Εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας σε εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Σικελία (φωτογραφίες)

 Εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας σε εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Σικελία (φωτογραφίες)

Απολογιστική Κινητικότητα στο Mazzarino Σικελίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+


Την εβδομάδα 14 με 21 Μαΐου 2023, τέσσερις εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας παρευρέθηκαν στην πόλη Mazzarino Σικελίας της Ιταλίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Healthy, Fit and Never Quit», 2020-1-DE03-KA229-077159_6_.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες έστειλαν από τρεις έως τέσσερις εκπαιδευτικούς για την έκτη και τελευταία συνάντηση, η οποία είχε απολογιστικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Γερμανία (συντονίστρια χώρα), Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία (Μαδέρα), Ιταλία (Σικελία) και Ρουμανία.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην κινητικότητα, που έγινε στο σχολείο «lstituto Comprensivo Mazzarino» της Σικελίας ήταν οι:

  • Κιλικιάν Παναγιώτης, ΠΕ11, Διευθυντής
  • Σωτηρέλη Καλλιόπη, ΠΕ11, Συντονίστρια
  • Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη, ΠΕ02
  • Παπαγεωργίου Ιωάννης, ΠΕ11

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών των έξι σχολείων σε πρακτικές σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης, ενίσχυσης του πνεύματος και του σώματος και απόκτηση αντοχών, για να ανταποκρίνονται στις αντιξοότητες της ζωής «χωρίς να τα παρατούν».

Ειδικότερα για την κινητικότητα στη Σικελία, έγιναν απολογιστικές συναντήσεις και παρουσιάστηκαν βίντεο σχετικά με εμπειρίες των μαθητών και με δράσεις, καθώς και αποτελέσματα ερωτηματολογίων σχετικών με όλο το πρόγραμμα και την επιρροή του στους μαθητές.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν οι ιδέες για «πολιτική της αυθυποβολής (autosuggestion)» που έθεσαν μέσω των εκπαιδευτικών τους οι μαθητές όλων των χωρών και αφορούσαν στην ποιοτική βελτίωση του τρόπου ζωής τους μέσα από πρακτικές που διδάχτηκαν στην διάρκεια του τριετούς προγράμματος.

Μέσα από τις απαντήσεις, φάνηκε ότι υλοποιήθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, κάποιοι από τους οποίους αφορούσαν στη διατήρηση ποιοτικού επιπέδου ζωής μέσα από σωστή διατροφή και άθληση, στην εκμάθηση τεχνικών για υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και των απαραίτητων αξιών που συμβάλλουν στη διασφάλιση ποιοτικής ζωής καθώς και στην παρότρυνση για συνεχή προσπάθεια και μη παραίτηση.

Το πρόγραμμα στη Σικελία ξεκίνησε με την υποδοχή των φιλοξενούμενων χωρών με παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος και παραδοσιακά εδέσματα από τους μαθητές του Mazzarino. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε αθλητικές και πολιτισμικές δράσεις σχετικές με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας έγιναν επισκέψεις σε τοποθεσίες σχετικές με τη φιλοσοφία του προγράμματος (αθλητικούς χώρους, κέντρα σωστής διατροφής και πνευματικής ευεξίας, χώρο παραγωγής παραδοσιακού ιταλικού ψωμιού).

Επιπρόσθετα  οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε χώρους αρχαιολογικής, πολιτισμικής, ιστορικής, γεωφυσικής και κοινωνικής αξίας (Δημαρχείο, Φρούριο και Πολιτιστική Φάρμα Mazzarino, ηφαίστειο της Αίτνας, Palazzo de Normanni, Καθεδρικό Ναό και Θέατρο Massimo στο Παλέρμο, Ταορμίνα, Ακράγαντα, Κεφαλού, Κατάνια κ.α.).

Ιδιαίτερη χαρά προξένησε στην ομάδα του 7ου Γυμνασίου η μεγάλη σύνδεση της χώρας μας με το νησί της Σικελίας, στο οποίο είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο αφού υπήρχαν εκεί πολλές αρχαίες ελληνικές αποικίες.

Την εβδομάδα της κινητικότητας, οι συντονιστές και συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κάθε χώρας αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα του προγράμματος και έκαναν προγραμματισμό για την αποτύπωση και διάχυση των αποτελεσμάτων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών καθώς και όλοι οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και εύχονται να έχουν την ευκαιρία μελλοντικά να συμμετάσχουν σε παρόμοια προγράμματα Erasmus+.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης