• 15 Μαΐου 2024,

Ένας Καβαλιώτης γιατρός στο Τέξας υπέρμαχος του εμβολίου

 Ένας Καβαλιώτης γιατρός στο Τέξας υπέρμαχος του εμβολίου

Στο Χιούστον του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών ζει και εργάζεται ο Καβαλιώτης γιατρός Χρήστος Κατσιγιάννης. Είναι καρδιοχειρουργός και η Πρωινή μίλησε μαζί του δύο φορές με βιντεοκλήση.

Είναι υπέρμαχος του εμβολίου -ο ίδιος ήδη το έκανε την Πέμπτη- και συνιστά σε όλους μας να το κάνουμε γιατί είναι η μόνη σωτηρία απέναντι σ’ αυτόν τον φονικό ιό.

Να τι ακριβώς μας είπε:

Γεννήθηκα στην Καβάλα το Φεβρουάριο του 1962 και αποφοίτησα από το Α’ Λύκειο Αρρένων το 1979.

Ταξίδεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1980 αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο του Χιούστον με πτυχίο Βιολογίας και Βιοφυσικής.

Κατόπιν στην ιατρική στο Τέξας tech university αποφοίτησα πρώτος στην χρονιά μου μεταξύ 120 φοιτητών. Επέστρεψα στο Houston τον Ιούνιο του 1990 όπου και άρχισα την εκπαίδευση μου στην γενική χειρουργική και μετέπειτα γενική εκπαίδευση στην καρδιοχειρουργική και θωρακοχειρουργική από το 1990 έως 1997.

Εκπαιδεύτηκα στο Baylor College of Medicine στο Houston του Τέξας όπου είχα την τιμή να διδαχθώ από τον Micheal E Debakey και όλους τους συνεργάτες του. Είμαι ενεργό μέλος της αμερικανικής χειρουργικής εταιρείας και της αμερικανικής καρδιοχειρουργικής εταιρείας.

Τον Ιούλιο του 1997 άρχισα την ιδιωτική εξάσκηση του καρδιοχειρουργού και αγγειοχειρουργού στον ιδιωτικό τομέα. Τον Μάρτιο του 2020 λόγω της κατάστασης του αποκλεισμού εξαιτίας του κορονοϊού συνέχισα να εξασκώ την αγγειοχειρουργική.

Η έλλειψη καθοδήγησης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών επέφερε οδυνηρές καταστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανά τον κόσμο και ειδικότερα οι κρατικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβαν αποφάσεις μονομερείς που οδήγησαν στην παραπληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η πολιτική σκοπιμότητα και η έλλειψη σεβασμού προς τις επιστημονικές απόψεις επέφεραν έναν διχασμό στην γνώμη των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών οδήγησε σε καχυποψία και ασέβεια προς τις εντολές των ειδικευμένων ιατρών και άλλων επιστημών.

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός ήταν ένας γνωστός παράγοντας και υπήρχε μεγάλη έλλειψη στη γνώσει σχετικά με τον ιό.

Αυτό που είναι καταπληκτικό είναι η προσπάθεια από χιλιάδες ειδικούς, από μοριακούς βιολόγους μέχρι γιατρούς για την γρήγορη αντιμετώπιση του ιού και σε ένα καταπληκτικό χρονικό διάστημα ρεκόρ για τα δεδομένα στην ανάπτυξη εμβολίων.

Ο λόγος αυτής της συνέντευξης δεν είναι για να ασκήσω κριτική στις διάφορες κυβερνήσεις. Ο κύριος λόγος είναι για να περιγράψω την αντιμετώπιση του προβλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το γενικό πληθυσμό και από τους γιατρούς.

Εγώ σαν αγγειοχειρουργός συνέχισα να εργάζομαι σε όλη αυτή τη διάρκεια από το Μάρτιο μέχρι και τώρα και προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους ασθενείς μου και σε άλλα άτομα που χρειαζόταν ιατρική περίθαλψη.

Από τις απλές γενικές αρχές της απόστασης, της απομόνωσης, της καραντίνας και την απαραίτητη χρησιμοποίηση μάσκας, υπήρξαν πάρα πολλά άτομα που δεν σεβάστηκαν αυτούς τους κανόνες με αποτέλεσμα να έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 νεκρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες με την πρόσθεση πάνω από 3000 νεκρών ημερησίως.

Το ένα τρίτο των νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή έχουνε φτάσει στον κορεσμό. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το βοηθητικό προσωπικό είναι πλέον κουρασμένα. Οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις γνώσεις μας περί του κορονοϊού. Τα επιστημονικά εγχειρίδια κι αυτά είναι γεμάτα πλέον από έρευνες για φαρμακευτική αγωγή και αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ήμουν από τους πρώτους ασθενείς που έκαναν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ευελπιστώ ότι όταν θα υπάρχουν αρκετές δόσεις του εμβολίου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα το 30% των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδοιασμούς και φοβίες και αρνούνται να εμβολιαστούν για λόγους προσωπικούς.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι προσωπική υπόθεση είναι κοινωνική υπόθεση και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί σ’ αυτό το σύντομο διάστημα.

Τα δεδομένα είναι απλά. 3000 νεκροί την ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 300.000 νεκροί από τον Μάρτιο του 2020 μας υποδεικνύουν ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν κατά το συντομότερο δυνατό διάστημα αφού τώρα υπάρχει ελπίδα για τον εμβολιασμό όλων μας.

Η αποδοτικότητα των δύο εμβολίων της Φάιζερ και της Μοντέρνα είναι πάνω από το 95%. Δεν έχω καμία αμφιβολία στις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και στα αποτελέσματα  τους.

Η προσωπική μου εμπειρία με τον εμβολιασμό μπορώ να πω ότι ήταν η ίδια με όλους τους άλλους εμβολιασμούς που έχω κάνει κάθε χρόνο για τα τελευταία 40 χρόνια. Επίσης μπορώ να μιλήσω και συνολικά από τους συναδέλφους και το ιατρικό προσωπικό που οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στο νοσοκομείο που δουλεύω, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με προσωπικό πάνω από 7000, δεν παρατηρήσαμε καμία παρενέργεια και καμιά αλλεργική αντίδραση.

Εύχομαι να συνεχιστεί έτσι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ιατρικούς οργανισμούς για τον εμβολιασμό κάθε πολίτη που είναι διατεθειμένος να δεχτεί το εμβόλιο. Πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου καλά Χριστούγεννα καλή Πρωτοχρονιά ένα ευτυχέστερο 2021 και συνιστώ δίχως κανέναν ενδοιασμό σε όλους να εμβολιαστούν και να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους αλλά και στο σύνολο.

Μία τελευταία επιστημονική πρόβλεψη από τους ιατρικούς οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και διεθνώς είναι ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2021 περίπου το 70% του πληθυσμού λόγω εμβολιασμού θα έχουν αναπτύξει ανοσοποίηση που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Ευελπιστώ και εύχομαι να σας γνωρίσω και προσωπικά με μια θερμή χειραψία και αγκαλιά γιατί όχι το ερχόμενο καλοκαίρι δίχως φόβο.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Κατσιγιάννης M.D

Καρδιοχειρουργός θωρακοχειρουργός και αγγειοχειρουργός

Χιούστον Τέξας ΗΠΑ. 

Διαβάστε επίσης