• 20 Απριλίου 2024,

Έχει μέλλον η δεύτερη λαϊκή αγορά της Καβάλας

 Έχει μέλλον η δεύτερη λαϊκή αγορά της Καβάλας

Η λαϊκή αγορά στο παρκινγκ της Καλαμίτσας, μπροστά από το αθλητικό γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» συμπλήρωσε προ μηνών έναν χρόνο λειτουργίας.

Πρωτοεμφανίστηκε το Καλοκαίρι του 2020 λόγω της εφαρμογής -αν και καλοκαίρι τότε- μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Επειδή ειδικά οι παραγωγοί δεν χωρούσαν στην κεντρική λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο, οργανώθηκε και από τότε ισχύει η δεύτερη λαϊκή αγορά στην πόλη της Καβάλας. Βρίσκεται στο προαναφερθέν σημείο.

Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχίζονται τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας.

Η δεύτερη λαϊκή αγορά πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες με την βασική. Αυτό το προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Καθώς η κατάσταση σιγά-σιγά αλλάζει και τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας συνεχώς χαλαρώνουν, τίθεται το ερώτημα για την τύχη της δεύτερης λαϊκής αγοράς. Όλο αυτό το διάστημα την υποστηρίζουν συμμετέχοντας 25 περίπου πάγκοι.

Οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παραγωγών προϊόντων γης.

Συμμετέχουν λίγοι έμποροι φρούτων και άλλων προϊόντων γης. Θα συνεχίσει να υπάρχει η δεύτερη λαϊκή αγορά; Βεβαίως θα συνεχίσει όσο συνεχίζονται τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού. Όταν με το καλό το πρόβλημα αυτό τελειώσει, τότε οι τοπικοί φορείς και περισσότερο ο Δήμος Καβάλας θα κληθούν να λάβουν την οριστική τους απόφαση, για την τύχη της δεύτερης λαϊκής αγοράς. Ακόμη και αν αποφασιστεί να συνεχιστεί, θα πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα (δηλαδή το Σάββατο) και τις ίδιες ώρες με την κεντρική λαϊκή αγορά. Ρόλο φυσικά θα παίξει η άποψη των μικροπωλητών και ειδικότερα των παραγωγών. Φαίνεται ότι ο κλάδος συμφωνεί να διατηρηθεί η δεύτερη λαϊκή αγορά, όπως άλλωστε έχει εκφραστεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Ποιοι όμως είναι αυτοί που προτιμούν τη δεύτερη λαϊκή αγορά και ψωνίζουν το Σάββατο από τη λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας;

Αποδεικνύεται ότι η δεύτερη λαϊκή αγορά εξυπηρετεί κατοίκους στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Κι ενώ αρχικά υπήρχε παράπονο από τους παραγωγούς ότι η κίνηση δεν είναι μεγάλη, τελικά αυτή σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι καταναλωτές θέλουν τη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, ο Δήμος Καβάλας και αυτός φαίνεται να έχει την ίδια άποψη ενώ κάθε εβδομάδα και περισσότεροι μικροπωλητές-  παραγωγοί και έμποροι συμφωνούν για να διατηρηθεί η δεύτερη λαϊκή αγορά. Η λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας.  Αν και η ώρα δεν ήρθε ακόμη, όλα δείχνουν ότι όταν έρθει η απόφαση που θα παρθεί θα είναι ίδια από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας να συνεχιστεί. Βέβαια εφόσον εκλείψει η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την πανδημία δεν αποκλείεται να οργανωθεί διαφορετικά. Υπό την έννοια ότι ως οριστική δεύτερη λαϊκή αγορά της Καβάλας θα λειτουργεί πιθανόν με μία καλύτερη οργάνωση.

Το γεγονός αφορά κυρίως το που θα σταθμεύουν όσοι την επισκέπτονται. Θα αφορά τις μόνιμες θέσεις τόσο των παραγωγών όσο και των εμπόρων.

Υπολογίζεται ότι στη λαϊκή της Καλαμίτσας μπορούν να λειτουργούν 40 πάγκοι παραγωγών και 10 εμπόρων. Μέσω αυτής της λαϊκής θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση της κεντρικής λαϊκής ώστε οι πάγκοι να απλωθούν περισσότερο. Θυμίζουμε ότι για την κεντρική λαϊκή αγορά είναι σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης που αφορά και τυχόν νέες άδειες αντί κάποιων αδειών που στην ουσία δεν υφίστανται αφού όσοι τις έχουν δεν εμφανίζονται στη λαϊκή.

Διαβάστε επίσης