Ενωμένοι κατά των περιστατικών βίας

 Ενωμένοι κατά των περιστατικών βίας

Οι εκπρόσωποι των γιατρών της πόλης και της Π.Ε. Καβάλας κάλεσαν τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου η οποία παραχωρήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Τελικά επρόκειτο περισσότερο για μια συνέλευση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και τοπικών φορέων, προκειμένου να δηλωθεί η αντίθεση σε απαράδεκτα περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στην Ουρολογική Κλινική τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Οι συγγενείς ασθενούς που δυστυχώς πριν από λίγη ώρα είχε πεθάνει διαμαρτυρήθηκαν στον θεράποντα γιατρό στον οποίον επιτέθηκαν και τον χτύπησαν. Ο γιατρός που έχει επιδείξει άριστη συμπεριφορά κατά την εργασία του στο νοσοκομείο και που κατά γενική ομολογία είναι άριστος επιστήμονας, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στα επείγοντα περιστατικά μέχρι να συνέλθει. Σε συνέχεια του περιστατικού υπάρχει η κινητοποίηση προς ανάδειξή του, ενώ μηνύσεις κατά του δράστη ή των δραστών είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Εξαιτίας της ατυχούς ιστορίας σήμερα και αύριο ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία λόγω αποχής των γιατρών. Έτσι σημειώθηκε ταλαιπωρία του κόσμου που έφυγε χωρίς να εξυπηρετηθεί. Πολλοί μάλιστα δεν το ήξεραν κι έτσι έχασαν ραντεβού που είχε κανονιστεί πριν από πολλούς μήνες. Πάντως οι γιατροί υποσχέθηκαν να τους εξυπηρετήσουν με ορισμό νέων ραντεβού τα οποία θα αρχίσουν από  την Πέμπτη.

Στη συνέλευση των γιατρών, παρουσία και των δημοσιογράφων, σε ένα κατάμεστό από γιατρούς αμφιθέατρο μίλησε η πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Π.Ε. Καβάλας Κλαίρη Λαμπίρη. Δήλωσε ότι οι δράστες επιτέθηκαν απρόκλητα στο συνάδελφό της γιατρό, σημείωσε ότι τελευταία παρατηρείται αύξηση ανάλογων περιστατικών και το οποία η ένωση καταγγέλλει. Θα έχουμε μηδενική ανοχή σε παρόμοιες συμπεριφορές, θα κινηθούμε νομικά κατά του δράστη, διευκρίνισε η κ. Λαμπίρη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγου συντάχθηκε με τους γιατρούς. Είμαστε όλοι μαζί, επεσήμανε, απέναντι σε γεγονότα βίας ενώ ανακοίνωσε ότι στη δικαιοσύνη θα προσφύγει και το Νοσοκομείο Καβάλας. Κατήγγειλε επίσης τα ρατσιστικά σχόλια των δραστών και των συγγενών του θανούντος ασθενούς κατά του γιατρού. «Θα συζητήσουμε με τη νοσοκομειακή κοινότητα για τα μέτρα που θα ληφθούν. Συμφωνώ με την αποχή των γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Καρασαββόγλου.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου καταδίκασε το περιστατικό, ανακοίνωσε νομικές ενέργειες και εκ μέρους του συλλόγου. Πρέπει να εξαλειφθεί η βαρβαρότητα τόνισε, θυμίζοντας ότι η ιατρική είναι λειτούργημα. Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης πήρε το λόγο προκειμένου να σχολιάσει αρνητικά τις διάφορες αναρτήσεις που επακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχετικά με τις συκοφαντικές αναρτήσεις για τους γιατρούς και το νοσοκομείο το λόγο έχει η δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε ο κ. Κροκίδης.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος, πολλοί ιδιώτες γιατροί και φυσικά σύσσωμο το ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου. Εκεί ήταν επίσης νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καβάλας.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

-Καταδικάζουμε το γεγονός της βιαιοπραγίας εναντίον Νοσοκομειακού Ιατρού του Γ.Ν.Καβάλας, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/2/2019, εξαιτίας αιφνίδιου θανάτου ασθενούς. Συλλυπούμεθα την οικογένεια για το λυπηρό γεγονός, αλλά η θλίψη δε θα πρέπει να γίνεται αφορμή φραστικής ή σωματικής βίας εναντίον ιατρού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, μετά από Έκτακτη Συνεδρίαση, αποφάσισε ότι θα πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα μέχρι τέλους για το συγκεκριμένο γεγονός, προς αποτροπή παρόμοιων συμβάντων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

 

 

Μετά το πιο πρόσφατο – διότι είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται για το τελευταίο – περιστατικό βίας κατά ιατρού, εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε γι’ ακόμη μια φορά τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας που ασκούνται σε βάρος του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν βρίσκεται καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο στη θέση του για να δέχεται τη βίαιη εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης των ασθενών και συνοδών τους, αλλά για να υπηρετεί τους πολίτες και να σώζει ζωές μέσα στα πλαίσια των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Δεν ζητήσαμε ποτέ να μας πουν «ήρωες» αυτοί που έφεραν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το προσωπικό του στα όρια της κατάρρευσης ώστε να ξεμπερδεύουν με τις ευθύνες τους, όμως δεν θα δεχθούμε να γίνουμε και σάκοι του μποξ.

Από τη μία τα «ωραία λόγια» και τα δήθεν φιλικά χτυπήματα της πλάτης από εκείνους που οδηγούν ασθενείς και εργαζόμενους στα άκρα και από την άλλη οι γροθιές και οι λεκτικές επιθέσεις συνοδών και ασθενών που δεν αντιλαμβάνονται ούτε την ιερότητα του χώρου ενός νοσοκομείου, ούτε τις συνθήκες εργασίας μας.

Κι εμείς, ανάμεσα!

Ως πότε;

Καλούμε για μία ακόμη φορά τη Διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας να λάβει επιτέλους τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος καθώς και την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων σε αυτό.

Σωματείο Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Καβάλας

 

 

 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καβάλας, καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη πράξη βίας που έλαβε χώρα, κατά Συναδέλφου Νοσοκομειακού Ιατρού του Γ.Ν.Καβάλας, το Σάββατο 16/2/2019. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του αποθανόντος για τον αιφνίδιο χαμό δικού της ανθρώπου, αλλά αυτό δε δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την παραπάνω πράξη. Είμαστε αρωγοί στο πλευρό του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας σε κάθε ενέργεια που κρίνει σκόπιμη, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας

 

Διαβάστε επίσης