Dark Mode Light Mode

Έλλειψη και σε Αιγύπτιους αλιεργάτες- Δηλώσεις του εκπροσώπου των Γρι Γρι κ. Γιάννη Μανιού

Ο Γιάννης Μανιός μίλησε το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής ως εκπρόσωπος των επαγγελματικών σκαφών αλιείας του Ν. Καβάλας. Και ειδικά τον Γρι- Γρι. Σημείωσε το οξύ πρόβλημα έλλειψης αλλοδαπών αλιεργατών εξαιτίας του ότι η πρεσβεία της Ελλάδος στην Αίγυπτο δεν λειτουργεί τους τελευταίους μήνες.

Η μη λειτουργία της Πρεσβείας είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί, ξεκίνησε όταν στην πρεσβεία παρουσιάστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Κατόπιν τούτου η γραφειοκρατική διαδικασία για να έρχονται στην Ελλάδα Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχει παγώσει και έτσι Γρι Γρι και άλλα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη δεν έχουν πληρώματα.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που επαγγελματικά σκάφη δεν βγαίνουν στη δουλειά ακριβώς για αυτόν τον λόγο! Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Απλώς συνεχίζεται την περίοδο που διανύουμε, παρά τις παρεμβάσεις των επαγγελματιών αλιέων και των συνδικαλιστών εκπροσώπων τους.

Παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν το πρόβλημα δεν φαίνεται ότι θα λυθεί.

Η συνέντευξη

Ερ: Ψάχνετε για τα Γρι- Γρι αλλοδαπούς, Αιγύπτιους, αλιεργάτες. Υπάρχει θέμα και με τους αλιεργάτες;

Απ: Τεράστιο θέμα. Δε ψάχνουμε απλά, έχουμε καλέσει αλιεργάτες Αιγύπτιους εδώ και 6-7 μήνες αλλά είναι κλειστή η πρεσβεία μας στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα να μην σφραγίζεται η βίζα τους και να μην μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Από πέρσι τον Ιούνιο κρατάει αυτό το πράγμα λόγω κορωνοϊού. Είχαν κάτι κρούσματα εκεί την κλείσανε και δεν την ξανανοίξανε.

Ερ: Για να έρθει αυτό το προσωπικό, να δουλέψει στα καΐκια σε όλη την Ελλάδα και στη δική μας περιοχή, πρέπει να ανοίξει η πρεσβεία. Είναι δυνατό τόσους μήνες να είναι κλειστή η πρεσβεία σε μια τόσο σημαντική χώρα;

Απ: Έχουμε κάνει ενέργειες εδώ και πολλούς μήνες. Μίλησα και εγώ προσωπικά με το Υπουργείο Εξωτερικών. Στείλαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ένα κείμενο για αυτό το θέμα. Ενήργησε και προσωπικά  ο κ. Πασχαλίδης.

Είμαστε σε αναμονή, μήπως ανοίξει η πρεσβεία για να έρθει το προσωπικό. Να σημειωθεί ότι οι αλιεργάτες που έχουν κάρτα εργασίας για την Ελλάδα, αυτοί έρχονται κανονικά και κάνουν τα απαραίτητα τεστ πρώτα. Μένουν προληπτικά σε καραντίνα κτλ.

Ερ: Μιλάτε για καινούριο προσωπικό;

Απ: Μιλάμε για τους μετακλητούς που κάνει κάθε σκάφος. Η πρόσκληση που κάνει κάθε σκάφος για τους εργάτες για οκτάμηνο.

Ερ: Οι Αιγύπτιοι που εργάζονται στα αλιευτικά σκάφη είναι μια ισχυρή παράδοση για όλη την Ελλάδα. Έρχονται από την Αίγυπτο κάθε χρόνο.

Απ: Είναι μια παράδοση που κρατεί εδώ και 30 χρόνια. Είναι αλιεργάτες και υπάρχουν γραφεία τα οποία τους αντιπροσωπεύουνε. Από αυτά τα γραφεία εμείς καλούμε τα άτομα αυτά.

Ερ: Υπάρχουν σκάφη, πλοία στο νομό Καβάλας ή στη Βόρεια Ελλάδα ή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που δεν έχουν προσωπικό και δεν βγαίνουνε στη δουλειά ή βρίσκουν λύσεις και λύνονται τα προβλήματα;

Απ: Πέρσι υπήρχαν δυο, τη φετινή σεζόν μέχρι στιγμής είναι έξι- επτά. Ούτε με λύσεις ανάγκης έχουν κόσμο να πάνε στη δουλειά. Μιλάμε για 14-15 άτομα που είναι η σύνθεση ενός σκάφους, αυτή τη στιγμή είναι 9. Λείπουν από κάθε σκάφος 4 ή και 5 αλιεργάτες.

