Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

 Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

 

Για τον Μεγάλο Περίπατο στην Αθήνα, όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει. Στην πρώτη του φάση όχι μόνον αποδείχτηκε μια μεγάλη αποτυχία και μια τεράστια δαπάνη που δεν έπιασε τόπο, αλλά δημιούργησε και σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στην καθημερινότητα των Αθηναίων σε μια πρωτεύουσα που ούτως ή άλλως το κυκλοφοριακό είναι το πρόβλημα Νο 1.

Παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι δεν θέλουν τον περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου που κάνει τη ζωή τους δύσκολη, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας επιμένει σε ένα άλλο σχέδιο αυτή τη φορά. Να φαρδύνει τα πεζοδρόμια του συγκεκριμένου δρόμου και να φυτέψει πλατάνια στο κέντρο μιας μεγαλούπολης θαρρείς και είμαστε στο Μέτσοβο.

Το σχέδιό του αυτό το έχουν περιλάβει τα κοινωνικά δίκτυα και το σχολιάζουν όχι απλώς με έναν σκωπτικό τρόπο αλλά κυριλεκτικά λοιδωρούν και ειρωνεύονται τις ανερμάτιστες και χωρίς στοιχειώδη μελέτη εμμονές του Κώστα Μπακογιάννη.

Ωστόσο εμάς δεν μας ενδιαφέρει άμεσα η ταλαιπωρία που πρόκειται να υποβάλλει η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας τους έρμους τους Αθηναίους αλλά ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία εξασφαλίζει ο κ Μπακογιάννης τις άδειες ή τις μη άδειες για την υλοποίηση των «μεγαλόπνοων» έργων του.

Σε μια εποχή που στην Καβάλα πρώτο θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα έχουν αναγάγει κάποιοι την νομιμότητα της κάθε κίνησης της δημοτικής αρχής, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση γενικότερης βλάβης στα συμφέροντα της πόλης, ο Κώστας Μπακογιάννης παρακάμπτει με προκλητική άνεση νόμους, υπηρεσίες, διαδικασίες και προχωρά ολοταχώς για να φτιάξει μια ατμόσφαιρα Βάλιας Κάλντα στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων για την παρέμβαση στην Πανεπιστημίου ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου να εξαιρεθεί από τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μέσα σε μόλις 15 μέρες (στις 14 Οκτωβρίου) η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, απάντησε θετικά!

Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε για τα έργα στην Πανεπιστημίου, όπως ορίζει ο νόμος, να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και να περάσει το θέμα από την Βουλή, όλα αυτά παρακάμφθηκαν και το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Επίσης η απόφαση του δημάρχου της Αθήνας να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την Πανεπιστημίου που κοστίζουν τρία εκατομμύρια ευρώ, παραβλέπει και ξεπερνά τις παρατηρήσεις που κάνουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου  Μεταφορών και Υποδομών και η Τροχαία της Αθήνας για τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας ο Μεγάλος Περίπατος του Κώστα Μπακογιάννη.

Παρακολουθούμε λοιπόν ότι με όση άνεση ξεπερνά την γραφειοκρατία και κυρίως τη «νομιμότητα» η δημοτική αρχή της Αθήνας με άλλη τόση και περισσότερη δυσκολία, εμπόδια και τρικλοποδιές αγωνίζεται ο Μουριάδης να προχωρήσει στοιχειωδώς ακόμη και τις πλέον τυπικές υποθέσεις και διαδικασίες στο Δήμο Καβάλας.

Φυσικά ο δήμαρχος Καβάλας δεν έχει θείο πρωθυπουργό για να ξεπερνά τα όποια προβλήματα με την χαρακτιριστική άνεση που το κάνει ο Κώστας Μπακογιάννης. Αλλά σίγουρα θα διευθετούσε τα πράγματα γρηγορότερα και ευκολότερα αν κάποιοι δεν φρόντιζαν -αδιαφορώντας παντελώς για το γενικότερο συμφέρον της πόλης- να αντιδρούν με κάθε τρόπο σε ό,τι εκείνος προσπαθεί να υλοποιήσει. Ας ρημάξει η πόλη αρκεί να φορτωθεί η όποια ευθύνη και το όποιο κόστος στις πλάτες της δημοτικής αρχής. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης