• 26 Απριλίου 2024,

Ελεγχόμενη η κατάσταση στο αποχετευτικό δίκτυο ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ

 Ελεγχόμενη η κατάσταση στο αποχετευτικό δίκτυο ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ

Σε συνέχεια των σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν από την Τετάρτη 25 Μαρτίου στη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, μίλησε στην Πρωινή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Ήταν ξεκάθαρος ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη κι από σήμερα όπως είπε το αντλιοστάσιο αποχέτευσης στο Περιγιάλι (έναντι των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ- φωτογραφία) θα λειτουργεί κανονικά. Για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εισπράξεις αλλά εξήγησε ότι αν χρειαστεί η ΔΕΥΑΚ θα στηριχθεί οικονομικά από το Δήμο.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Πείτε μας τι έχει συμβεί για να φτάσουμε στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή;

Απάντηση: Την 25η Μαρτίου είχαμε μια πολύ μεγάλη βλάβη. Πλημμύρησε εξ ολοκλήρου το αντλιοστάσιο.  Καταστράφηκε ο ηλεκτρολογικός  εξοπλισμός εκτός από τους μετασχηματιστές που τους μετρήσαμε και είναι εντάξει.  Έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση. Θεωρώ ότι μέχρι αύριο (σήμερα Τετάρτη) θα έχει τελειώσει η αποκατάσταση όσον αφορά την ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ.  Λειτουργούμε από τότε με γεννήτρια.  Έχουμε μόνιμα γεννήτρια. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν συνεχόμενα 24ωρα και για αυτό τους ευχαριστήσαμε με δελτίο τύπου  γιατί δείξανε και ζήλο και αυταπάρνηση στην εργασία τους.

Ερώτηση: Οι απώλειες είναι ότι αυτό το διάστημα έπεσαν λήμματα στη θάλασσα. Περιγράψτε μας πως ακριβώς υπήρξε το πρόβλημα.

Απάντηση: Αστόχησε ο εξοπλισμός σε μια αντλία και για αυτό έγινε η πλημμύρα μέσα στο αντλιοστάσιο.  Το έχουμε πάθει δυο φορές στο ίδιο αντλιοστάσιο γιατί δεν είχαμε φροντίσει τόσα χρόνια να ανεβάσουμε πιο ψηλά τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.  Εννοώ στην επιφάνεια του εδάφους. Όλα τα ηλεκτρολογικά έπρεπε να ανέβουν στην επιφάνεια του εδάφους προκειμένου να μην καταστραφούν σε περίπτωση που γινόταν αυτό που έγινε τώρα. Να μην γίνεται βραχυκύκλωμα. Δεν έγινε μεγάλη ζημιά στη θάλασσα, να πούμε την αλήθεια. Πήραμε τις μετρήσεις από εκεί και είμαστε εντάξει για την ώρα.  Τώρα λειτουργούμε  με τις αντλίες. Δεν υπάρχουν οι αυτοματισμοί.  Το προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο πηγαίνει σταματάει τη μια αντλία και βάζει  την άλλη. Αυτό είναι το πρόβλημα μας.

Ερώτηση: Ιδια περιστατικά έχουν γίνει και σε άλλα αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Απάντηση: Ακριβώς. Είπαμε τώρα να τελειώσουμε με αυτό. Θα γίνει ριζική ανανέωση του συγκεκριμένου αντλιοστασίου. Θα αλλαχτούν οι αντλίες, θα ανέβει ο καινούριος εξοπλισμός πάνω. Οι αντλίες θα είναι βαπτιζόμενες, θα μπορούσαμε να τις πούμε αδιάβροχες. . Θέλουμε να ανεβάσουμε το λειτουργικό εξοπλισμό επάνω, αυτό είναι το βασικό.

Ερώτηση: Στο Καρνάγιο υπάρχει διαρροή λημμάτων στη θάλασσα.

Απάντηση: Ίσως για πολύ λίγη ώρα. Σας λέω ότι υπάρχει άνθρωπος που βάζει σε λειτουργία τις αντλίες. Όλα είναι υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα λειτουργήσουμε προσωρινά γιατί επαναλαμβάνω θα γίνει ριζική ανάπλαση.

Ερώτηση: Το κόστος αυτής της δουλειάς που υπολογίζεται;

Απάντηση: Υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ.

Ερώτηση: Που θα τα βρείτε αφού τώρα δεν έχετε εισπράξεις;

Απάντηση:  Οι εισπράξεις έχουν πέσει, έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 95%. Δεν υπάρχουν έσοδα. Προσπαθούμε να τελειώσουμε μέσα στην εβδομάδα την ιστοσελίδα μας έτσι ώστε οι συμπολίτες  μας να μπορούν να πληρώνουν μέσω αυτής, πέρα από τις πάγιες εντολές που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και το E-Banking. Θα ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να βοηθήσουνε και αυτοί την κατάσταση.   Θα βοηθήσει και ο Δήμος  όπως  μπορεί. Ο Δήμαρχος είναι ενήμερος της κατάστασης που επικρατεί.   Όλες η ΔΕΥΑ της χώρας αντιμετωπίζουνε προβλήματα. Υπάρχουν μάλιστα και ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάρρευσης. Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου έστειλε ένα έγγραφο στο Υπουργείο και τους λέει ότι δεν έχει πληρώσει μισθούς Φεβρουαρίου, μισθούς Μαρτίου.

Ερώτηση: Εσείς τώρα που τελειώνει ο μήνας θα πληρώσετε κανονικά το προσωπικό;

Απάντηση: Εμείς να θα πληρώσουμε κανονικά το προσωπικό.

Διαβάστε επίσης