• 20 Απριλίου 2024,

Ένα ακόμη «αστεράτο» βραβείο για το «Κλαδί Ελιάς» (φωτογραφίες)

 Ένα ακόμη «αστεράτο» βραβείο για το «Κλαδί Ελιάς» (φωτογραφίες)

Για 5η συνεχόμενη χρονιά το υπέροχο «Κλαδί Ελιάς» του Βύρωνα Μπαρμπασακάλη, που βρίσκεται στη Μεσορόπη Καβάλας, εξασφάλισε τη βράβευσή του με ένα αστέρι στην κατηγορία «Ευρωπαϊκές Κουζίνες» του θεσμού FNL Best Restaurant Awards.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη καθιερωμένη τελετή απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία και ο Βύρων βρισκόταν εκεί προκειμένου να παραλάβει το δικό του αστέρι. Ο συναγωνισμός ήταν σκληρός αφού στην ίδια κατηγορία «έπαιζαν» εστιατόρια τα οποία λειτουργούν σε δημοφιλέστατους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα 12 εστιατόρια που απέσπασαν το φετινό αστέρι κατά αλφαβητική σειρά είναι τα εξής:

-Abreuvoir, Αθήνα

-Andromeda Restaurant, Χαλκιδική

-Cabana, Sani Club, Χαλκιδική

-Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική

-Henry G., Πάρος

-Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη

-Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική

-Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας

-Monzu, Αθήνα

-Napul’e, Αθήνα

-Le Pavillon, Αθήνα

-Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

Στις 15 Φεβρουαρίου είχαν ανακοινωθεί σε πρώτη φάση τα βραβευμένα εστιατόρια για το 2022, στο πλαίσιο των FNL Best Restaurant Awards, τα αστέρια των οποίων επρόκειτο να απονεμηθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη καθιερωμένη τελετή απονομής.

Ο γαστρονομικός θεσμός που αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από το κοινό, τους σεφ και το κόσμο της εστίασης επέστρεψε δυναμικά έπειτα από το «διάλειμμα» λόγω της πανδημίας. Όταν το 2016 θεσμοθετήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards, ένα από τα πρωταρχικά μελήματα των διοργανωτών ήταν να υπάρχει «ανθρωποκεντρικός» χαρακτήρας και νοοτροπία, με πρωταρχικό σκοπό την αλληλεπίδραση τους με το καταναλωτικό κοινό που βγαίνει για φαγητό και αναζητά συνεχώς τις καλύτερες γευστικές προτάσεις για τις εξόδους του.

Τα FNL Best Restaurant Awards επιχειρούν μέσω αυτού του θεσμού να φέρνουν κάθε χρόνο στο προσκήνιο όλους τους πρωταγωνιστές της ελληνικής εστιατορικής σκηνής που συντελούν καθοριστικά στην ανάπτυξη της.

Δίνεται έμφαση στη εθνική μας κουζίνα και στην ανάδειξη των σημαντικότερων εστιατορίων που την εκπροσωπούν από όλες τις βαθμίδες (παραδοσιακή, σύγχρονη και υψηλή ελληνική γαστρονομία), ενώ εξαρχής διαχωρίστηκαν τα βραβευμένα εστιατόρια σε κατηγορίες ανάλογα με το στιλ, τη ποιοτική βαθμίδα και την γαστρονομική τους πρόταση, ούτως ώστε να είναι δίκαιος και ισοβαρής ο επιμερισμός τους. Φωτίζονται επίσης εκείνοι οι χώρους εστίασης στους οποίους εκδηλώνονται με αξιόλογο τρόπο οι νέες τάσεις της γεύσης.

Ο διαχωρισμός των βραβευμένων εστιατορίων σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, την ποιοτική βαθμίδα και το στυλ τους ήταν εξαρχής η αιχμή του δόρατος στα FNL Best Restaurant Awards.

Η ξεκάθαρη έμφαση που δίνεται κάθε χρόνο στην εθνική μας κουζίνα αποτυπώνεται πλέον σε τέσσερις βαθμίδες: ελληνική υψηλή γαστρονομία, σύγχρονη ελληνική κουζίνα, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και η νέα κατηγορία της γαστροταβέρνας. Στην κατηγορία «Ευρωπαϊκές Κουζίνες», όπου διακρίθηκε και φέτος το «Κλαδί Ελιάς» του Βύρωνα Μπαρμπασακάλη, συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια που σερβίρουν μια ιδιαιτέρως προσεγμένη κουζίνα που αντλεί την έμπνευση της από τις παραδοσιακές γαστρονομικές κουλτούρες των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα FNL Best Restaurant Awards δημιουργήθηκαν το 2016 και πλαισιώθηκαν με μια πολυσυλλεκτική επιτροπή τόσο από κριτικούς εστιατορίων και γευσιγνώστες, όσο και από καταξιωμένους δημοσιογράφους και foodies από τον κόσμο της γαστρονομίας.

Είναι ένας καταξιωμένος και έγκυρος θεσμός που βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα εστιατόρια με αστέρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Ιόνιο.

Η πολυμελής και πολυσυλλεκτική επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards, η οποία επιδίδεται κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο γαστρονομικό οδοιπορικό αναζητώντας και βαθμολογώντας τα εστιατόρια των περιοχών που επισκέπτεται, αξιολογεί όλα τα εστιατόρια με τα αστέρια του FNL. Παράλληλα όμως τα χωρίζει σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, τη ποιοτική βαθμίδα και το στιλ τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τα εστιατόρια με ένα αστέρι.

Το FNL, έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας.

Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά ποσό εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαίας ποιότητας υλικά.

Τα FNL Best Restaurant Awards έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα να απαντούν στα ερωτήματα του καταναλωτή, πληροφορώντας τον επακριβώς τι είναι το κάθε βραβευμένο εστιατόριο και τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό. Ο στόχος των βραβείων υπήρξε ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή: αφορά την κατάρτιση ενός πλήρους οδηγού που θα ανανεώνεται και θα επαναξιολογεί, κάθε χρονιά, τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα, ενώ κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με καινούργια γεωγραφικά διαμερίσματα με σκοπό σύντομα να καλύψει απ’ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CHEF

Ο Βύρων Μπαρμπασακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Hotel Management. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική. Τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική τα έκανε δίπλα στον διεθνούς φήμης Chef Paul Bocuse.

Στη συνέχεια η πορεία του στο χώρο ήτανε ανοδική καθώς εργάστηκε σε πολλά μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας και του Βελγίου, μερικά από τα οποία είναι: το Les 3 Homard (με 1 αστέρι Michelin), το Le Jubile (με 1 αστέρι Michelin), το La Maison du Cygne (με 2 αστέρια Michelin), το Comme Chez Soi (με 3 αστέρια Michelin), το Le Café de laPaix – Paris (με 1 αστέρι Michelin).

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1984 όπου και εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια όπως είναι το LaMaison de Katrin στη Μύκονο, στο Kipriotis Village Resort στην Κώ, στο Makryammos Bungalows στη Θάσο και στο Πόρτο Χέλι.

Το 2009 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς», ένα destination restaurant στους πρόποδες του Παγγαίου, το οποίο βραβεύεται σταθερά από τον οργανισμό FNL για πέντε έτη. Το μενού του είναι μεσογειακό fusion με γαλλικές νότες και είναι ένα καθαρόαιμο μπιστρό με ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα, σοβαρές κοπές κρέατος, ψυγείο dryaging και διαθέτει μια μικρή αλλά εκλεκτική λίστα κρασιών και πούρων.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 25920 93293 και 69733 06955. Email: info@kladielias.gr

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε επίσης