Εκλογές στους παραγωγούς λαϊκών αγορών του Ν. Καβάλας (συνέντευξη Γιώργου Μαυρουδάκη)

 Εκλογές στους παραγωγούς λαϊκών αγορών του Ν. Καβάλας (συνέντευξη Γιώργου Μαυρουδάκη)

Εδώ και καιρό προετοιμάζονται αλλά το ερχόμενο Σάββατο θα γίνουν.

Εκλογές για νέα διοίκηση στο σωματείο παραγωγών λαϊκών αγορών του Ν. Καβάλας. Ο Γιώργος Μαυρουδάκης (φωτογραφία) είναι πρόεδρος του απερχόμενου δ.σ. και υποψήφιος στις εκλογές του Σαββάτου. Μίλησε στην εφημερίδα μας.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε οι παραγωγοί εκλογές; Πότε θα γίνουν;

Απ: Το σωματείο παραγωγών λαϊκών αγορών του Ν. Καβάλας έχει εκλογές το προσεχές Σάββατο. Αυτές θα γίνουν στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου. Ταυτόχρονα με τη λαϊκή του Σαββάτου. Διευκολύνονται τα μέλη μας να ψηφίσουν ενώ θα βρίσκονται λόγω λαϊκής στην ίδια περιοχή. Μετά από δυο χρόνια και λίγο παραπάνω έχουμε εκλογές και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους παραγωγούς όλους του νομού σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι. Όχι μόνο οι παραγωγοί αλλά όλος ο κόσμος με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Εγώ θα είμαι υποψήφιος.

Ερ: Έχετε κάποια θεματάκια μεταξύ σας οι παραγωγοί. Θα μπορούσε κάποιος να σας κάνει καλοπροαίρετα μια παρατήρηση, ότι πρέπει να είστε πιο μονιασμένοι, πιο αγαπημένοι.

Απ: Εδώ σε οικογένειες που είναι 4-5 άτομα υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Σκεφτείτε σε λαϊκές που είναι 150-170 άτομα, το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα. Βέβαια πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί είναι ελάχιστοι, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα. Το σωματείο αυτό πριν δυο χρόνια είχε 45 μέλη και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 130. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Σίγουρα θα υπάρχουν μέσα κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουνε κάποιες αντιρρήσεις. Αυτό είναι και το σωστό. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες γινόμαστε και εμείς καλύτεροι και βλέπουμε και τα προβλήματα. Πρέπει βέβαια να τηρούνται τα όρια.

Ερ: Δυνάμωσε τόσο πολύ το σωματείο, το τελευταίο διάστημα;

Απ: Το μέλημα μας ήταν από το καλοκαίρι του 2020 και μετά να δυναμώσουμε σε μεγάλο βαθμό  το σωματείο. Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Τώρα αυτή τη στιγμή το σωματείο είναι το μεγαλύτερο σε μέλη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ερ: Πως ακριβώς κάποιος γίνεται μέλος του σωματείου;

Απ: Μέλος γίνεται κάποιος που έχει άδεια παραγωγού και δραστηριοποιείται στις λαϊκές του Νομού Καβάλας. Φυσικά πρέπει να είναι κάτοικος του Νομού Καβάλας και όχι άλλου Νομού.

Ερ: Μπορεί να γίνει εύκολα αυτό; Να πάρω π.χ. ένα κήπο, να αρχίσω να καλλιεργώ, να έχω μια παραγωγή και μετά να διεκδικήσω ένα πάγκο σε λαϊκή. Αυτό γίνεται;

Απ: Γίνεται αρκεί να είστε επαγγελματίας αγρότης, να είστε γραμμένος στα μητρώα αγροτών. Θέλει μια διαδικασία. Δεν μπορώ να πάρω ένα χωράφι 2 ή 3 στρέμματα και να καλλιεργήσω και να μπω μέσα στη λαϊκή. Χρειάζεται μια διαδικασία.

Ερ: Ελεύθεροι πάγκοι για παραγωγούς υπάρχουν στις λαϊκές; Χώρος υπάρχει;

Απ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αν υπάρχουν κάποια κενά μέσα στη λαϊκή είναι από ανθρώπους που έχουν τελειώσει οι παραγωγές τους ή για τον Α’ ή Β’ λόγο πάθανε κάποια ζημιά και σταματάνε για κάποιο χρονικό διάστημα. Για μικρό διάστημα όχι μεγάλο.

