• 9 Μαΐου 2024,

Εφετείο Ανηλίκων Θράκης: Δολοφονήθηκε ο Μάριος Ίσα!

 Εφετείο Ανηλίκων Θράκης: Δολοφονήθηκε ο Μάριος Ίσα!

Πριν από λίγες μέρες η υπόθεση του θανάτου του άτυχου συμπολίτη Μάριου Ίσα, ενός νεαρού παιδιού, δικάστηκε στο Εφετείο Ανηλίκων Θράκης (φωτογραφία).

Υπήρξε ανατροπή των δεδομένων κι όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής κ. Μάκης Βελάκης, η τελεσίδικη απόφαση θεωρεί το περιστατικό δολοφονία και όχι ατύχημα. Με την απόφαση του μάλιστα ο καταδικασθείς οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο κ. Βελάκης ανέφερε την απόφαση μαζί με τις εκτιμήσεις του από την ακροαματική διαδικασία και είπε τα ακόλουθα:

«Το θλιβερό γεγονός είχε συγκλονίσει όλη την Καβάλα κι είχε πάρει και πανελλήνια έκταση. Είχαμε μία δολοφονία από έναν ανήλικο, 1,5 μήνα πριν την ενηλικίωση του. Φερομένου ως φίλου του Μάριου. Στην Καβάλα. Νύχτα του Δεκέμβρη του 2018 στην περιοχή πάνω από τη Δημοτική Αγορά.

Ο ισχυρισμός του δράστη ήταν ότι επρόκειτο περί ατυχήματος. Ισχυρίστηκε ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο την ώρα που πήγε να το δείξει στον φίλο του. Εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι ήταν οι δυο τους. Δεν υπήρχαν άλλοι μάρτυρες.

Με αποτέλεσμα στη δίκη του πρώτου βαθμού να πείσει ουσιαστικά τον Εισαγγελέα της έδρας, και να προτείνει την μετατροπή του κατηγορητηρίου από ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ανθρωποκτονία σε αμέλεια. Μάλιστα τότε είχε μειοψηφήσει η πρόεδρος Πρωτοδικών.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει το δικαστήριο ανηλίκων κι η δίκη είχε γίνει στην Καβάλα. Πριν από λίγες μέρες δικάστηκε η έφεση του στην Κομοτηνή. Εκεί αναδείχθηκαν τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης. Από έμπειρους εφέτες.

Κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως Εφετών, δολοφονία. Ότι υπήρχε δολοφονικό προσχεδιασμένο … Δεν ήταν ατύχημα. Το δικαστήριο είπε ότι είναι δολοφονία. Είδε τα γεγονότα. Είδε και το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο. Το οποίο θυμίζω είναι πιστόλι που χρησιμοποιεί η Ρώσικη μαφία. Δεν το βρίσκεις στο εμπόριο.

Ο συγκεκριμένος το είχε ξεθάψει. Προέκυψε ότι το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε και σε ληστεία. Και για να λειτουργήσει το όπλο- αυτή ήταν η λεπτομέρεια που έριξε όλους τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου- έχει δύο ασφάλειες. Επειδή ακριβώς είναι δολοφονικό όπλο. Μία ασφάλεια για να λειτουργήσει (το όπλο) και μία για να λειτουργήσει η σκανδάλη.

Αυτές πιέζονται χειροκίνητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκπυρσοκροτήσει αυτό το όπλο κατά λάθος. Μαζί με άλλες λεπτομέρειες για το πώς κινήθηκε, για τα συνεχή σενάρια που έλεγε ο δράστης. Ψευδή. Το ένα αντίθετο με το άλλο. Έδειξαν στο δικαστήριο ποιος είναι ο αληθής λόγος.

Επίσης ο ισχυρισμός ότι ήμασταν δύο φίλοι, κατέρρευσε. Με την έννοια ότι τούτος ο δράστης πήγαινε στο φροντιστήριο υποτίθεται εκείνη την ημέρα και το φροντιστήριο από το σπίτι του απέχει 500 μέτρα. Έκανε έναν ολόκληρο κύκλο, χωρίς να μπορούσε να το εξηγήσει.

Το δικαστήριο με την απόφαση του λέει ότι δολοφονήθηκε ο Μάριος Ίσα από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Του επέβαλε ποινή… Το χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ είχε λευκό ποινικό μητρώο, το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του για να του δώσει ελαφρυντικό και μείωση της ποινής.

Και το ακόμη πιο χαρακτηριστικό για δικαστήριο ανηλίκων ήταν ότι αν κάποιος ακούσει 5 χρόνια φυλακή – είναι τα ανώτατα όρια που μπαίνουν στους ανηλίκους- αφήνεται ελεύθερος στους ανηλίκους. Συνήθως. Εδώ το δικαστήριο ομόφωνα τον έκλεισε μέσα στη φυλακή.

Σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για το πώς αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς του. Ήταν δικαστήριο ανηλίκων. Αρχικά και μετά την πρώτη δίκη ο κατηγορούμενος με ψήφους 2-1 είχε αφεθεί ελεύθερος, στον πρώτο βαθμό.

Το χαρακτηριστικό (της πρόσφατης δίκης) γιατί το ζήσαμε, ήταν ότι με τρόπο προκλητικό πριν τη δίκη και στις διακοπές της, κοιτούσε την μητέρα του θύματος ειρωνευόμενος ουσιαστικά. Αυτό το λέω γιατί είναι η απόλυτη δικαίωση για την μητέρα και την οικογένεια. Είναι τελεσίδικη απόφαση».   

Διαβάστε επίσης