«Ενδεχομένως να καταλήξουμε σε ετήσιο εμβολιασμό με νέο εμβόλιο», εξηγεί ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

 «Ενδεχομένως να καταλήξουμε σε ετήσιο εμβολιασμό με νέο εμβόλιο», εξηγεί ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

Η ιστορία των εμβολίων έναντι της COVID-19 έχει συνοδευτεί με επιτυχίες όπως την μείωση των διασωληνώσεων αλλά και απογοητεύσεις, όπως την αδυναμία να αποτρέψουν τη μόλυνση και την εξάπλωση νέων στελεχών.

Μπορεί η ενισχυτική δόση εμβολίου να βελτιώνει την πίεση στα συστήματα υγείας από την υπερμεταδοτική όμικρον και δύο κράτη (Ισραήλ και Χιλή) να προχωρούν στην 4η δόση σε ηλικιωμένους, πολλοί όμως ειδικοί αρχίζουν και αμφισβητούν το αν οι συνεχείς ενισχυτικές δόσεις (μετά την 3η) κάθε 3-4 μήνες, μπορεί να είναι μία ρεαλιστική και βιώσιμη τακτική από εδώ και πέρα. Και πράγματι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, για την χρησιμότητα της 4ης δόσης σε μη ανοσοκατεσταλμένους.

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου που σχεδιάστηκε για την αρχική μορφή του ιού, αυτής της μορφής που εμφανίστηκε στη Wuhan, εκτοξεύει τα αντισώματα, αλλά μερικές εβδομάδες μετά τα αντισώματα αρχίζουν και υποχωρούν! Ακόμα και στο peak της ανοσολογικής απάντησης το boost δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τη μόλυνση, παρά το γεγονός ότι βελτιώνει τη βαρύτητα της νόσου και μειώνει τις ανάγκες νοσηλείας ως και 90%!

Έτσι κι αλλιώς οι τρεις δόσεις έχουν ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή κυτταρική ανοσία με τα B και Τ Λεμφοκύτταρα (ακόμα και από τη 2η δόση) που παραμένει σταθερή και μειώνει τη βαρύτητα της νόσου στην μεγάλη πλειοψηφία. Αφού λοιπόν έχουμε εξασφαλίσει την ηπιότερη νόσο με τις 3 δόσεις και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις μολύνσεις με το παλιό εμβόλιο, πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται αν αξίζει να εμβολιάζουμε κάθε 3-4 μήνες όλο τον πληθυσμό με εμβόλια που «ράφτηκαν» στα μέτρα μιας μορφής του ιού που πλέον δεν κυκλοφορεί! Tα αντισώματα που παράγουν είναι πιο αδύναμα απέναντι σε νέες μορφές και μετά βίας αντιμετωπίζουν το στέλεχος Όμικρον που έχει ήδη υποστεί πάνω από 50 μεταλλάξεις από την αρχική εκδοχή του ιού (παρόμοια και μεγαλύτερη δυστοκία έχουν και τα μονοκλωνικά απέναντι στην όμικρον).

Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται στο χειρότερο σκοτάδι της, αυτό λίγο πριν την αυγή, έχει αρχίσει η συζήτηση για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν οι ενισχυτικές δόσεις μετά την τρίτη δόση. Υπάρχουν ανησυχίες, πιθανώς εύλογες, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κόπωση στον πληθυσμό αλλά και θα εξαντλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς ο εμβολιασμός κάθε 3-4 μήνες με ένα εμβόλιο για παλαιότερο στέλεχος μπορεί να δυναμώσει την άμυνα στο παλαιό στέλεχος (που έχει αποσυρθεί) αλλά να μειώσει την απάντηση στα νέα στελέχη!

Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο σε κάποιο χρονικό διάστημα ο κορωναϊός να γίνει ενδημικός και να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. Ο τεράστιος αριθμός μολύνσεων και η φυσική ανοσία που προστίθεται πάνω στην ήδη εγκατεστημένη ανοσία από εμβόλια πιθανώς θα ευνοήσει αυτή την εξέλιξη.

Ενδεχομένως να καταλήξουμε σε ετήσιο εμβολιασμό με NEO εμβόλιο, επικαιροποιημένο, βασισμένο στις νέες μεταλλάξεις, στην αρχή κάθε χειμώνα στο πρότυπο του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού…

Υ.Γ Τα εμβόλια που έχουμε, ίσως θα πρέπει να τα κατευθύνουμε στους τεράστιους ανεμβολίαστους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, εκεί που δημιουργούνται και οι νέες μεταλλάξεις.

Διαβάστε επίσης