• 28 Απριλίου 2024,

Εκδηλώσεις για την ημέρα του Μακεδονικού αγώνα

 Εκδηλώσεις για την ημέρα του Μακεδονικού αγώνα

Πριν από έναν χρόνο οι εκδηλώσεις (και) στην Καβάλα για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα είχαν πολιτική χροιά επειδή πέρσι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν πολύ πιο επίκαιρη σε σχέση με σήμερα. Υπήρχε δε και η προοπτική κατάργηση της. Το διάστημα που μεσολάβησε έγιναν πολλά, άλλαξαν πολλά. Δεν άλλαξε η συμφωνία, η οποία μάλιστα τηρείται από μια Κυβέρνηση που πριν ένα χρόνο μάλλον άλλα υπόσχονταν. Χθες η Καβάλα τίμησε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή με ομιλίες στα σχολεία. Το Σάββατο υπήρξε αναφορά στον αγώνα σε τοπικό επίπεδο (Μακεδονομάχοι Δράμας και Καβάλας). Η ομιλία και εκδήλωση έγιναν στο Αμφιθέατρο με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου.

Το πρόγραμμα ενισχύθηκε μουσικά και χορευτικά. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με το ακόμη πιο επίσημο πρόγραμμα. Καθιερωμένο ταυτόχρονα. Έγινε δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Παύλου όπου τον πανηγυρικό διάβασε η Αναστασία Κουντουρά, μέλος του συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας.

Φεύγοντας από την εκκλησία ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης χαρακτήρισε μίασμα για τη Μακεδονία τη συμφωνία των Πρεσπών κι ο πρόεδρος του συλλόγου των Δυτικομακεδόνων Αλέξης Γούλας είπε ότι

«…Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που δεν μας αρέσει. Το είπαμε και τότε. Διαμαρτυρηθήκαμε και διαμαρτυρόμαστε. Ελπίζουμε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση». Ο κ. Γούλας είπε επίσης: «Κάθε χρόνο εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Προσπαθούμε τις εκδηλώσεις να τις παρακολουθήσουν οι Καβαλιώτες ώστε να τιμηθούν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Προσπαθούμε να γίνουν αυτοί παράδειγμα για μας και να τους ακολουθήσουμε.

Το τελευταίο μέρος των εκδηλώσεων έγινε στο δημοτικό κήπο, μπροστά από την προτομή του Παύλου Μελά. Τις χθεσινές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Αντωνιάδης- Σιμιτσής, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης κτλ. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Σημειώνουμε ότι τόσο στην εκκλησία όσο και στο δημοτικό κήπο παρευρέθηκαν μαθητές σχολείων.

Διαβάστε επίσης