Εμβολιασμένοι Ρουμάνοι και Βούλγαροι κάνουν ήδη διακοπές στη Θάσο

 Εμβολιασμένοι Ρουμάνοι και Βούλγαροι κάνουν ήδη διακοπές στη Θάσο

Μία ακόμη συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Πρωινής έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου. Τούτη την φορά ήταν συγκρατημένα και συγκεκριμένα αισιόδοξος αφού οι πρώτοι τουρίστες (έστω λίγοι) βρίσκονται στο νησί.

Τους περιέγραψε να προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και να είναι (οι περισσότεροι) εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Ο κ. Παρασχούδης επανέλαβε την πρόβλεψη του για πραγματική τουριστική αξιοπρόσεκτη κίνηση στη Θάσο από τον Ιούλιο και μετά.

Τόνισε ότι η επαναλειτουργία της εστίασης βοήθησε το νησί να επανέλθει ακόμη περισσότερο σε μια κάποια κανονικότητα.

Η συνέντευξη

Ερ: Τώρα το Μάιο μήπως άλλαξαν τα πράγματα; Με αφετηρία το Πάσχα και το άνοιγμα της εστίασης, μήπως υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη αισιοδοξία;

Απ: Από τη δουλειά μας πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Ιδίως σε αυτό το κρίσιμο διάστημα για το ξεκίνημα του τουρισμού στην Ελλάδα το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε σωστά. Σκοπός μας είναι να δουλέψουμε καλά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Μέχρι τέλος του Ιούνη θα είναι μια περίοδος προσαρμογής και προετοιμασίας.

Ερ: Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν τουρίστες έστω και λίγοι στη Θάσο;

Απ: Υπάρχει μια αισιοδοξία γιατί αυτή τη στιγμή οι μόνοι τουρίστες που υπάρχουν στη Θάσο είναι όλοι αλλοδαποί. Είναι κυρίως Ρουμάνοι και κάποια γκρουπ από Βουλγάρους. Υπάρχει μια κινητικότητα που δίνει μια καλοκαιρινή νότα. Είναι ευχάριστο αυτό και όλοι αυτοί που είναι εδώ, είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε έχουν κάνει rapid tests. Οι περισσότεροι απ` ότι ξέρω είναι εμβολιασμένοι.  Έχουν περάσει από τη Νυμφαία και τον Προμαχώνα. Οι Ρουμάνοι είναι οι περισσότεροι που έχουν εμβολιαστεί. Είναι νέοι άνθρωποι που πήραν σειρά αφού πολλοί ηλικιωμένοι όπως μας είπαν δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο. Φυσικά αυτοί έχασαν τη σειρά τους και με αυτό τον τρόπο στη Ρουμανία εμβολιάστηκαν περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

Ερ: Πως αποδεικνύουν όταν χρειάζεται και αν χρειάζεται ότι είναι εμβολιασμένοι; Έχουν κάποιο έντυπο που είναι γραμμένο στα Αγγλικά;

Απ: Έχουν κάτι γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούσαν να περάσουν από τον Προμαχώνα ή τη Νυμφαία. Επιδεικνύουν αυτό το έντυπο στα σύνορα και περνάνε με τη φόρμα που συμπληρώνουνε  πριν ξεκινήσουν από το σπίτι τους.

Ερ: Φυσικά αυτοί που έχουν εμβολιαστεί για να μπουν ή να βγουν στην Ελλάδα δε χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Απ: Δε χρειάζεται να κάνουν τεστ. Απ` ότι γνωρίζω επιβάλλεται καραντίνα ακόμη, κατά την  επιστροφή στη Ρουμανία. Δεν έχει ακόμη σταματήσει αυτό. Το κλειδί της υπόθεσης είναι πάντοτε όχι το πώς θα υποδεχόμαστε εμείς τους τουρίστες αλλά με ποιόν τρόπο θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Για την Πολωνία να σας πω, ότι θα έρθουν πελάτες στις 17 Μαΐου και για την επιστροφή τους θα χρειαστούν μοριακό τεστ. Οπότε εμείς ετοιμαζόμαστε να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε μοριακά τεστ ή rapid test. Προσανατολιζόμαστε στο rapid test, δε ξέρω ακόμη. Στην επιστροφή τους πάντως να έχουν στα χέρια τους να επιδεικνύουν το τεστ αλλιώς θα μπούνε σε καραντίνα όλο το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν πάντως είναι αρκετά πολύπλοκο να επισκεφτεί κάποιος την Ελλάδα και στο να έρθει και στο να επιστρέψει.