Έχουμε συνεννοηθεί με τους ατζέντες, με τα γραφεία που τους φέρνουνε, τα παιδιά είναι έτοιμα, είναι πρόθυμα, να κάνουν όλα τα τεστ, ότι λέει το υγειονομικά πρωτόκολλο απλά η δική μας πρεσβεία είναι κλειστή. Αυτοί που φεύγουν από την Αίγυπτο στην Ιταλία, ανεβαίνουνε κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ερ: Δεν υπάρχουν Έλληνες να εργαστούν και να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν;

Απ: Όχι δεν υπάρχουνε. Όσοι έχουν δοκιμαστεί, όσοι έχουν έρθει, δεν κάνουν για τη δουλειά αυτή.

Ερ: Αυτό γιατί;

Απ: Δεν είναι σίγουρο το μεροκάματο,  είναι πολλές ώρες, είναι βαριά η δουλειά και για έναν Έλληνα είναι πολύ δύσκολο.  Μπορεί να περάσει ένας μήνας και να πάρει 400-500 ευρώ. Ενώ για τον Αιγύπτιο τα 400-500 ευρώ είναι αρκετά χρήματα. Δεν υπάρχουν Έλληνες έτοιμοι αλιεργάτες.

Ερ: Δεν υπάρχουν άλλοι αλλοδαποί όπως Βούλγαροι, Αλβανοί, Ρουμάνοι να γίνουν αλιεργάτες;

Απ: Οι Βούλγαροι, οι Αλβανοί και οι Ρουμάνοι δεν έχουν την κουλτούρα του αλιεργάτη. Οι Αιγύπτιοι είναι έτοιμοι.  Υπάρχουν στην Αίγυπτο γύρω στους  500-600 χιλιάδες αλιεργάτες. Όλοι  αυτοί δουλεύουν στον τόπο τους, στην Κύπρο και οι περισσότεροι δουλεύουν Ελλάδα και Ιταλία.

Ερ: Σε ποια φάση είναι τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη; Βγαίνετε κανονικά στη δουλειά;

Απ: Βγαίνουμε στη δουλειά. Από 1 Μαρτίου ξεκινήσαμε το γρι-γρι νύχτας. Λίγο ο καιρός μας τα μπέρδεψε χθες (προχθές) αλλά βγαίνουμε κανονικά, ξεκίνησε η σεζόν μας.

Ερ: Πόσα πλοία βγαίνετε στη δουλειά από την 1 Μαρτίου;

Απ: Αυτή τη στιγμή στην Καβάλα είμαστε γύρω στα 13-14 σκάφη Καβαλιώτικα και έχουμε τους «φιλοξενούμενους» από Κέρκυρα, από Βόλο, από Πάρο, από Θεσσαλονίκη. Είναι αλιευτικά σκάφη από άλλες περιοχές όπου ξεχειμώνιασαν εδώ και δραστηριοποιούνται στη δική μας περιοχή, στον Θρακικό.

Ερ: Θα μπορούσατε να πείτε ότι επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριότητας είναι η ιχθυόσκαλα Καβάλας δηλαδή από εκεί ξεκινάτε και εκεί καταλήγετε αυτά τα σκάφη αλιείας;

Απ: Από τις πιο πλούσιες θάλασσες είναι το Θρακικό πέλαγος και από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας φεύγουνε για όλη την Ελλάδα τα αλιεύματα που βγάζουμε.

Ερ: Τις προάλλες είχαμε και ένα περιστατικό κορωνοϊού με αλιεργάτες από την Αίγυπτο. Με «φιλοξενούμενο» σκάφος από αλλού. Τι κατάληξη είχε αυτή η ιστορία;

Απ: Ναι είχε κολλήσει κορωνοϊό, ο κυβερνήτης του, ο ιδιοκτήτης του. Το σκάφος μεταφέρθηκε σε μια γωνία εδώ στην ιχθυόσκαλα και φυλάσσεται από το Λιμενικό αλλά και τη φύλαξη της Ιχθυόσκαλας. Οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα που μάλιστα πρέπει να τελειώνει.

Δεν είχαμε άλλο κρούσμα, δεν είχαμε τίποτα άλλο. Θα έρθει ο Καπετάνιος, θα κάνουν όλοι τα τεστ και αν είναι όλα καλά θα πάνε στη δουλειά τους.

Προηγούμενο άρθρο

Σχετικά ήρεμη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κριτική για τη συμφωνία με το ΤΑΡ

Επόμενο άρθρο

Διαψεύδει τις φήμες για την πρώην Φωνή της Αμερικής ο Μακάριος Λαζαρίδης