• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τη βοήθεια του καλού καιρού παραμένει αθρόα και καθημερινή η προσέλευση των πολιτών στα Λουτρά των Ελευθερών. Ελλήνων και ξένων. Ειδικά Βούλγαρων. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν «προσπεράσει» προ πολλού την περίφραξη και την κλειστή (τάχα) κεντρική είσοδο, μπαινοβγαίνουν άνετα και εύκολα δίνοντας την εντύπωση ότι τα Λουτρά λειτουργούν κανονικά. Ουρά είναι τα παρκαρισμένα οχήματα έξω από την κεντρική είσοδο, με τα μπουρνούζια μπαίνουν και βγαίνουν οι πολίτες. Κάνουν το ιαματικό τους μπάνιο όπως παλιά και φυσικά δωρεάν. Σχολιάζοντας την κατάσταση, την οποία όπως είπε γνωρίζει γιατί την έχει δει από κοντά, ο Αρχέλαος Γρανάς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ενοχλεί. «Αυτό που μας ενοχλούσε και σταμάτησε είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι έμπαιναν στα κτίρια και συχνά κοιμόντουσαν μέσα σε αυτά. Αυτό πλέον δεν γίνεται» είπε ο κ. Γρανάς. Ο οποίος ενδιαφέρεται για την πορεία της επένδυσης μιας και είναι ο πρόεδρος της Εργοανάπτυξης (εταιρία της Περιφέρειας ΑΜΘ) που παραχώρησε τα Λουτρά των Ελευθερών στον γνωστό επιχειρηματία από τη Δράμα.

 


 

Η λαϊκή παροιμία είναι και συγκεκριμένη και αρκετά ισχυρή. Αναφέρει ότι «Ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Δικαιώνεται μιας και υπάρχουν τρία τουλάχιστον τέτοια –πρόσφατα- Καβαλιώτικα παραδείγματα. Σε αυτά το αρχικό πρόβλημα έγινε αιτία να προκύψει κάτι καινούργιο, καλύτερο από το προηγούμενο. Ας μιλήσουμε –στο πρώτο παράδειγμα – για τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού που ισχύουν στις λαϊκές αγορές εδώ και καιρό. Περιορίζουν τους πάγκους και στη λαϊκή της Καβάλας, με αποτέλεσμα οι μικροπωλητές που δεν χωρούν να ψάξουν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα τους. Αυτή η λύση υφίσταται από μήνες κι έχει σχέση με την πετυχημένη λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Είναι μικρή μεν αλλά συνεχίζει να λειτουργεί κάθε Σάββατο στη δυτική πλευρά της Καβάλας. Κέρδος για την πόλη και (άσχετα αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν) για τους μικροπωλητές.

 

Παράδειγμα δεύτερο. Πριν λίγες εβδομάδες αυτοκίνητο χωρίς οδηγό κινήθηκε ανεξέλεγκτα στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Μετά από αυτό το περιστατικό η Δημοτική Αστυνομία «εγκαταστάθηκε» στους πεζόδρομους. Είναι σε αυτούς κάθε πρωί και μεσημέρι για να ελέγχει το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Προς την ίδια κατεύθυνση (οι πεζόδρομοι να είναι πεζόδρομοι) και το ότι τα οχήματα των χρηματαποστολών εξυπηρετούνται διαφορετικά, από την αυλή του κτιρίου της τράπεζας της Ελλάδας.

 

Παράδειγμα τρίτο. Η φωτιά στο «κίτρινο» κτίριο – Δημαρχείο Β’. Με αυτήν την αφορμή χρησιμοποιήθηκαν επιτέλους έτοιμα γραφεία δημοτικών υπηρεσιών στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ). Οι υπάλληλοι εργάζονται σε άριστους χώρους, πολύ καλύτερους από τους στενούς του Δημαρχείου Β’. Οι χώροι αυτοί ήταν έτοιμοι δύο και πλέον χρόνια αλλά η μετακόμιση συνεχώς αναβάλλονταν. Ως που η φωτιά επίσπευσε τις διαδικασίες.

 

Τα τρία αυτά παραδείγματα μπορούν να εξηγηθούν και με μια άλλη πάλι ελληνική παροιμία, σύμφωνα με την οποία «… κάθε εμπόδιο σε καλό». Αν δεν υπήρχαν τα αρχικά περιστατικά: Η Δ. Αστυνομία θα συνέχιζε να απουσιάζει από τους πεζόδρομους. Η Καβάλα θα είχε μόνο μία λαϊκή αγορά και τα έτοιμα γραφεία στο κτίριο πρώην ΕΟΚ θα… αράχνιαζαν.

 

Να σημειώσουμε με την ίδια ευκαιρία κάτι ακόμη. Στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ υπάρχει άπλετος χώρος για περισσότερες υπηρεσίες και υπαλλήλους του Δήμου. Πριν το Καλοκαίρι λύθηκε πολυετές πρόβλημα. Μεταφέρθηκε και με δουλειά εθελοντών, το αρχείο της Δ.Ο.Υ. Καβάλας. Έτσι άδειασε χώρος που μετατρέπεται σε γραφεία  κτλ. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός ακόμη δημοτικού έργου. Μεγάλο ενδιαφέρον για να λυθεί η εκκρεμότητα με το αρχείο της Δ.Ο.Υ. έδειξε η γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας κ. Χριστίνα Ταβουλτζίδου.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε λίγους μήνες (ή λίγα χρόνια) ο Δήμος Καβάλας θα έχει πολύ περισσότερες υπηρεσίες του στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκεί με την άνεση που τους αξίζει. Ταυτόχρονα θα είναι όλοι μαζί αφού στο κτίριο πρώην ΕΟΚ θα μετακομίσουν για να εγκατασταθούν κι όσοι σήμερα βρίσκονται στο Διοικητήριο.