Ερ: Αν συγκρίνουμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 με το Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, είναι ίδιος; Είναι καλύτερος;

Απ: Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2020 δεν είχαμε τίποτα. Αν θυμάμαι καλά ξεκινήσαμε από τις 15 Ιουλίου και μετά. Δεν είχαμε καθόλου τουρισμό.

Ερ: Έχουν ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία;

Απ: Όχι αρκετά. Θα έλεγα 2-3 και θα ξανακλείσουν. Άνοιξαν περιστασιακά μόνο για τη φιλοξενία των συγκεκριμένων πελατών τους. Δεν θα υπάρχει συνέχεια, θα υπάρχει μια μικρή παύση για ένα μικρό διάστημα και μετά τις 15 του μηνός σιγά- σιγά και σταδιακά αναλόγως με τις πτήσεις που θα υπάρχουν. Για το διάστημα του Μαΐου δεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από τις Βαλκανικές χώρες. Θα ξεκινήσουν κυρίως μετά τις 10-15 Ιουνίου. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί έχουν αναβάλει τις πτήσεις τους για αρχές Ιουλίου. Πριν από τότε δεν προβλέπεται να υπάρχει κάποια ζωηρή κίνηση.

Ερ: Μας λέτε ότι ζωηρά πράγματα θα έχουμε τον Ιούλιο;

Απ: Ακριβώς. Δεν περιμένουμε κάτι σπουδαίο το Μάιο και τον Ιούνιο. Η προοπτική μας είναι να δουλέψουμε καλά από τον Ιούλιο και μετά.

Ερ: Υπάρχουν ειδικότερα αιτήματα από μέρος σας; Ας πούμε ότι η Νυμφαία ήταν ένα αίτημα και αυτό ικανοποιήθηκε. Άλλα θέματα έχετε ως επαγγελματίες του τουρισμού που πρέπει να λυθούν από το κράτος ή την αυτοδιοίκηση;

Απ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε όσον αφορά τη λειτουργικότητα. Έχουν κυρωθεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουνε οι επιχειρήσεις. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται τα πρωτόκολλα όχι μόνο από τα ξενοδοχεία αλλά απ` όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού. Πρέπει να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα. Γιατί χωρίς καλή εικόνα έξωθεν δεν νομίζω ότι θα έχουμε και μεγάλη προσέλευση τουριστών. Θα πρέπει να είμαστε «πράσινοι» για να μας επισκεφτούν. Αλλιώς θα έχουμε θέμα. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Ως κλάδος αυτό που ζητάμε είναι η βοήθεια από το κράτος για τις επιχειρήσεις μας. Για να ανοίξουμε χρειαζόμαστε χρήματα, δεν έχουμε πάρει προκαταβολές, δεν έχουμε κάνει εισπράξεις για πολύ καιρό. Δεν έχουμε πληρωθεί οι περισσότεροι για τη λιγοστή δουλειά που είχαμε το 2020, οπότε είμαστε στριμωγμένοι όσον αφορά την ρευστότητα. Να πω ότι ήδη έχουμε προσλάβει προσωπικό, ήδη έχουμε ξεκινήσει τις αγορές και τις συντηρήσεις μας. Οπότε κάποια πράγμα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σιγά- σιγά πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Ερ: Σε μεγάλες μονάδες ή έστω και σε λίγο μικρότερες, μέσα στους όρους της φιλοξενίας προβλέπεται πρωινό ίσως ακόμη και γεύμα. Που προσφέρεται αυτό;

Απ: Προς το παρόν προσφέρεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους, για όσους βέβαια έχουν εξωτερικούς χώρους.  Πιστεύω ότι αυτό σταδιακά θα ομαλοποιηθεί  και θα επιτρέπεται και σε εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν με τις ανάλογες προδιαγραφές που είχαμε και πέρυσι.

Ερ: Η Θάσος έχει ξεκινήσει γενικά τουριστικά; Έρχεται ένας Ρουμάνος η Βούλγαρος εμβολιασμένος, έχει μαγαζιά τώρα που επανήλθε η εστίαση να διασκεδάσει, να καθίσει; Είναι ζωηρό το νησί; Είναι ζωντανή η Θάσος;

Απ: Είναι λειτουργικό το νησί, δεν θα το έλεγα ζωντανό. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι άνοιξε η εστίαση.  Είναι καλό ότι άνοιξε η εστίαση και τα καφέ. Δημιούργησε αυτό ας πούμε μια εικόνα ομαλότητας. Έχουν οι επισκέπτες να κάτσουν κάπου  όχι να γυρνάνε πέρα δώθε. Είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει η καλή μαρτυρία έξωθεν. Θα πάνε σπίτι τους και θα πούνε ότι το μέρος μου άρεσε, ότι δεν είναι όλα κλειστά.

Διαβάστε επίσης