Ένα Β.Α.Α. ανατολικά! Με προϋπολογισμό 15 εκ ευρώ και στόχο το νέο ΕΣΠΑ

 Ένα Β.Α.Α. ανατολικά! Με προϋπολογισμό 15 εκ ευρώ και στόχο το νέο ΕΣΠΑ

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης στη χθεσινή του συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή έκανε πρώτη φορά λόγο για το καινούργιο και υπό ωρίμανση Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Καβάλας. Ένα νέο Β.Α.Α. που θα έχει προϋπολογισμό 15 εκ ευρώ και θα ζητήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Όπως είπε οι μελέτες εκπονούνται και η πρόταση γενικά προετοιμάζεται. Αντικείμενο της θα είναι η ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής από τις Καμάρες και μέχρι την παραλία του Περιγιαλίου (στο ύψος του «Ανθή Καραγιάννη»). Η διαδικασία είναι στο ξεκίνημα της.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο Β.Α.Α του Δήμου Καβάλας εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Είχε ως αναπτυξιακό αντικείμενο το κέντρο της πόλης. Το βασικότερο του έργο, της ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Καπνεργάτη, δεν έχει καν ξεκινήσει. Άρα θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να παρακολουθούμε τη διαδικασία προετοιμασίας της νέας πρότασης.

Στη συνέντευξη του ο κ. Μουριάδης μίλησε για τις εκκρεμότητες του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ, την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου και της παλιάς Μεραρχίας. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έχετε κατά νου στη νέα χρονιά; Τι να περιμένουμε;

Απ: Καταρχήν είναι η ολοκλήρωση όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται είτε για το καινούριο ΕΣΠΑ, είτε για το ταμείο ανάκαμψης και αφορούν μεγάλα έργα. Σε αυτά που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή μας. Ένα από αυτά είναι το καινούριο ΒΑΑ, ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος μας είναι -και γίνονται αυτή τη στιγμή οι μελέτες- η ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου από τις Καμάρες μέχρι και το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Το καινούριο ΒΑΑ, σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης θα είναι ανατολικά της πόλης και θα αφορά και τα Σφαγεία. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα ολοκληρωθεί. Ήδη έχουμε πληρώσει στα δημόσια κτήματα το πρόστιμο για το Λιμανάκι των Σφαγείων. Υπάρχει το έγγραφο  του ΟΛΚ που λέει ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για το Λιμανάκι των Σφαγείων. Από εκεί και πέρα με αυτά πλέον τα δεδομένα από το Υπουργείο των Οικονομικών διεκδικούμε την παραχώρηση του, ούτως ώστε ο Δήμος να μπορεί πλέον να παρεμβαίνει σε αυτές τις περιοχές. Ένας πρώτος στόχος για το 2022 είναι το Λιμανάκι των Σφαγείων. Επίσης σε αυτό το σχέδιο του ΒΑΑ, είναι ο δρόμος ο κεντρικός που θα γίνει στο Περιγιάλι και αφορά την κατάργηση του δρόμου που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπροστά από του Ασημακοπούλου. Αυτός ο δρόμος θα γίνει πεζόδρομος. Πηγαίνουμε πλέον από πίσω, μέσα από την παλιά Στρατολογία, το Στρατοδικείο και βγαίνουμε πίσω στα νεκροταφεία. Επίσης γίνεται και αυτή η μελέτη, ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και αυτό. Το μεγάλο στοίχημα είναι το καινούριο κλειστό γυμναστήριο όπου η μελέτη του ήδη έχει δημοπρατηθεί και έχουν κατατεθεί οι προσφορές. Αυτό είναι το καινούριο κλειστό γυμναστήριο, κοντά στο «Ανθή Καραγιάννη» και στο κολυμβητήριο. Θα γίνουν και αναπλάσεις μπροστά από τη θάλασσα, είτε στο αντλιοστάσιο του Α5 που είναι μπροστά από το ΟΑΕΔ κτλ

Ερ: Τι θα γίνει με την Καλαμίτσα και το Παλιό Δικαστήριο;

Απ: Περιμένουμε την ΕΤΑΔ στην Καλαμίτσα. Έχουμε στείλει την αντιπρόταση μας στην πρόταση που μας είχαν κάνει και περιμένουμε την απάντηση τους. Στα παλιό Πρωτοδικείο έχουν σταλεί και τα τελευταία έγραφα που μας ζητήθηκαν που ήταν το ενεργειακό πιστοποιητικό και από εκεί και πέρα περιμένουμε την πρόταση τους, είτε για παραχώρηση δωρεάν, είτε με την παραχώρησε με ένα μικρό ενοίκιο.

Ερ: Το παλιό Νοσοκομείο ενδιέφερε το Χαντιτάτζι, στον οποίο είχατε πει εσείς ότι θα γίνει διαγωνισμός.

Απ: Ακριβώς, δεν μπορούμε να το αναθέσουμε σε κάποιον. Πρέπει βέβαια να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει, όταν κάνεις μια δημοπρασία. Για αυτό και γίνεται ο στατικός έλεγχος του κτιρίου, ούτως ώστε μετά να μπορέσομε να το δημοπρατήσουμε. Θα γίνει ένας διαγωνισμός, ποιος θέλει να το νοικιάσει και ποιος θέλει να το αξιοποιήσει. Θα κατατεθούν προτάσεις. Είναι ο λεγόμενος ανταγωνιστικός διάλογος για να μπορέσει να γίνει η αξιοποίηση του. Υπάρχει και η γέφυρα μπροστά την οποία η Εγνατία μας έχει στείλει τα τελευταία στοιχεία για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε εάν την κατασκευάσουμε ή όχι.

Ερ: Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για το Παλιό Νοσοκομείο;

Απ: Ενδιαφερόμενοι θεωρητικά υπάρχουν που ρωτάνε αλλά τώρα στην πράξη τι θα γίνει, αυτό θα φανεί. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτά είναι οι παρεμβάσεις οι στατικές οι οποίες πρέπει να γίνουν εκ των υστέρων. Αν κάποιος το πάρει να μπορέσει να παρέμβει σε αυτό, βάση των κανονισμών ή ακόμη μήπως αποφασίσουμε ότι πρέπει να γκρεμιστεί κιόλας, αν δεν συμφέρει. Γιατί όχι; Αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μπορεί να προχωρήσουμε και σε αυτή τη λύση.

Ερ: Με το «Διόνυσο» τι γίνεται;

Απ: Με το «Διόνυσο» τελειώνουμε. Υπήρχε λίγο μια καθυστέρηση από το Υποθηκοφυλακείο γιατί εκεί έπρεπε να γίνει μια αλλαγή. Πάντως έχει πάρει το δρόμο του και σύντομα και αυτό τελειώνει.

Ερ: Το 12ο Δημοτικό θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι για να μπορέσει να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο;

Απ: Το 12ο θα τελειώσει, ήδη έχει μπει και ο τρίτος εργολάβος μέσα και δουλεύουνε. Δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα. Έχουνε τακτοποιηθεί και τα γραφειοκρατικά και τα τεχνικά. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει.

Ερ: Η Δημοτική Καπναποθήκη πότε θα λειτουργήσει;

Απ: Η Δημοτική Καπναποθήκη περιμένουμε τον καινούριο προϋπολογισμό, γιατί πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη απεντόμωση του κτιρίου. Τώρα είτε υπήρχε σαράκι το οποίο ήταν παλιό και όλο αυτό τον καιρό δούλευε, είτε από τα διάφορα ξύλινα αντικείμενα τα οποία  τα πήγαμε εκεί είτε από το Λαογραφικό, είτε ακόμη από τις δωρεές πολιτών δημιουργήθηκε το λεγόμενο σαράκι. Αυτό λοιπόν τώρα με μια καινούρια μέθοδο η οποία θα εφαρμοστεί , να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Αυτό μόνο έμεινε, η απεντόμωση και θα λειτουργήσει.

Ερ: Μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει η Δημοτική Καπναποθήκη;

Απ: Ναι, ναι. Μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει. Είναι ένα κόστος γύρω στις 60.000 η απεντόμωση που θα γίνει.

Ερ: Το έργο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων που χρηματοδοτεί το ΤΑΠ και το κράτος, τι γίνεται εκεί;

Απ: Για αυτό έχει τελειώσει η μελέτη η περιβαλλοντολογική και τώρα από εδώ και πέρα την παίρνω παραμάσχαλα και πάω στο Υπουργείο έτσι ώστε μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να κατατεθεί πρόταση για να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ. Μιλάμε για το μισό κόστος. Αυτό του κράτους, το άλλο μισό του έργου θα καλυφθεί από τον ΤΑΡ.

Ερ: Τι θα προτείνει η ομάδα σας για Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και τι σκέφτεστε για τους Αντιδημάρχους;

Απ: Στους Αντιδημάρχους τα κουκιά είναι μετρημένα. Για τους πρόεδρους στα Νομικά Πρόσωπα θα γίνουν αλλαγές, διότι έχουν κλείσει δυο χρόνια. Με τον πρόεδρο στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι κάτι που θα το δούμε. Θα σας αφήσω λίγο σε αγωνία μέχρι την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης