• 9 Μαΐου 2024,

Εκπαιδευτικοί και βιβλία ήδη στα δημοτικά- νηπιαγωγεία του Ν. Καβάλας

 Εκπαιδευτικοί και βιβλία ήδη στα δημοτικά- νηπιαγωγεία του Ν. Καβάλας

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (φωτογραφία) ως διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καβάλας μίλησε στην Πρωινή για την ετοιμότητα της υπηρεσίας με την ευκαιρία επαναλειτουργίας των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και προβλέπει ότι θέματα θα υπάρξουν, διαβεβαιώνει ότι εκπαιδευτικοί και βιβλία είναι ήδη σε όλα τα σχολεία.

Η συνέντευξη

Ερ: Μια εβδομάδα μας χωρίζει από τη επαναλειτουργία τω Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Που είμαστε και τι δουλειές κάνετε αυτή την περίοδο;

Απ: Έχουμε ήδη επανδρώσει, στελεχώσει όλα τα σχολεία με προσωπικό. Στα 30 χρόνια που έχω υπηρεσία, ποτέ 1η Σεπτεμβρίου δεν ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν στη θέση τους. Στην αρχή της χρονιάς μας ήρθανε 50 διορισμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της ειδικής αγωγής, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες και στο ειδικό σχολείο.

190 περίπου αναπληρωτές γενικής και ειδικής αγωγής προσλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες. 24 σχολικοί νοσηλευτές, 20 βοηθητικό προσωπικό, 2 ψυχολόγοι, 1 κοινωνικός λειτουργός, είναι όλοι στα σχολεία τους και έτοιμοι να υποδεχθούν τους μαθητές. Κάποια ελάχιστα που έχουν δημιουργηθεί τώρα από κάποιους αναπληρωτές οι οποίοι δεν δέχθηκαν τον διορισμό τους, ελπίζω πως γρήγορα και αυτά θα αναπληρωθούν και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία των σχολείων. ‘Έτοιμοι λοιπόν να υποδεχτούμε τους μαθητές μας.

Ερ: Από πλευράς βιβλίων, έχουν πάει τα βιβλία παντού;

Απ: Τα βιβλία ήταν από νωρίς το καλοκαίρι στα σχολεία. Να πω ακόμη ότι έχουν έρθει οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, θα τις διαβιβάσουμε στα σχολεία έτσι ώστε να ενημερωθούνε  διευθυντές καταρχήν και εκπαιδευτικοί, πως θα λειτουργήσουνε σε κάθε περίπτωση τι ενέργειες θα κάνουν, πρωτόκολλο δηλαδή ενεργειών για όλες τις περιπτώσεις που πιθανόν να συναντήσουμε στο σχολείο σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Ερ: Η υπηρεσία πως συνεργάζεται με τους 4 Δήμου του νομού; Οι Δήμοι θα πάνε τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τις καθαρίστριες, έτσι δεν είναι;

Απ: Από εκεί εξαρτάται. Είχα επικοινωνία με προέδρους σχολικών επιτροπών των Δήμων. Μου είπανε ότι η διαδικασία για τις σχολικές καθαρίστριες ήταν σε εξέλιξη και την περασμένη Παρασκευή κάποιες θα πήγαιναν ήδη  στα σχολεία τους. Σήμερα (χθες) δεν έχω επικοινωνήσει ακόμη με σχολεία, ούτε με τις  σχολικές επιτροπές  για να δω αν οι καθαρίστριες έχουν πάει εκεί. Έχει γίνει ήδη παραγγελία στο Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό εδώ της Καβάλας. Μού ζήτησαν αριθμό μαθητών από νήπια μέχρι Δ’ τάξη και Ε’ και Στ’ τάξη. Έχουν γίνει παραγγελίες για τις μάσκες. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ξέρω ότι το κονδύλι για υλικά καθαριότητας και αντισηπτικά είναι αυξημένο .Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών έχει βελτιώσει κάπως τις συμβάσεις των καθαριστριών έτσι ώστε να βρίσκονται και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και μετά τη λήξη των μαθημάτων για να κάνουν αυτά τα οποία πρέπει να κάνουν.

Ερ: Μας τα περιγράφετε ιδανικά όλα τα πράγματα.

Απ: Κοιτάξτε να δείτε, προβλήματα σίγουρα θα συναντήσουμε. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά αλλά και πρόκληση για μας έτσι ώστε να τα καταφέρουμε. Σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα.  Εμείς πάντως από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να υποδεχτούμε τους μαθητές μας και να είναι υγιείς με τα καλύτερα δυνατά μέτρα και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Ερ: Τι θα γίνει με τα σχολικά κυλικεία; Θα λειτουργήσουν αυτά;

Απ: Ναι θα λειτουργήσουνε. Υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και για τα σχολικά κυλικεία. Ενδεικτικά να σας πως ότι θα είναι σε ατομική συσκευασία τα προϊόντα τα οποία θα δίνονται. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και για τη λειτουργία των κυλικείων.

Ερ: Πως θα γίνει ο αγιασμός την επόμενη Δευτέρα;

Απ: Ο αγιασμός απ` ότι έχει ανακοινωθεί θα γίνει στις 11 το πρωί στα σχολεία και θα γίνει ανά τάξη.  Θα αγιάσει το ύδωρ ο ιερέας και μετά θα πάει από τάξη σε τάξη να ράνει με τον αγιασμό τους μαθητές.

 

Διαβάστε επίσης