• 28 Απριλίου 2024,

Ένα ακόμη προμελετημένο έγκλημα

 Ένα ακόμη προμελετημένο έγκλημα

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος Θάσου ζήτησε την παραχώρηση των Αποθηκών των Μεταλλείων Λιμεναρίων Θάσου, ένα εκτεταμένο περίκλειστο οικοδομικό συγκρότημα με σειρά αποθηκευτικών χώρων διαταγμένων γύρω από μια ευρύχωρη αυλή.

Με την πυρκαγιά του 1985 οι στέγες του κάηκαν, όπως και τα κονιάματα, και απέμειναν οι περιμετρικές και οι διαχωριστικές λιθοδομές. Αυτό το ρημαγμένο  συγκρότημα ανέλαβε  να διασώσει και να αξιοποιήσει ο Σύλλογος των Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Μετά από παραχώρηση της τότε Κοινότητας και άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ο Σύλλογος πέτυχε κυριολεκτικά ένα θαύμα. Έπεισε χορηγούς και πέτυχε την εξασφάλιση της απαιτούμενης ξυλείας, των κεραμιδιών και των αναγκαίων υλικών για τη συντήρηση των λιθοδομών και  την ανακατασκευή των καμένων στεγών και των κονιαμάτων, που έγιναν με την γενναιόδωρη και αδιάλειπτη εργασία των μελών του Συλλόγου και άλλων κατοίκων των Λιμεναρίων.

Μετέφεραν εκεί τη λαογραφική τους συλλογή, την οποία έκτοτε εμπλουτίζουν συνέχεια και μετέτρεψαν το συγκρότημα σε μια Κυψέλη Πολιτισμού με πλήθος δραστηριοτήτων, που γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων του νησιού, που σπεύδουν από παντού να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, μουσικές και  θεατρικές παραστάσεις, οργάνωση εργαστηρίων, εκθέσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, εκδόσεις κ.ά., προσφέροντας τη φιλοξενία αλλά και συχνά τις μοναδικές ντόπιες νοστιμιές που ετοιμάζουν στα πλαίσια των εκδηλώσεών του τα μέλη του Συλλόγου.

Βέβαια όλ’ αυτά δεν διέφυγαν της προσοχής των επισκεπτών του νησιού, ελλήνων και ξένων, πολλοί απ’ τους οποίους έχουν αποδειχθεί φανατικοί υποστηρικτές των δράσεων που εκτυλίσσονται στις Αποθήκες των μεταλλείων.

Τα μέλη του Συλλόγου αποδείχτηκαν αντάξια της αποστολής που ανέλαβαν τιμώντας έτσι το νησί και τους εαυτούς τους. Το ερώτημα είναι τι επιδιώκουν αυτοί που δοκιμάζουν να πλήξουν τον Σύλλογο «Το Κάστρο», Φάρο πολιτισμού αλλά και ανάδειξης της εικόνας του νησιού τους, όταν η εικόνα της Θάσου πλήττεται βάναυσα απ’ την κερδοσκοπία και την πολύ άσχημη τις περισσότερες φορές οικοδόμησή της με μόνο στόχο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό το άμεσο οικονομικό όφελος; Γιατί δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη με το πανέμορφο «Παλατάκι» που έχει παραχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο.

Γιατί μένει συνέχεια αναξιοποίητο το όμορφο πέτρινο θεατράκι στο Μικρό Καζαβήτι; Υπάρχουν πάρα πολλά γιατί. Νομίζω ότι ενοχλούνται απ’  αυτά που με τόσο κόπο πετυχαίνουν άλλοι κάτοικοι του νησιού, γιατί έτσι αποκαλύπτεται η ανικανότητα και η αδιαφορία τους για τον τόπο και την πατρίδα τους.

Και μήπως είναι οι  ίδιοι που έτσι ανέχονται και επιτρέπουν τη σταδιακή καταστροφή της εικόνας του πανέμορφου νησιού μας; Οι μουσικές παραστάσεις που συμμετείχα προσωπικά εκεί ως μουσικός,μαζί με εκλεκτούς μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και η παρουσία μου πολλές φορές ως αρχιτέκτονας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την άψογη οργάνωση και  τη μοναδική φιλοξενία των μελών του Συλλόγου.

Θα τελειώσω με μια άσχημη εμπειρία του συγκροτήματός «Χειμερινοί Κολυμβητές», του οποίου είμαι μέλος. Αφού δώσαμε μια συναυλία στο αρχαίο θέατρο του Λιμένα, στα πλαίσια της «Ρεγκάτας» μιας περασμένης χρονιάς, για την οποία ορισμένοι απ’ τους μουσικούς είχαν μετακινηθεί με δικά τους έξοδα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Βορείου Αιγαίου μας αναζήτησε για να μας πληρώσει την αμοιβή που είχε συμφωνηθεί, καθώς και το αντίτιμο των εξόδων μας, εμφανίστηκε, όπως μάθαμε εκ των υστέρων,  κάποιος τύπος άγνωστος μας, ο οποίος δήλωσε εκπρόσωπός μας και εισέπραξε όλο το ποσό.

Όταν τον αναζήτησα, μου είπε ότι ήταν εργολάβος και το έκανε γιατί ο Δήμος Θάσου του χρωστούσε χρήματα. Γεγονός τρελό, όμως είναι γεγονός και το  ότι, παρά τις προσπάθειές μου, η υπόθεση δεν ξεκαθάρισε ποτέ και δεν πήραμε ούτε δεκάρα.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει  τα συμπεράσματά του και να καταλάβει γιατί είναι υποχρέωση όλων των κατοίκων του νησιού να στηρίξουν το έργο του Συλλόγου «Το Κάστρο» και την παρουσία του στις Αποθήκες των μεταλλείων των Λιμεναρίων.

Αργύρης Μπακιρτζής, αρχιτέκτονας-αναστηλωτής και μουσικός

Διαβάστε επίσης