινή διαπίστωση ήταν πως κάθε χρονιά η διοργάνωση βελτιώνεται και η φήμη της διευρύνεται, γεγονός που το οφείλει στις ιδέες και στις προσπάθειες του καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Γκόνη.

Διαβάστε επίσης