• 30 Ιουνίου 2022,

Ένας «ΣΦΑΟΚ» πολύ πριν γεννηθεί ο …ΣΦΑΟΚ

 Ένας «ΣΦΑΟΚ» πολύ πριν γεννηθεί ο …ΣΦΑΟΚ

 

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Ο ΣΦΑΟΚ (Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΟ Καβάλας) έκοψε χθες Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε μια εκδήλωση που έγινε με τη συμμετοχή πολύ κόσμου στα γραφεία του στην οδό Φιλελλήνων δίπλα στο «Όσκαρ».

Είναι γνωστό ότι ο ΣΦΑΟΚ ιδρύθηκε το 1981 και έκτοτε έχει μια σημαντική πορεία στην στήριξη του ΑΟΚ με ισχυρή παρουσία στα εντός αλλά πολλές φορές και στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας.

Όλοι ξέρουμε (νομίζουμε, θεωρούμε) ότι ο ΣΦΑΟΚ είναι ο πρώτος αλλά και ο μακροβιότερος σύνδεσμος φιλάθλων του ΑΟΚ στην Καβάλα.

Ωστόσο ανατρέχοντας στο σπάνιο και πολύτιμο αρχείο της «Πρωϊνής» διαπιστώνουμε ότι πριν από τον ΣΦΑΟΚ του 1981 υπήρξε και άλλος …«ΣΦΑΟΚ».

Υπήρξε λοιπόν τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ΑΟΚ στη δεκαετία του ’60 ο Σύνδεσμος Φίλων (και όχι Φιλάθλων) του ΑΟΚ ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιόταν έντονα και έκοβε κι αυτός την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε εκδηλώσεις που είχαν εκείνη την εποχή μια διαφορετική αίγλη και λαμπρότητα.

Διαβάζουμε λοιπόν στο φύλλο της «Πρωϊνής» της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 1967 (πριν 50 χρόνια):

«Το βράδυ της παρελθούσης Τετάρτης επραγματοποιήθη η γιορτή της πίτας του Συνδέσμου Φίλων Α.Ο. «Καβάλα» εις το κέντρον «Μιχάλης».

Παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου και του ΑΟΚ, οι ποδοσφαιρισταί με τον προπονητή των και πολλοί άλλοι φίλαθλοι μετά των οικογενειών των.

Εις φιλικήν οικογενειακήν και αθλητικήν ατμόσφαιραν η εορτή συνεχίσθη μέχρι της 3ης πρωϊνής. Εχορεύθησαν ελληνικοί και μοντέρνοι χοροί με κέφι και εγκαρδιότητα.

Την βασιλόπιτα ηυλόγησεν και έκοψε εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου μας και το νόμισμα έπεσε εις την κ. Μπακλατζόγλου (Σ.Σ. σύζυγος του εφόρου ποδοσφαιρικού τμήματος Πρόδρομου Μπακλατζόγλου). Εμοιράσθησαν και σοκολάτες εις όλους τους παρευρεθέντας, τυχερός δε υπήρξεν ο κ. Βύρων Κουγιώνας όστις ανεύρε στη σοκολάτα του μία λίρα».

Το ρεπορτάζ της «Πρωϊνής του Ιανουαρίου του 1967 συνοδεύουν και κοσμούν και πολλές φωτογραφίες από την γιορτή όπου διακρίνονται εκτός των ποδοσφαιριστών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας και πολλοί γνωστοί Καβαλιώτες της εποχής εκείνης. Υπάρχει και μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται ο προπονητής της ομάδας Αντώνης Γεωργιάδης (Ζαβούνας) να κόβει την βασιλόπιτα.

Διαβάστε επίσης