• 25 Απριλίου 2024,

Ένας χρόνος μετά τη νίκη Μουριάδη- Κριτική και αυτοκριτική από τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά

 Ένας χρόνος μετά τη νίκη Μουριάδη- Κριτική και αυτοκριτική από τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά

Άλλοι μπορεί να το ξέχασαν, ο Λεωνίδας Παππάς όχι. Την Τρίτη 2 Ιουνίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογική νίκη του Θόδωρου Μουριάδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη. «Στην καθημερινότητα τα πηγαίνουμε καλά. Ο Δήμαρχος είναι συνεχώς στις γειτονιές» είπε ο κ. Παππάς. Οι δηλώσεις του για την επέτειο αφορούσαν δύο άλλα θέματα. Το τι παρέλαβε η διοίκηση Μουριάδη και τι αντίδραση προκύπτει από την αντιπολίτευση.

Η συνέντευξη

Ερ:  Πέρασε ένας χρόνος από τη  εκλογική νίκη του Θ. Μουριάδη. Αναφέρεστε σε αυτό το γεγονός με ανάρτηση σας στο διαδίκτυο. Τι έχετε να πείτε ένα χρόνο μετά από την εκλογική νίκη;

Απ:  Μια νίκη ανέλπιστη, κάποιοι τη θεωρούσαν απίθανη. Κάποιοι ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να την αποδεχτούν. Η πραγματικότητα στην πορεία αποδείχθηκε πολύ σκληρή.   Τα οικονομικά δεδομένα ήταν πάρα πολύ αρνητικά και παραμένουν αρνητικά. Εγώ θα επιμένω να τα λέω αυτά τα πράγματα. Παραλάβαμε ένα Δήμο και νομικά πρόσωπα, χρεοκοπημένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που λέω δεν είναι καθόλου βαριά κουβέντα.  Με στοιχεία και αποδείξεις, η  προηγούμενη διοίκηση δαπάνησε πάρα πολλά χρήματα σε σκοπούς που δεν ήταν παραγωγικοί. Θεώρησε ότι αυτό θα τις προσέδιδε ένα πολιτικό όφελος και τελικά μας έδωσε ένα Δήμο που δεν μπορούσε καν να εκτελέσει , ούτε να καταρτίσει προϋπολογισμό. Απορώ αν οι ίδιοι επανεκλεγόταν αν υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να διοικήσουν.

Ερ: Το χρεοκοπημένη μήπως είναι βαριά έκφραση, μήπως σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να το λέγαμε κάπως έτσι;

Απ: Ας πούμε σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση, όχι σε δύσκολη. Κοιτάξτε όταν αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να κάνεις αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και όταν δεν μπορείς να κλείσεις τον προϋπολογισμό  επί σειρά μηνών και ψάχνεις να βρεις μπαλώματα, δεν είναι μόνο και απλά κακή οικονομική κατάσταση.  Συζητάμε για τον οικονομική κατάσταση του Δήμου, για την οικονομική κατάσταση των νομικών προσώπων; Η οικονομική κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Η οποία όμως έπαιρνε 1, 5 εκατομμύριο ευρώ από το Δήμο. Τα νομικά πρόσωπα; Οι σχολικές επιτροπές;

Δεν έχετε ακούσει σε τι κατάσταση ήταν;  Ο προϋπολογισμός τους από τα 600 χονδρικά στα 900 χιλιάδες ευρώ, 50% αύξηση του προϋπολογισμού και των δαπανών τους χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη  αύξηση  εσόδων.  Αυτό έμεινε ως βάρος την επόμενη χρονιά. Αν αυτά  δεν είναι χρεοκοπημένα νομικά πρόσωπα, τι είναι; Πέσανε σε προεκλογικές χρονιές, έπρεπε να δείξουνε κάτι, να δικαιολογήσουν και να προσπαθήσουνε να πείσουνε τον κόσμο, αύξησαν 50% τις δαπάνες χωρίς να έχουνε αυξήσεις στα έσοδα.

