• 16 Απριλίου 2024,

Εκστρατεία ενημέρωσης στην Καβάλα από τη ΔΕΔΑ ΑΕ- Συνέντευξη του Δημήτρη Αυλωνίτη

 Εκστρατεία ενημέρωσης στην Καβάλα από τη ΔΕΔΑ ΑΕ- Συνέντευξη του Δημήτρη Αυλωνίτη

Ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης είναι Συντονιστής Διευθυντής της ΔΕΔΑ ΑΕ στον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Βρίσκεται στην Καβάλα, μαζί με άλλα στελέχη της εταιρίας, για μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Καβαλιωτών. Με αυτήν την αφορμή και ευκαιρία μίλησε στην Πρωϊνή.

Η συνέντευξη

Ερ: Για ποιο λόγο θα είστε στην Καβάλα κ. Αυλωνίτη αυτές τις δυο μέρες;

Απ: Σήμερα (χθες) το απόγευμα θα έχουμε μια ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Καβάλας όπου θα απευθυνθούμε στα μέλη του Επιμελητηρίου. Σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο. Να τους αναλύσουμε και τη διαδικασία αλλά και τα οφέλη του φυσικού αερίου. Αύριο (σήμερα) στο περίπτερο του ΕΟΤ σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας ο οποίος θα μας φιλοξενήσει στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και μετά από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, όποιος πολίτης ενδιαφέρεται θα μπορεί να μας επισκεφτεί και να ελέγξει τη διαθεσιμότητα του υπό ανάπτυξη δικτύου. Να κάνει την αίτηση του και να ενημερωθεί για όλα τα τμήματα διαδικασίας μέχρι να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Σήμερα (χθες) απευθυνόμαστε στους επιχειρηματίες, αύριο (σήμερα) στους οικιακούς καταναλωτές.

Ερ: Καταλαβαίνουμε ότι η επιχείρηση κοιτάει μπροστά. Είστε στη δεύτερη φάση όπου συνδέεται το φυσικό αέριο με το σπίτι και το μαγαζί και το χρησιμοποιούν νοικοκυριά με οικογένειες και  επαγγελματίες.

Απ: Ακριβώς. Η πρώτη φάση του έργου αφορούσε τη σύνδεση της πόλης της Καβάλας με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Για αυτό απαιτήθηκαν εργασίες εκτός του αστικού ιστού  και αναπτύχθηκε δίκτυο μέσης πίεσης ώστε να εξασφαλίσουμε τη τροφοδοσία της πόλης. Αυτή η φάση ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και πλέον είμαστε έτοιμοι και με τις αιτήσεις  που έχουμε δεχτεί και είναι αρκετές και το ενδιαφέρον που θα έρθει, να το μετατρέψουμε σε συμβάσεις σύνδεσης ώστε οι οικιακοί καταναλωτές από το χειμώνα και οι εμπορικοί καταναλωτές ίσως νωρίτερα να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αέριου. Είμαστε τη φάση της ωρίμανσης αυτή τη στιγμή και για αυτό ήρθαμε στην πόλη της Καβάλας.

Ερ: Θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο στον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο στα πρώτα σπίτια, στις πρώτες επιχειρήσεις στην Καβάλα;

Απ: Ακριβώς. Εμείς το πρόγραμμα, το μέλημα μας ήταν να εξασφαλίσουμε η πόλη της Καβάλας να είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.  Αυτό συνέβη. Κατασκευάσαμε το σταθμό διανομής και το αντίστοιχο δίκτυο. Πλέον θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε δίκτυο μέσα στην πόλη. Συνολικά θα αναπτυχθούνε 60 χιλιόμετρα. Εμείς έχουμε ως στόχο περίπου 700 συνδέσεις μέσα στην πόλη. Από το ενδιαφέρον που υπάρχει πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε όσα νοικοκυριά  και όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Ερ: Έχει οπότε μια δυναμική. Μπορεί να ξεκινήσει με τα στάνταρ που είπατε και να απλωθεί σε όλη την Καβάλα;

Απ: Προφανώς. Εμείς ερχόμαστε στην Καβάλα στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης επένδυσης  που κάνουμε. Η τωρινή φάση του έργου θα ολοκληρωθεί το 2023. Προς το παρόν και για το 2022 παλεύουμε και με σειρά προτεραιότητας φυσικά και 100% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης. Στόχος μας είναι να προχωρήσει και τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του δικού μας σχεδιασμού θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη της πόλης. Όσο το δυνατότερο περισσότεροι καταναλωτές και φυσικά την προώθηση του δικτύου εκεί όπου θα καταγραφεί ζήτηση.

Ερ: Υπάρχει μια διαδικασία ενημέρωσης από την ιστοσελίδα σας αλλά κακά τα ψέματα άλλο είναι να μπεις στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ και άλλο είναι να έχεις την ευκαιρία αύριο (σήμερα) 24 Μαΐου να συναντήσεις τον εκπρόσωπο του φυσικού αερίου.

Απ: Ακριβώς γι` αυτό το κάνουμε. Ξεκινάει η δεύτερη φάση και πιο ουσιαστική του έργου. Είμαστε αυτή  την ώρα παρόντες στην πόλη για να ενημερώσουμε τους πολίτες. Μπορούν βέβαια να μπαίνουνε στο deda.gr και να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα δικτύου και να κάνουν τις αιτήσεις τους. Η διαδικασία μας είναι πλήρως ηλεκτρονική. Καταλαβαίνουμε ότι μπορούν να υπάρχουν απορίες και για αυτό το λόγο στελέχη μας θα είναι παρόντα σήμερα (χθες) και αύριο (σήμερα) στην πόλη μας, προκειμένου να λύσουνε όποιες ερωτήσεις έχουν οι πολίτες της Καβάλας.

Ερ: Είναι ακριβό σήμερα το φυσικό αέριο ενώ φημίζονταν για την οικονομική του πλευρά;

Απ: Διανύουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές ενέργειας.  Οπωσδήποτε έχουν ανέβει οι τιμές τον τελευταίο καιρό όμως εδώ και 1-1,5 μήνα περίπου βλέπουμε ότι αποκαθίστανται η κανονικότητα ως προς τη σχέση της τιμής του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο φυσικά είναι το πλέον ανταγωνιστικό καύσιμο. Είναι πιο φθηνό σήμερα το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο. Εκτιμούμε όλοι ότι τα οφέλη στην τσέπη του καταναλωτή είναι πιο αισθητά όσο αποκλιμακώνονται οι τιμές. Καμία ενεργειακή κρίση δεν κρατάει για πάντα. Διεθνώς η εκτίμηση είναι ότι προς τα τέλη του 2022 θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση. Θα γίνει πιο αισθητή εντός του 2023.

Διαβάστε επίσης