• 19 Μαΐου 2024,

Εκτός PCI η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

 Εκτός PCI η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Εκτός λίστας του PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ε.Ε. έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνοντας τις πιθανότητες για την ολοκλήρωση του έργου.

 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση της Κομισιόν να αφαιρέσει από τον κατάλογο PCI το έργο της κατασκευής υπόγειας αποθήκης αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Το έργο ήταν ενταγμένο στον ευρωπαϊκό κατάλογο από τον Οκτώβριο του 2017, ωστόσο δεν πέρασε στη δεύτερη φάση, κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου καταλόγου 2020-2021.

Παράλληλα, υπήρξε καθυστέρηση και στην έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης, θα προβλέπει τη διαμόρφωση από τη ΡΑΕ της απόδοσης κεφαλαίων (WACC) του έργου, αλλά και θα προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας που πρέπε να τηρεί ο επενδυτής, για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.

Η εξαίρεση της έργου από τη λίστα έγινε την περασμένη εβδομάδα και συνδέεται με τις μονομερείς αποφάσεις που έλαβε η ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκφράσει γραπτώς τις ενστάσεις του στην Κομισιόν για αυτή την εξέλιξη και βρίσκεται σε στάση αναμονής.

 

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Διαβάστε επίσης