• 19 Μαΐου 2024,

Έναρξη εργασιών στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου εκδηλώθηκε φωτιά

 Έναρξη εργασιών στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου εκδηλώθηκε φωτιά

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε προχθές οικοδομική άδεια για την αποκατάσταση και την ενίσχυση φερόντων και λοιπών στοιχείων στην πυλωτή 8οροφης πολυκατοικίας στην οδό 16ης Ταξιαρχίας.

Εκεί όπου τον περασμένο Σεπτέμβρη εκδηλώθηκε φωτιά. Η φωτιά πέραν του ότι κατέστρεψε παρκαρισμένα οχήματα, προκάλεσε στατικό πρόβλημα στο κτίριο. Που από τότε είναι άδειο.

Για την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εργασιών μίλησε στην Πρωινή ο δικηγόρος εκπρόσωπος των ιδιοκτητών κ. Μάρκος Ζήσου.

Η συνέντευξη

Ερ: Την Δευτέρα η Πολεοδομία Καβάλας έδωσε άδεια για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των φερόντων στοιχείων στην πυλωτή, στην πολυκατοικία της οδού 16ης Ταξιαρχίας. Υπάρχει δηλαδή οικοδομική άδεια να διορθωθούν οι ζημιές στην πολυκατοικία όπου το Σεπτέμβριο υπήρχε εκείνη η γνωστή πυρκαγιά. Τι γίνεται κ. Ζήσου; Ο κ. Ζήσου εκπροσωπεί αυτούς που διαμένουν, τους ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία.

Απ: Βγήκε επιτέλους η άδεια. Ήταν μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία γραφειοκρατική αλλά και επιστημονική από την πλευρά των μηχανικών για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όλα αυτά τα οποία ζητούσε η πολεοδομία. Έκλεισε ο φάκελος, υποβλήθηκε η αίτηση και βγήκε χθες (προχθές) η άδεια. Πλέον είναι έτοιμη η διαδικασία, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ξεκινήσουνε οι αποκαταστάσεις αυτών των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί μετά από την πυρκαγιά.  Είμαστε πλέον πολύ χαρούμενοι όλοι μας γιατί με τους ανθρώπους αυτούς όλους αυτούς τους μήνες έχω έρθει πολύ κοντά. Αντιλαμβάνομαι και μπορώ να μπω στη θέση τους, το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουνε. Κάνω και εγώ από την πλευρά μου ότι μπορώ για να τους βοηθήσω. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μετά το Πάσχα περιμένουμε να ξεκινήσουνε πλέον και οι εργασίες.

Ερ: Πότε θα γυρίσουν σπίτι τους αυτοί οι άνθρωποι;

Απ: Ότι επακολουθήσει δεν έχει να κάνει μόνο με αυτές τις εργασίες της αποκατάστασης της στατικότητας της πολυκατοικίας. Εφόσον ολοκληρωθούν με το καλό αυτές οι εργασίες μετά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά δηλαδή τις καταστροφές στις παροχές ύδρευσης, τις καταστροφές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της πολυκατοικίας, κάποιες άλλες εργασίες όπως της καταστροφής της εισόδου κτλ. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Κυριότερο απ` όλα είναι η αποκατάσταση της στατικότητας. Εφόσον ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο διάστημα περίπου των 2,5-3 μηνών οι εργασίες για την αποκατάσταση της στατικότητας, πιστεύω ότι με το καλό, με ένα σενάριο μετριοπαθές μέχρι το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Κάπου εκεί θα γυρίσουν σπίτι τους.

Ερ: Εσείς εκπροσωπείτε τους ιδιοκτήτες;

Απ: Ναι ακριβώς, εκπροσωπώ τους ιδιοκτήτες και τη συνέλευση των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Ερ: Πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά; Μπορούμε να πούμε ένα νούμερο;

Απ: Κοιτάξτε ακριβές νούμερο δεν υπάρχει αλλά είναι σίγουρα πολύ πάνω από τις 100.000-150.000 ευρώ.

Ερ: Έγινε και ένα περιστατικό πρόσφατα στην Καλαμαριά, δε ξέρω αν το είδατε στις ειδήσεις.

Απ: Ναι το παρακολούθησα και το συζητήσαμε με τους ανθρώπους τις πολυκατοικίας. Ξύπνησε δυσάρεστες αναμνήσεις και σε αυτούς. Ευτυχώς για τους ανθρώπους στην Καλαμαριά απ` ότι παρακολουθήσαμε υπήρξε άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και δεν πήρε μεγάλη έκταση η πυρκαγιά. Πρόλαβαν τα χειρότερα ενώ εδώ πέρα δεν ήταν πρόβλημα της Πυροσβεστικής Καβάλας, προς θεού δεν υπάρχει κάποια μομφή προς τα εκεί, ήταν καθαρά θέμα προσέγγισης της οδού.

Ερ: Ούτε βρέθηκε τι προκάλεσε τη φωτιά;

Απ: Για το τι προκάλεσε τη φωτιά, υπάρχει πλέον το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το αποδίδει σε εμπρησμό. Το ποιος έκανε τον εμπρησμό δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Είμαστε σε αυτό το στάδιο, είναι στον ανακριτή Καβάλας η διαδικασία και περιμένουμε. Θα θέλουμε πάρα πολύ να φανεί ποιος το έκανε. Έτσι όπως έγινε η πυρκαγιά το πιο πιθανό σενάριο ήταν να έβαλε κάποιος τη φωτιά για ένα αυτοκίνητο (που είχε στόχο) αλλά  ήταν πολύ κοντά όλα τα άλλα.

Διαβάστε επίσης