Ένα λεύκωμα για τη «Γιορτή της πατάτας» από τον ανεξάντλητο Νίκο Κούτρα

 Ένα λεύκωμα για τη «Γιορτή της πατάτας» από τον ανεξάντλητο Νίκο Κούτρα

Ο πάντα αγωνιστικός, δραστήριος και δημιουργικός Νίκος Κούτρας «χτύπησε» και πάλι.

Αυτή τη φορά με ένα τρίτο βιβλίο του για τον αγαπημένο του τόπο, τη γενέτειρά του Λεκάνη και για μια διοργάνωση που συνδέθηκε τόσο με το πανέμορφο αυτό χωριό του Νομού Καβάλας όσο και με τον ίδιο τον Νίκο και την σύζυγό του Φράνκα που είναι ουσιαστικά οι εμπνευστές, δημιουργοί και οργανωτές της Γιορτής της πατάτας.

Παρά την περιπέτεια της υγείας του που τον καθήλωσε στην απραξία για ένα διάστημα αρκετών μηνών, ο Νίκος Κούτρας επανέκαμψε όχι μόνον υγιής αλλά και ορεξάτος για μια νέα δημιουργία. Και τα κατάφερε. Έγραψε, επιμελήθηκε και εξέδωσε ένα όμορφο λεύκωμα που με κείμενα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα, διατρέχει όλη την ιστορία αυτού του δημοφιλούς θεσμού που συγκεντρώνει κάθε χρόνο από το 1992 που ξεκίνησε, πάρα πολύ κόσμο και άνοιξε στην ουσία τότε τον δρόμο και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε αρκετές κοινότητες του Νομού Καβάλας.

Ο Νίκος Κούτρας ξεκινάει με μια ιστορική αναφορά για την πατάτα της Λεκάνης από την προπολεμική εποχή με ένα σχετικό δημοσίευμα – ντοκουμέντο από την εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ» της Καβάλας του 1932 και συνεχίζει την περιήγηση στο χρόνο από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, το 1992, με φωτογραφίες από την πρόσκληση και το πρόγραμμα εκείνης της χρονιάς αλλά και με αποκόμματα από αναφορές του τοπικού τύπου. Διατρέχει όλα τα χρόνια μέχρι το 2017 με πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον υλικό και διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κάμψη και γι’ αυτό η διοργάνωση θέλει νέο αίμα.

Το λεύκωμα αυτό είναι άλλη μια προσφορά του Νίκου Κούτρα στον τόπο του, στην ιστορία της πανέμορφης Λεκάνης και νομίζουμε ότι τόσο ο Δήμος Νέστου όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας οφείλουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο μια τέτοια προσπάθεια.

 

Διαβάστε επίσης