• 6 Μαΐου 2024,

Ένας πολύ γνωστός Καβαλιώτης, κομπάρσος στην ταινία «Μάγιερλινγκ» του 1968

 Ένας πολύ γνωστός Καβαλιώτης, κομπάρσος στην ταινία «Μάγιερλινγκ» του 1968

 

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Ο Ντίνος Αντωνιάδης είναι ένας πολύ γνωστός στην τοπική κοινωνία Καβαλιώτης τόσο από τη δουλειά του ως μηχανολόγος μηχανικός σε υπηρεσία του δημοσίου, όσο και κυρίως από την συνδικαλιστική του δραστηριότητα αφού διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Όμως κανείς δεν γνωρίζει ότι ο άνθρωπος αυτός είχε την εξαιρετική τύχη να συμμετάσχει ως κομπάρσος στα γυρίσματα της κινηματογραφικής υπερπαραγωγής «Μάγιερλινγκ» και να συναντήσει τόσο τον σκηνοθέτη Τέρενς Γιανγκ όσο και τους μεγάλους διεθνείς σταρ Ομάρ Σαρίφ, Κατρίν Ντενέβ, Τζέιμς Μέισον και Άβα Γκάρντνερ.

Πώς έγινε αυτό; Μας αφηγείται ο ίδιος:

«Τη δεκαετία του 1960 βρέθηκα στη Βιέννη για σπουδές. Εκεί, τα Χριστούγεννα του 1967, ειδοποιήθηκα από γνωστό μου να βρω όσους περισσότερους φίλους μου μπορώ και να πάω μαζί τους στο παλάτι Χόφμπουργκ στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας όπου γυριζόταν σκηνές από την ταινία «Μάγιερλινγκ» και χρειαζόταν επειγόντως κομπάρσους. Κατάφερα να ειδοποιήσω τρεις συμφοιτητές μου, Έλληνες από την Κρήτη και όλοι μαζί σπεύσαμε στον χώρο των γυρισμάτων.

Χρησιμοποιηθήκαμε δύο φορές. Στις 26 και στις 27 Δεκεμβρίου του 1967. Την πρώτη φορά μας έδωσαν στολές στρατιωτών με πλήρη εξάρτηση και όπλο και συμμετείχαμε σε κάποια παρέλαση των βασιλικών αρμάτων και τη δεύτερη φορά μας έντυσαν με πολιτικά και παριστάναμε τους διαδηλωτές σε μια λαϊκή εξέγερση εναντίον (υποτίθεται) του καθεστώτος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ. Όταν τελειώσαμε τη δουλειά μας στα γυρίσματα μας πλήρωσαν με 700 σελίνια τον καθένα σε μια εποχή που κάθε μήνα χρειαζόμουν 1400 σελίνια για την διαβίωσή μου στη Βιέννη. Έβγαλα δηλαδή σε δύο μέρες το μισό μήνα. Ήταν πολλά λεφτά για μια τόσο ευχάριστη δουλειά. Είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά τους μεγάλους αστέρες που συμμετείχαν στην ταινία και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση όχι μόνον η εύθραυστη Κατριν Ντενέβ αλλά και η εκπάγλου ομορφιάς αμερικανίδα ηθοποιός Άβα Γκάρντνερ. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα μου μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου».

Η «Πρωϊνή» ευχαριστεί τον Ντίνο Αντωνιάδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

 

 

Μάγιερλινγκ

Ταινία του 1968, Αγγλογαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ και μουσική Φράνσις Λε με τους Ομάρ Σαρίφ, Κατρίν Ντενέβ, Τζέιμς Μέισον και Άβα Γκάρντνερ, βασισμένη στο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου και συγγραφέα Κλοντ Ανέ (1868 – 1931) το οποίο αφηγείται την πραγματική ιστορία του τραγικού τέλους που είχε το ειδύλλιο του διαδόχου του Αυστριακού θρόνου πρίγκηπος Ρούντολφ με την ερωμένη του βαρονέσα Μαρία Βετσέρα στο βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο της περιοχής Μάγιερλινγκ, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης στις 30 Ιανουαρίου του 1889.

Ο Ρούντολφ (1958–1889), μοναδικό αρσενικό παιδί του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της γυναίκας του Ελισάβετ (γνωστή ως Σίσσυ), παντρεμένος με την πριγκίπισσα του Βελγίου Στεφανί, ερωτεύτηκε παράφορα την ελληνικής καταγωγής (η μητέρα της Ελένη Μπαλτατζή από τη Χίο) Μαρία Βετσέρα (1871-1889) κόρη του βαρόνου Άλμπιν φον Βετσέρα, διπλωμάτη στην υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της αυλής του αυτοκράτορα.

Το ειδύλλιο είχε τραγικό τέλος την 30η Ιανουαρίου του 1889 όταν ο Ρούντολφ σκότωσε την ερωμένη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Το βιβλίο του Κλοντ Ανέ στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Τέρενς Γιανγκ, αλλά και άλλες επίσης ταινίες με το ίδιο θέμα, γράφτηκε και εκδόθηκε το 1920.

Η ταινία Μάγιερλινγκ του 1968 ήταν μια υπερπαραγωγή δυόμισι ωρών που γυρίστηκε στα στούντιο της Βουλόνης στη Γαλλία αλλά πολλά εξωτερικά γυρίσματα έγιναν τόσο στην Βενετία όσο και στη Βιέννη.

Πρεμιέρα έκανε στις 14 Οκτωβρίου του 1968 στο Λονδίνο ενώ στην Καβάλα προβλήθηκε στις αρχές του 1969 στον καινούριο τότε κινηματογράφο «Oscar».

Διαβάστε επίσης