 

Αυτή η λειτουργία του Δήμου Καβάλας ήταν ένα όραμα από την αρχή της δεκαετίας του 2000. Τότε πρώτη φορά ο Δήμος Καβάλας «έβαζε πόδι» στο κτίριο. Αυτό έγινε με το μουσείο καπνού. Στη συνέχεια βοήθησε και ο (διορισμένος) Περιφερειάρχης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος μοίρασε τους ορόφους του μεγάλου κτιρίου στην αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο. Από τότε άπαντες μιλούσαν για ένα νέο Διοικητήριο, στο οποίο αργά αλλά σταθερά θα μετατραπεί η παλιά καπναποθήκη. Αυτό ως προοπτική υπάρχει αλλά ένας Θεός ξέρει πότε ακριβώς θα το δούμε στην πράξη.

 

Μετά την απόλυτα πετυχημένη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σειρά παίρνει η «υπο παραχώρηση» του νέου λιμανιού της Καβάλας. Οι πρώτες προσφορές θα κατατεθούν την Παρασκευή. Λέτε να ενδιαφερθεί και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης; Συγκεκριμένες πληροφορίες δεν υπάρχουν αλλά…

 

Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και στην κατηγορία των διευκρινιστικών ερωτήσεων που απευθύνουν όσοι ενδιαφέρονται, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις για παροχή διευκρινήσεων στην περίπτωση που η εταιρία που ενδιαφερθεί έχει την έδρα της στην Κύπρο. Αν και κάποιοι συνέδεσαν τα ερωτήματα με τον Ιβάν Σαββίδη, δεν αποκλείεται αυτά να φανερώνουν ενδιαφέρον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Δίπλα στη ΒΦΛ είναι άλλωστε το υπό παραχώρηση λιμάνι. Η απορία θα λυθεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα ή το βράδυ. Τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει αυτούς που θα έχουν καταθέσει το αρχικό ενδιαφέρον τους.

 

Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν οι εικόνες κοντά στους Αμμόλοφους. Στις άκρες των δρόμων που οδηγούν στις όμορφες παραλίες (αμέσως μετά τη Νέα Πέραμο) υπάρχουν πάρα πολλά σκουπίδια. Τα οποία πέταξαν από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους όσοι το Καλοκαίρι πήγαν στους Αμμόλοφους ή όσοι επέστρεφαν από αυτούς μετά το μπάνιο τους. Τα απορρίμματα είναι πάρα πολλά, απόδειξη της υστέρησης πολλών πολιτών σε σημεία πολιτισμού και ανάληψης της ατομικής τους ευθύνης στην προστασία του περιβάλλοντος. Προφανώς αυτήν την άσχημη κατάσταση καλείται να τη διορθώσει ο Δήμος Παγγαίου.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φιλίππων επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ. Την Παρασκευή ο κ. Θόδωρος Τοτός είπε στην Πρωινή ότι λύθηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα συχνών διακοπών νερού στο χωριό. «Κάποιες λύσεις δόθηκαν» σημείωσε και τόνισε ότι το ενδιαφέρον της ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού που έγινε το Καλοκαίρι του 2019. Τότε οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι των Φιλίππων έκλεισαν την εθνική οδό Καβάλας- Δράμας προκειμένου να κάνουν γνωστό το πρόβλημα τους. Από τότε διορθώθηκαν βλάβες και σημαντικές διαρροές. Με αποτέλεσμα να γεμίζει κανονικά η δεξαμενή ύδρευσης του χωριού. Το δίκτυο αποκαταστάθηκε σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Επίκειται αντικατάσταση για 500 ακόμη μέτρα. Υπάρχει επίσης η προοπτική νέας γεώτρησης, σε σημείο κοντά στη δεξαμενή, που θα διορθώσει κι άλλο την κατάσταση.

 

Στην σελίδα του φεστιβάλ Cosmopolis, στις εκδηλώσεις του ανανεωμένου φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» – το οποίο πλέον ονομάζεται Cosmo classical- διαβάζουμε για την εκδήλωση με τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας: Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας μας ταξιδεύουν στην πολυστυλιστικότητα του Claude Bolling. Χαρακτηρισμένος σαν «το πνευματικό παιδί του Duke Ellington» ο συνθέτης και τζαζ πιανίστας Claude Bolling έχει εδραιωθεί ως μια από τις πλέον σημαντικές φιγούρες της τζαζ μουσικής σκηνής. Είσοδος δωρεάν. Συμμετέχουν: Ρεβέκκα Μελετιάδου Φλάουτο, Φώτης Κουτσοθόδωρος Κλασσική κιθάρα, Ευάγγελος Κοντόπουλος Μπάσο, Κώστας Τσαφής Πιάνο, Πάρις Τσίρτσης Πιάνο και Christopher Baka Ντραμς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου μετά τις 20:30 στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης