• 19 Μαΐου 2024,

Έκθεση γιορτή και προβολή των Επαγγελματικών Λυκείων της Καβάλας

 Έκθεση γιορτή και προβολή των Επαγγελματικών Λυκείων της Καβάλας

Το απόγευμα της Δευτέρας (22/4) στο σχολικό συγκρότημα του Περιγιαλίου (πρώην Τεχνικό Λύκειο) εγκαινιάστηκε η φετινή έκθεση των εργασιών των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων της Καβάλας.

Η δουλειά τους έγινε στο Εργαστηριακό Κέντρο. Εκεί θα λειτουργεί όλη την εβδομάδα η έκθεση. Μας μίλησε ο διευθυντής Στέφανος Ναλμπάντης.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχουμε την εντύπωση ότι όλα αυτά γίνονται για να προβληθεί η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η οποία ξέρουμε καλά ότι είναι αδικημένη.

Απ: Ακριβώς. Η έκθεση μας είναι γιορτή της τεχνικής εκπαίδευσης για μας. Είναι και θεσμοθετημένη από το Υπουργείο Παιδείας και υποχρεωτική να γίνει όλη αυτή η όμορφή γιορτή. Γίνεται σε συνεργασία με το 1ο, 2ο, 4ο ΕΠΑΛ της Καβάλας. Είναι συνεργαζόμενα σχολεία. Είναι η τεχνική εκπαίδευση του Νομού μας όπου φοιτούν αρκετά παιδιά. Είναι κακώς παρεξηγημένη η τεχνική εκπαίδευση. Στο εξωτερικό το 70% των αποφοίτων των Γυμνασίων έρχονται στην τεχνική εκπαίδευση ενώ σε μας συμβαίνει το αντίθετο. Σε μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το 70% πάει στη γενική εκπαίδευση και το 30% μόνο έρχεται στην τεχνική.

Ερ: Αυτό δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 5-10 χρόνια ή παραμένει ίδιο το ποσοστό;

Απ: Με μικρά βήματα βελτιώνεται. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν χειρότερα. Τώρα με τη προβολή που γίνεται, με τη βοήθεια και από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Με τα παιδιά που έρχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια και δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι παιδιά με δεξιότητες, με γνώσεις και είναι το μέλλον της Ελλάδας. Όλα αυτά και όλοι αυτοί βοηθούν να αλλάξει η ενοχλητική κατάσταση και νοοτροπία.

Ερ: Τι περιλαμβάνει αυτή η έκθεση;

Απ: Αυτή η έκθεση είναι τα τεχνήματα, είναι τα έργα που έχουν κάνει τα παιδιά- μαθητές μας όλη τη χρονιά. Φέτος έχουμε τη χαρά επειδή έχουμε καινούργιο εξοπλισμό, να παρουσιάζουμε και κάποια από τα μηχανήματα. Τα μηχανήματα είναι από το Υπουργείο. Είναι η στροφή που έγινε τελευταία κι έτσι το Υπουργείο εξοπλίζει την τεχνική εκπαίδευση. Καλούμε όλο τον κόσμο της Καβάλας να έρθει να δει τι έχουμε. Να δει το εργαστηριακό μας κέντρο, να δει τα εργαστήρια μας, να δει τι όμορφα πράγματα κάνουμε.

Ερ: Επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι μόνο το βιβλίο κι η διδασκαλία στην αίθουσα. Είναι και κάποιες ώρες στο εργαστήριο.

Απ: Ακριβώς. Η επαγγελματική, τεχνική εκπαίδευση είναι και τα δυο με βαρύτητα. Είναι οι δεξιότητες που αποκτούνε οι μαθητές. Το 60- 70% των ωρών όλων των ειδικοτήτων που έχουμε είναι εργαστηριακές. Μόνο το 30-35% είναι οι θεωρίες. Όλες οι υπόλοιπες ώρες γίνονται στα εργαστήρια.

Ερ: Οι γονείς των παιδιών που αποφοιτούν από το Γυμνάσιο πως μπορούν να ενημερωθούν για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Καβάλα και στο νομό μας;

Απ: Στα κατά τόπους επαγγελματικά Λύκεια που είναι τα ΕΠΑΛ, στο site του Υπουργείου,  στα site τα δικά μας. Είναι τεράστια ευκαιρία αυτή η εβδομάδα. Έχουμε στείλει και mail στους γονείς, έχουμε δημοσιοποιήσει το γεγονός. Ας έρθουν να δουν από κοντά, να ρωτήσουνε.  Να έρθουν  όλα τα Γυμνάσια της περιοχής μας να μας επισκεφτούνε.

Διαβάστε επίσης