Ερ:  Η κατάσταση είναι πολύ κακή στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες τελειώνουν το πρωί. Τι λέτε σε αυτό;

Απ:  Είναι πολύ άσχημη η εικόνα το Δημοτικού Συμβουλίου. Βέβαια υπάρχει η λογική και η εξήγηση ότι για πρώτη φορά έχουμε 32 συμβούλους της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να είναι πιο υπεύθυνοι ενώ αποδεικνύεται το αντίθετο.

Κυρίως οι επικεφαλείς αλλά και οι σύμβουλοι, τόσο της μειοψηφίας όσο και της πλειοψηφίας, πρέπει λίγο να περιοριστούμε, να κάνουμε μια αυτοκριτική μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ρωτήστε έναν τρίτο, ούτε καν δημοσιογράφο, κάποιον που δεν ασχολείται με τα πολιτικά, την αυτοδιοίκηση, το δημοτικό συμβούλιο, αν έχει κάτσει να παρακολουθήσει και τι εικόνα αποκόμισε. Εγώ το έκανα.  Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι μου είπανε τρίτοι που από περιέργεια καθίσανε να παρακολουθήσουν ένα δημοτικό συμβούλιο. Αν το ακούσουν αυτό και οι 41 είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν στάση.  Η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου είναι αποκρουστική πέραν του ότι δεν είναι παραγωγικό κατά την άποψη μου. Σε αυτό φταίμε όλοι μας. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αναλάβει μια πρωτοβουλία σύντομα. Πρέπει όλοι να περιοριστούμε. Αφήνουμε θέματα πολύ σοβαρά χωρίς συζήτηση, είναι πολύ λίγη η συζήτηση και μένουμε σε θέματα επιφανειακά. Εξαντλούμε την ώρα και μπαίνουν σε άσκοπες παρατάσεις.  Ξενυχτούμε χωρίς λόγο. Δεν είναι δυνατό να έχουμε δημοτικό συμβούλιο 7 και 8 ωρών και σε άλλους Δήμους με περισσότερους δημοτικούς συμβούλους σε 3 και 4 ώρες ακόμη και πάλι χωρίς πλειοψηφία της συμπολίτευσης κλείνουν τα θέματα και συζητούν πολύ πιο ώριμα και παραγωγικά.

Ερ: Οι συνεργασίας λόγω «Κλεισθένη» συζητήθηκαν προεκλογικά αλλά δεν έγιναν μετά τις εκλογές.  Έχει ένα μερίδιο σίγουρα και η δική σας διοίκηση.

Απ:  Φταίμε και εμείς. Η δική μας προσέγγιση σίγουρα δεν είναι σωστή. Έχει τεράστια ευθύνη και η αντιπολίτευση. Ξαναλέω ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα το οποίο οι αδυναμίες φανερώθηκαν με τον πλέον αναμφίβολο τρόπο στο δικό μας Δήμο, έχει πολύ  μεγαλύτερη ευθύνη. Η στάση της θα έπρεπε να ήταν πιο υπεύθυνη γιατί έχει και  αρμοδιότητες αλλά και αριθμητικά έχει σπουδαιότερο ρόλο. Αν δεν συνεργαστεί η αντιπολίτευση δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο.  Αυτό που με ενοχλεί παρά και τα δικά μας λάθη σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι βλέπω τακτικές και συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα της αντιπολίτευσης.  Μου φαίνεται περίεργο ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου να καταψηφίζονται προτάσεις και εισηγήσεις της διοίκησης, ακόμη και για πρόσωπα που θα αναλάμβαναν πόστα και ρόλους είτε σε νομικά πρόσωπα, είτε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Μου φαίνεται πολύ άσχημο  να υπάρχει  συγκεκριμένη στρατηγική  αποδόμησης του Δημάρχου, εκνευρισμού του Δημάρχου και αν θέλετε περιορισμού του ρόλου του. Αυτά δεν μπορώ να τα αποδεχτώ και όσο και αν σας λέω ότι έχουμε και εμείς ευθύνη στην προσέγγιση,  τόσο πρόωρη στρατηγική απομόνωσης  της δικιάς μας παράταξης και διαφοροποίησης των πολιτικών παρατάξεων με ενοχλεί. Πρέπει όμως όλοι  να συνεννοηθούμε. Κατά κάποιο τρόπο, οφείλουμε  να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

 

Διαβάστε επίσης