Dark Mode Light Mode

Έκρηξη βαλκανικών αφίξεων περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού

Για την έκρηξη αφίξεων των κατοίκων της Βαλκανικής και της γειτονικής Τουρκίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατ’ επέκταση και για τη στήριξη του τουριστικού ρεύματος από τους συγκεκριμένους επισκέπτες μας μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης Μιχάλης Αμοιρίδης. Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:

«Ευλογώντας τα γένια μας, να σημειώσω ότι αποτέλεσμα της επιτυχημένης προσπάθειας που καταβάλλαμε είναι ο τεράστιος όγκος των επισκεπτών, οι οποίοι αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη αιχμή. Οι ροές που καταγράφονται είναι τεράστιες και μάλιστα δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν τόσο από το ανθρώπινο δυναμικό όσο και από τις οδικές υποδομές που υπάρχουν. Καταγράφεται ότι οι φετινές είναι οι καλύτερες συνθήκες όσον αφορά στους Βαλκάνιους. Από τα βόρεια σύνορα καταφθάνουν πάρα πολλοί Ρουμάνοι, αρκετοί Βούλγαροι και πολλοί Ουκρανοί, Μολδαβοί καθώς και κάποιοι Ρώσοι.

Από την ανατολική πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του αστυνομικού διευθυντή για τις ημέρες του Μπαϊραμιού, καταγράφηκε αύξηση αφίξεων της τάξεως του 300%. Κατά τις συγκεκριμένες ημέρες αιχμής ήταν εύλογο να σχηματιστούν ουρές γι’ αυτό και με έξοδα της περιφέρειας κατασκευάστηκαν επιπλέον λωρίδες στον τελωνιακό σταθμό των Κήπων. Τα εύσημα αξίζουν σε τελωνιακούς και αστυνομικούς που υπερέβαλαν εαυτούς. Τα ίδια συνέβησαν και στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας, όπου την Κυριακή εξυπηρετήθηκαν τρεις σειρές εισερχομένων οχημάτων.

Εάν επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτή η υψηλή επισκεψιμότητα από τους Τούρκους, τους οποίους οι επαγγελματίες θεωρούν καλούς τουρίστες, θα πρέπει και το κράτος από την πλευρά του να φροντίσει γενικότερα για τη βελτίωση των υποδομών. Μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί στις οδικές υποδομές, όχι μόνο τις εθνικές αλλά και των βαλκανικών χωρών, διότι τόσο στα σύνορα Βουλγαρίας – Ρουμανίας όσο και στα σύνορα Σερβίας – Βουλγαρίας δημιουργούνται ουρές με αναμονή της τάξης των δύο ή και περισσότερων ωρών. Γεγονός που σημαίνει ότι το οδικό βαλκανικό δίκτυο φτάνει στην κορύφωση των αντοχών του. Να θυμίσω ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία δεν είναι χώρες που υπάγονται στη συνθήκη Σένγκεν κι άρα τα σύνορά μας δεν είναι εντελώς ελεύθερα.

Παράλληλα όμως εξελίσσεται συζήτηση για τη διεύρυνση της βάσης των τουριστών. Να αναφέρω ότι δεκάδες ξενοδοχεία της Θάσου σταμάτησαν την πώληση τουριστικού προϊόντος προς τη γερμανική αγορά, προτιμώντας να διατηρήσουν τη βουλγαρική και τη ρουμανική αγορά λόγω καλύτερων τιμών. Οι πληρότητες των Βαλκάνιων τουριστών επομένως δεν αφήνουν περιθώριο για επισκέπτες της βορειοδυτικής Ευρώπης. Το ζήτημα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά και ήδη το έχω συζητήσει με το νέο πρόεδρο και το ΔΣ της ένωσης ξενοδόχων Θάσου.

Και νέες υποδομές χρειάζονται αλλά και στόχευση αναφορικά με το που θέλουν να κατευθυνθούν οι επαγγελματίες. Η γαλλική και η ιταλική αγορά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καταλύματα στην περιοχή μας διότι οι υπεύθυνοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν τις απαραίτητες συμφωνίες. Η ζήτηση της περιοχής μας δηλαδή έχει περιθώριο διεύρυνσης και από νέους προορισμούς. Εντός της εβδομάδας θα εγκαινιασθεί το νέο ξενοδοχείο της Θάσου ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επόμενη επένδυση που να δρομολογείται, κάτι που δυστυχώς δεν ενισχύεται μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Φέτος λειτουργεί και η μονάδα SENTIDO Thassos Imperial στη Θάσο που λειτουργεί με το σύστημα franchising της SENTIDO Hotels & Resorts GmbH, η οποία ανήκει στο μεγάλο Tour Operator Thomas Cook.

Η προσπάθειά μας στοχεύει μέσω του άξονα της Θάσου να προσελκυσθούν τουρίστες και στο ηπειρωτικό κομμάτι. Διαφαίνεται ότι από την επόμενη χρονιά θα προσφέρονται πακέτα με εβδομαδιαία διαμονή και στην πόλη της Καβάλας από Γερμανούς και Τσέχους τουρίστες, παράλληλα με τις υπόλοιπες χώρες. Προσπάθεια ανοίγματος γίνεται και προς την κατεύθυνση της γαλλικής αγοράς.

Η στήριξη της περιοχής μας από το βαλκανικό τουριστικό ρεύμα δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και ίσως γι’ αυτό η περιοχή δεν ήταν επιλέξιμη από κάποιον επιχειρηματία για την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας. Τώρα όμως που ανοίγονται νέες προοπτικές θα έπρεπε να προβλέπονταν στήριξη από το κράτος, ειδικά υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος. Να θυμίσω ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου ο χρόνος εκταμίευσης της κρατικής ενίσχυσης έφτασε ακόμη και στα επτά έτη. Γνωρίζω συγκεκριμένους επενδυτές στη Θάσου που αν και ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους αναμένοντας τις ενισχύσεις για την αποπληρωμή των δανείων τους, έμαθαν ότι θα πληρωθούν σε βάθος επτά ετών».

 

=

Προηγούμενο άρθρο

10ετη προσπάθεια για την ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO

Επόμενο άρθρο

Ο Μιχάλης Μουρούτσος στο 2ο τουρνουά Beach Footvolley 2 vs 2, στο Beach Bar «Πεπόνι».