• 6 Μαΐου 2024,

Ικανοποίηση και αναμονή για νέα έδρα Ειρηνοδικείου κι επαναλειτουργία αρχαίου θεάτρου

 Ικανοποίηση και αναμονή για νέα έδρα Ειρηνοδικείου κι επαναλειτουργία αρχαίου θεάτρου

Το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο (19 και 20 Απριλίου) ο Δήμος Θάσου έμαθε καλά νέα.

Το αναβαθμισμένο δικαστήριο θα λειτουργήσει στο νέο του χώρο (πρώην Δ.Ο.Υ. Θάσου) τον Σεπτέμβρη. Το αρχαίο θέατρο Θάσου ανοίγει σε 20 περίπου μέρες. Αυτά τα δύο γεγονότα σχολιάζει ο Δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του, καταλήγουμε στο συμπέρασμα: Συγκρατημένα αισιόδοξος.

Η συνέντευξη

Ερ: Σας ικανοποίησαν αυτά που είπε για το δικαστήριο της Θάσου ο κ. Φλωρίδης; Συναντηθήκατε και μιλήσατε μαζί του το περασμένο Σάββατο.

Απ: Είμαι ικανοποιημένος από τη συζήτηση που κάναμε με τον κ. Φλωρίδη. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Επιθυμία και σκοπός του Υπουργού είναι να τελειώσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εργασίες στο κτίριο πρώην Δ.Ο.Υ. Θάσου, όπου θα στεγαστεί η μεταβατική έδρα πλέον του Πρωτοδικείου Καβάλας. Εμείς περιμένουμε να γίνει αυτό πράξη. Κοντεύουμε να κλείσουμε 1 χρόνο από τότε που μισθώσαμε όλο το κτίριο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια ενέργεια. Αντιλαμβάνομαι και λόγω της θέσης μου,  ότι χρειάζονται μελέτες,  διαδικασίες και όλα αυτά. Όμως νομίζω ότι ο χρόνος είναι στο σημείο που πρέπει να δούμε και πράξεις. Αλλιώς όλη αυτή η δικαστική αναβάθμιση που πάει να γίνει στο νησί μας μέσω του νομοσχεδίου, θα είναι απλά ένα όνειρο και τίποτα περισσότερο. Ένα κενό γράφημα. Εμείς πληρώνουμε το ενοίκιο του πρώτου ορόφου του κτιρίου και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Είτε να το χρησιμοποιήσουμε για δικούς μας λόγους και σκοπούς, είτε να το νοικιάσουμε σε κάποιον τρίτο όπως έχουμε το δικαίωμα από την ΕΤΑΔ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στην πράξη εάν δεν προηγηθούν όλες οι εργασίες επισκευής του ισογείου. Άλλωστε αυτή ήταν η συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΤΑΔ.

Ερ: Είναι τελικά και προβλήματα που δεν φαίνονται.

Απ: Πάντα υπάρχουν προβλήματα που δεν φαίνονται. Ας λύσουμε αυτά που φαίνονται με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ας μπει σιγά-σιγά στο κτίριο το Ειρηνοδικείο και νομίζω ότι τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Στις λεπτομέρειες πάντα βγαίνουμε νικητές.

Ερ: Πόσο καιρό ήταν κλειστό το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου το οποίο μπαίνει πάλι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου;

Απ: Το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου είναι κλειστό περίπου από το 2011. Περίπου 12-13 χρόνια είναι κλειστό το Αρχαίο Θέατρο. Βέβαια με την πρόσφατη  λιτή ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο. Γίνεται επισκέψιμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο 100% της επιθυμίας μας, να ζήσουμε δηλαδή το Αρχαίο Θέατρο όπως τα παλαιότερα χρόνια. Πριν αυτό κλείσει. Τώρα θα μπορεί κάποιος να το επισκέπτεται. Με προσοχή όμως, γιατί θα συνεχιστούν κάποιες μικρές, λίγες εργασίες. Θα δούμε τη δυνατότητα με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία  Αρχαιοτήτων της πραγματοποίησης μιας έστω πολιτιστικής εκδήλωσης. Θα δούμε πως μπορεί να γίνει το Καλοκαίρι. Θα είναι μεν επισκέψιμο αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να πραγματοποιηθεί μια παράσταση πρέπει να γίνουν ακόμη κάποια πράγματα. Είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτήν τη στιγμή βέβαια δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στην Εφορία Αρχαιοτήτων. Βέβαια είναι και αυτό ένα βήμα (ότι το θέατρο ανοίγει). Εμείς θα το προβάλουμε, θα το δημοσιοποιήσουμε γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα ήταν κλειστό. Το γεγονός ότι δεν φτάνουμε εκεί που θέλουμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβληθεί όπως του αξίζει αυτό το νέο. Ετοιμάζουμε μια σύσκεψη στο Δήμο της Θάσου με τους αρμοδίους Αντιδημάρχους Πολιτισμού και Τουρισμού. Πρέπει να προβληθεί το γεγονός γιατί το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου είναι ένα σύμβολο για το νησί μας. Όλοι εδώ και χρόνια συζητάμε για το πότε θα ανοίξει. Οπότε αυτό το άνοιγμα δεν μπορούμε να το περάσουμε σαν μια μικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητας. Πρέπει να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο, έστω αρχικά με αυτόν τον τρόπο. Ανοιχτό θα είναι το θέατρο, ο καθένας από εμάς μπορεί να το δει, να το επισκεφτεί.

Ερ: Σωστά ήταν κλειστό όλα αυτά τα πολλά χρόνια;

Απ: Θεωρώ ότι 100% ήταν θέμα της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού πάντα χρονικά καθυστερούν. Είναι λίγο ιδιαίτερα έργα. Δεν είναι έργο κατασκευής ενός πεζοδρομίου ή μιας ασφαλτόστρωσης. Άποψη όλων ίσως να είναι ότι έχουμε υπερβεί λίγο τα λογικά δεδομένα, παρά ταύτα αυτά τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού πάντα χρονικά καθυστερούν.

Διαβάστε επίσης