Ερ: Είχαμε και το καινούριο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Εσάς σας επηρέασε;

Απ: Το νομοσχέδιο σιγά-σιγά μπαίνει στην εφαρμογή του. Ευτυχώς μπαίνει σταδιακά και μπορούμε εμείς και οι υπηρεσίες να προσαρμοστούμε. Προς το παρόν δεν μας έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να έχουμε κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω έτσι θα τελειώσει κιόλας. Με το ρυθμό που πηγαίνει βλέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι κάποια πράγματα είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθούν άμεσα ή να μην  υλοποιηθούν και καθόλου. Κάποια από αυτά που αναφέρει το νομοσχέδιο. Προς στιγμή νομίζω ότι όλα πάνε καλά.

Ερ: Δε δόθηκε συνέχεια στο θέμα με το που θα πάει  η λαϊκή των Κρηνίδων.

Απ: Δε δόθηκε συνέχεια. Δεν μπόρεσε να λυθεί το πρόβλημα. Πως είναι δυνατό να δημιουργείται ένα τόσο μεγάλο θέμα για το που θα πάει μια λαϊκή; Άλλωστε το γνωρίζουν όλοι ότι εκεί που είναι σήμερα η λαϊκή των Κρηνίδων, είναι προσωρινά. Το πόσο προσωρινά όμως μπορεί να είναι για 8 χρόνια, δε ξέρω.

Ερ: Κάποιοι συνάδελφοι σας είπαν ότι τελικά γίνεται πολύ φασαρία για κάποια μικρή  λαϊκή.

Απ: Πολύ μεγάλη φασαρία και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Καλό θα ήταν η λαϊκή να πάει προς το κέντρο όπως είναι στις περισσότερες περιοχές. Να δουλέψουν τα μαγαζιά, να δουλέψουμε και εμείς λίγο περισσότερο. Άλλωστε έχουμε την εμπειρία μετά από τόσο χρόνια, οι λαϊκές που φύγανε από το κέντρο, πραγματικά δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην τοπική αγορά.

Ερ: Μπορεί να γίνει λαϊκή κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή νέα λαϊκή στη Νέα Πέραμο;

Απ: Μπορεί να γίνει στη Νέα Πέραμο. Ποια μέρα όμως εγώ δεν μπορώ να το πω. Αυτό είναι στη αρμοδιότητα του Δήμου Παγγαίου, εμείς μπορούμε να κάνουμε μια πρόταση. Αν θέλει να κάνει λαϊκή ή όχι. Εμείς είμαστε θετικοί να γίνει μια λαϊκή στη Νέα Πέραμο.

Ερ: Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων σήμερα πως είναι;

Απ: Σε σχέση με τις ανατιμήσεις που έχουμε στα εφόδια, οι τιμές στις λαϊκές αγορές είναι πάρα πολύ χαμηλές. Πάρα πολύ χαμηλές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει μεγάλες ποσότητες. Οι ποσότητες που ψωνίζει  είναι μικρές. Αναγκαστικά για να μην πεταχτούν τα προϊόντα μπαίνουν σε πιο χαμηλή τιμή. Υπάρχουν και προϊόντα που η τιμή τους έχει ανέβει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό γίνεται κυρίως σε προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης, έχουν πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Πέρσι ήταν 1 ευρώ το σπανάκι και φέτος είναι 1 ευρώ. Το μπρόκολο πέρσι τέτοια εποχή  ήταν 1,5 ευρώ και φέτος 1,5 ευρώ. Στην πατάτα υπάρχει μια ανατίμηση 10 λεπτά αλλά η πατάτα έχει μεγάλο κόστος συντήρησης στο ψυγείο. Στο ψυγείο πέρσι δίναμε για ρεύμα 250 ευρώ και φέτος δίνουμε 1000 ευρώ.

Ερ: Ήταν καλοί μήνες ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος για τους παραγωγούς των  λαϊκών  αγορών, καλός καιρός και οι πάγκοι άδειαζαν από τον κόσμο.

Απ: Ευχαριστούμε τον κόσμο που κατέβηκε και ψώνισε. Μας στηρίζει σε όλες τις λαϊκές.

Η αλήθεια είναι ο καιρός βοήθησε, όχι σε όλα τα προϊόντα. Είμαστε όμως ευχαριστημένοι.

Διαβάστε επίσης