• 18 Μαΐου 2024,

«Ένας άκρως επικίνδυνος νεωτερισμός»

 «Ένας άκρως επικίνδυνος νεωτερισμός»

Κείμενο του δικηγόρου Μάρκου Ζήσου για τις αλλαγές στις συμβολαιογραφικές πράξεις


Η ψηφιακή υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων με τον τρόπο με τον οποίο προωθείται είναι ένας άκρως επικίνδυνος νεωτερισμός του νομικού μας συστήματος.

Η βιαστική και πρόχειρη υιοθέτηση του μέτρου γίνεται κυρίως για να φασκελοκουκουλωθεί το απίστευτο φιάσκο του Κτηματολογίου όπου η μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων απαιτεί υπομονή μέχρι και 2 έτη για την ολοκλήρωση της, καθώς το Κτηματολόγιο αν και νεόκοπη δημόσια υπηρεσία ωστόσο σε απόλυτο σεβασμό με την καταγωγή της, είναι και αυτή βαριά υποστελεχωμένη.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης πρόσφατα δήλωσε ότι «Εφόσον οι συμβολαιογράφοι δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα».

Επιβεβαιώνοντας έτσι ο Υφυπουργός ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του δημοσίου διαλόγου στην χώρα μας, είναι η χωρίς επιπτώσεις αυθαίρετη υπερβολή στις δηλώσεις των εκάστοτε αρμοδίων/αναρμοδίων κυβερνητικών οργάνων.

Αν κάποιος προσέξει, ο υφυπουργός σε αυτή του την δήλωση αναφέρθηκε στην χρονική διάρκεια για την καταχώρηση των συμβολαίων στο σύστημα του κτηματολογίου δηλαδή αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και δεν αναφέρεται στην χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της πλήρους διαδικασίας ενός συμβολαίου.

Βέβαια είτε ξέχασε να διευκρινίσει είτε αγνοεί εντελώς ότι η πολύμηνη καθυστέρηση των συμβολαίων που αναφέρει στην ανάρτηση του, στην πραγματικότητα δεν αφορά το στάδιο της καταχώρησης του συμβολαίου αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Υφυπουργό μας.

Άλλωστε εκείνο που πραγματικά ήθελε να πετύχει ήταν να αφήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει την λύση για την ταλαιπωρία της κοινωνίας με τα χρονοβόρα συμβόλαια και οι «κακοί» συμβολαιογράφοι δεν την θέλουν.

Κάτι που μάλλον κανένας δεν είπε στο κ. Υφυπουργό, είναι ότι η καταχώρηση των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο σαν τελευταία πράξη της μεταβίβασης ενός ακινήτου έτσι κι αλλιώς και σήμερα γίνεται σε μια ημέρα.

Αρκεί ο πολίτης να έχει ιώβεια υπομονή μαζί με δυνατή υγεία, για να προλάβει να δει να ολοκληρώνονται όλα τα προηγούμενα στάδια του συμβολαίου του πριν από το τελευταίο, δηλαδή αυτό της καταχώρησης, δηλαδή το έτσι κι αλλιώς πιο σύντομο στάδιο.

Μήπως αντί να ψάχνουν να υιοθετήσουν άρον-άρον, αμφιλεγόμενα μέτρα, τελικά θα ήταν πιο απλά να στελέχωναν τα δύσμοιρα τα Κτηματολογικά Γραφεία να μας γλιτώσουν όλους από μια απίστευτη ταλαιπωρία…

Διαβάστε επίσης