• 19 Απριλίου 2024,

Ένα μητροπολιτικό πάρκο πολύ κοντά στον Αμυγδαλεώνα!

 Ένα μητροπολιτικό πάρκο πολύ κοντά στον Αμυγδαλεώνα!

Τον Ιούνιο του 2020 το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα απευθύνθηκε στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Ζήτησε τη βοήθεια του τμήματος για να αξιοποιηθεί μία μεγάλη έκταση 6.500 περίπου στρεμμάτων κοντά στο χωριό του Αμυγδαλεώνα. Ιδιοκτησίας της πρώην κοινότητας Αμυγδαλεώνα.

Το τοπικό συμβούλιο ονειρεύεται και σκέπτεται η έκταση αυτή να μετατραπεί σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Βρίσκεται βόρεια – βορειοανατολικά του Αμυγδαλεώνα, προς την περιοχή του Αγίου Σίλα.

Ίσως και ανατολικότερα του Αγίου Σίλα. Το Νοέμβριο του 2020 το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο απευθύνθηκε στα μέλη του για να βρει ενδιαφερόμενους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων ώστε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με το ίδιο αντικείμενο. Προχθές ανακοινώθηκε η σύνθεση της ομάδας που αποτελείται από έξι άτομα.

Όλα μέλη του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Επικεφαλής και συντονιστής της ομάδας είναι ο γεωπόνος Θόδωρος Αμπελίδης.

Όπως είπε στην Πρωινή ο πρόεδρος του τμήματος κ. Ζαφείρης Μυστακίδης η ομάδα εργασίας θα μελετήσει την περιοχή αντικειμένου της προκειμένου να προτείνει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση. Χρονικό περιθώριο και συγκεκριμένη προθεσμία δεν φαίνεται να υπάρχει.

Πάντως τα μέλη της ομάδας θα επιδιώξουν να έχουν την βοήθεια όσων γνωρίζουν κάτι για την έκτασή, συμπαράσταση από το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα προκειμένου να καταλήξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε συγκεκριμένη πρόταση.

Ο Ζαφείρης Μυστακίδης είπε ότι η ομάδα εργασίας είναι ανοιχτή και διεπιστημονική. Θα εργαστεί όπως στο παρελθόν είχε εργαστεί σε αντίστοιχη περίπτωση με την έκταση Εσκί Καπού του Δήμου Καβάλας.

Περιγράφει την περιοχή ως μία δασική έκταση εντός του αισθητικού δάσους του Αμυγδαλεώνα και της Καβάλας. Τμήματα της οποίας ήταν πρώην βοσκότοποι.

Η έκταση αυτή έχει ποικιλία ως προς τη σημερινή της κατάσταση. Υπάρχουν περιοχές καθαρά δασικές, με δέντρα (πεύκα) και πουρνάρια αλλά και ελεύθεροι χώροι. Σύμφωνα με τον Ζαφείρη Μυστακίδη η δουλειά του τμήματος δια μέσου της ομάδας εργασίας θα γίνει χωρίς χρήματα.

Θα στηριχθεί στις προτάσεις του τοπικού συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα για το προαναφερθέν μητροπολιτικό πάρκο (αυτός είναι ο βασικός στόχος) αλλά θα εξεταστεί και η δυνατότητα που υπάρχει αυτός να υλοποιηθεί.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνεργασία και με το Δήμο Καβάλας

Διαβάστε επίσης