• 17 Μαΐου 2024,

Έκπτωτος ο ανάδοχος από το έργο ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα

 Έκπτωτος ο ανάδοχος από το έργο ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα

Ο Διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Άγγελος Λογκάρης αποφάσισε προχθές Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο ενός σημαντικού έργου.

Ενός έργου που δεν «προχωρούσε» το τελευταίο διάστημα στον Αμυγδαλεώνα. Η διαδικασία δεν είναι συνηθισμένη. Στη μεγάλη ιστορία της ΔΕΥΑ Καβάλας επιχειρήθηκε να ακολουθηθεί μία ακόμη φορά, περίπου προ 20 ετών.

Γενικά η αυτοδιοίκηση αλλά και το δημόσιο προτιμούν να συνεργάζονται με τους αναδόχους και να μην τους αποβάλλουν από τα έργα καθώς η αποβολή περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και κυρίως μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η απόφασή του Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας θα κριθεί οριστικά στο αρμόδιο συμβούλιο. Με λίγα λόγια η εταιρεία που κηρύχθηκε έκπτωτη έχει την ευκαιρία να επανέλθει. Να συμμορφωθεί και να συνεχίσει το έργο που ανέλαβε μετά από διαγωνισμό. Με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δήμος Καβάλας είχε ανακοινώσει με ικανοποίηση την έναρξη του έργου κατασκευής εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα. Κι ενώ η έναρξη του έργου έγινε πανηγυρικά, ενώ οι πρώτες εργασίες εξελίσσονταν ομαλά εδώ και καιρό ο ανάδοχος δεν εκτελεί το έργο όπως θα έπρεπε.

Σε γενικές γραμμές το έχει εγκαταλείψει. Υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών του Αμυγδαλεώνα και του τοπικού συμβουλίου του χωριού. Έτσι στις 16 Σεπτεμβρίου η ΔΕΥΑ Καβάλας απεύθυνε σε αυτόν ειδική πρόσκληση προκειμένου να επανέλθει και να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εργασίες.

Στις 21 Οκτωβρίου πάλι ΔΕΥΑΚ διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο της ειδικής πρόσκλησης δεν ικανοποιήθηκε. Δεν έγιναν δηλαδή: 1) δοκιμές στεγανότητας στα κατασκευαστικά δίκτυα 2) αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων 3) σκυροδέτηση δαπέδου και περιμετρικών τοιχίων της νέας δεξαμενής.

Το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Το ανέλαβε να το εκτελέσει εταιρεία των Αθηνών με έκπτωση 52%. Εκ της μελέτης προβλέπεται να κατασκευαστούν 40 και πλέον χιλιόμετρα αγωγών ύδρευσης. 1.300 νέες συνδέσεις με το νέο δίκτυο.

Διαχωρισμός της ύδρευσης από την άρδευση και κατασκευή νέας δεξαμενής. Από εδώ και πέρα η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τις κακές εντυπώσεις και την ουσία της υπόθεσης με ένσταση που θα καταθέσει στο αρμόδιο συμβούλιο.

Διαφορετικά η ΔΕΥΑΚ θα απευθυνθεί στους επόμενους μειοδότες ή στη χειρότερη περίπτωση θα δημοπρατήσει ξανά το ίδιο έργο. Ανάλογα και με τη συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία που κηρύχθηκε έκπτωτη βρίσκεται και για άλλο έργο στην περιοχή. Έργο που αφορά αγροτική οδοποιία στο Δήμο Παγγαίου.

Διαβάστε επίσης