• 25 Απριλίου 2024,

Εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση εκδήλωση/βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης

 Εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση εκδήλωση/βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης

Την περασμένη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση έγινε εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση και μόνο για εμβολιασμένους πολίτες.

Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η συγκεκριμένη βιβλιοπαρουσίαση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο «Σουηδικό Σπίτι» στη συνοικία της Δεξαμενής. Όμως η  κακοκαιρία της Δευτέρας δεν επέτρεπε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Για την εκδήλωση είχαν έρθει ήδη στην Καβάλα από την Αθήνα άνθρωποι που θα μιλούσαν για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Άρα ούτε η εκδήλωση μπορούσε να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Ζητήθηκε η βοήθεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και προσφέρθηκε με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους για την πρόληψη του κορωνοϊού. Οι παριστάμενοι που ήταν λίγοι, τελικά ήταν όλοι  εμβολιασμένοι. Κατά την είσοδο τους στο χώρο είχαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ελέγχθηκαν (σκαναρίστηκαν) όλα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Στο χώρο είχε να πραγματοποιηθεί  εκδήλωση από την Άνοιξη του 2020. Από τότε και μέχρι τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη είχε πραγματοποιηθεί μόνο μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη αίθουσα παραμένει κλειστή καθώς δεν επιτρέπονται σε αυτήν εκδηλώσεις.

Τυχόν αλλαγή και τροποποίηση της απόφασης θα γίνει έγκαιρα γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Σημειώνουμε ότι μόλις οι τοπικοί σύλλογοι πληροφορήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, απευθύνθηκαν στο δημοτικό φορέα ζητώντας να κάνουν και αυτοί εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο! Έλαβαν αρνητική απάντηση καθώς η αίθουσα δεν δίνεται για εκδηλώσεις λόγω των μέτρων για την πρόληψη της πανδημίας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έκανε ανάρτηση για το συγκεκριμένο γεγονός στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήσαμε την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Γάβρα η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του». Το βιβλίο έγραψαν οι: Gunnar Olofsson και Thomas Thomell. Είχαμε προγραμματίσει να παρουσιαστεί στην αυλή του Σουηδικού Σπιτιού. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατόν.

Στην αίθουσά μας οι ομιλητές με γλαφυρό τρόπο ανέτρεξαν στις σελίδες του βιβλίου και μας μετέφεραν στην Ελλάδα και τη Σουηδία μιας άλλης εποχής. Ιδιαίτερη χαρακτηριστική η ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Κώστα Καστανά. Περιεκτικός ο συγγραφέας Thomas Thomell, προτίμησε να μας δείξει φωτογραφίες του βιβλίου. Κοινωνιολογική και πολιτική η προσέγγιση από τον Σωτήρη Βαλντέν.

Με το δικό του ξεχωριστό λόγο και με πληθώρα στοιχείων μίλησε ο λογοτέχνης Κοσμάς Χαρπαντίδης. Την όμορφη παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λωλίδης. Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωσή μας. Η συνεργασία μας με το Σουηδικό Σπίτι και τους εκλεκτούς ανθρώπους του θα συνεχιστεί και με άλλες εκδηλώσεις».

(Πηγή φωτογραφίας Δ. Βιβλιοθήκη)

Διαβάστε επίσης